Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
«Αδιαφορώ για το πολιτικό κόστος»
Ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα άφησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας με έμφαση από τις Βρυξέλλες ότι αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος σε ώρα ανάγκης και θα πάρει και άλλες δυσάρεστες αποφάσεις, αν χρειαστεί. Ταυτόχρονα διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συμφωνήσει σε σχέδιο σωτηρίας οικονομιών των χωρών-μελών της ευρωζώνης που δανείζονται με επαχθείς όρους.
Από τα αδιάθετα του κοινοτικού Προϋπολογισμού του 2008 η Ελλάδα εξασφάλισε 100 εκατομμύρια ευρώ για το υποθαλάσσιο κομμάτι του αγωγού TGI και 20 εκ. ευρώ για τον αγωγό αερίου Κομοτηνή-Χάρκοβο.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι διέπονται από πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι διανύουμε μια εποχή «δύσκολων αποφάσεων». Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, αν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης αποδειχθούν αισιόδοξες ή η κρίση επιδεινωθεί περαιτέρω, λέγοντας ότι «ζούμε σε μια εποχή που όλοι αναθεωρούν προβλέψεις» και «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στις νέες συνθήκες».
Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε από τις Βρυξέλλες να εξηγήσει στους πολίτες την πολιτική που ακολουθεί, παραδέχτηκε για πρώτη φορά εμμέσως ότι για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους έχει ευθύνες και η δική του διακυβέρνηση, με τη φράση «βεβαίως έχουμε και κάποιες διαχρονικές αδυναμίες», και πρόσθεσε ότι μπορεί να του καταλογίσει κανείς ότι δεν μείωσε το δημόσιο χρέος όσο ήταν απαραίτητο, λέγοντας ότι «η θεραπεία-σοκ δεν είναι η δική του πολιτική».
Εκεί όμως υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο: «Σήμερα, που είναι ώρα ανάγκης, παίρνω και θα πάρω αποφάσεις που έχουν κόστος. Δεν με ενδιαφέρει η πρόσκαιρη δημοτικότητα, με ενδιαφέρει να βγει η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».
Στο σημείο αυτό έκανε αντιδιαστολή με τη στάση της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι πρέπει να «πεις την αλήθεια στο λαό και να πάρεις δυσάρεστες αποφάσεις» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι υπόσχεται ανώδυνες λύσεις και ότι λέει ψέματα. Επίσης διευκρίνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν παίρνει τα μέτρα λόγω πιέσεων από την Ε.Ε.: «Δεν σου υπαγορεύει κανείς τι να κάνεις. Δεν γίνεται έτσι. Οταν έχουμε εμείς ένα πρόβλημα, έχουμε καθήκον να το διορθώσουμε».
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η χώρα μας θα αποφύγει τη διόγκωσή της στα επίπεδα άλλων χωρών. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, ότι αποδέχτηκε ελαστικά μέτρα περιορισμού των ωρών εργασίας και των αποδοχών –κατά το παράδειγμα της Αλουμίλ-Μυλωνάς–, αν είναι προσωρινά. «Υπό συνθήκες κρίσης αναζητούνται ενίοτε και λύσεις ανάγκης κατά περίπτωση. Αν είναι προσωρινό, όσο και αν δεν είναι ευχάριστο, είναι προτιμότερο από το να κλείσει μια επιχείρηση», είπε ο κ. Καραμανλής.
Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, προκάλεσαν πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερ», το οποίο επικαλείτο δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της γερμανικής Βουλής, Οτο Μπέρνχαρντ. Σύμφωνα με αυτές, υπάρχει σχέδιο σωτηρίας των χωρών-μελών της ευρωζώνης που κινδυνεύουν με στάση πληρωμών και Ιρλανδία και Ελλάδα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν βοήθεια. «Δεν υπάρχει ούτε τέτοια προοπτική ούτε τέτοια απόφαση», είπε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους γίνεται με κανονικό τρόπο και ότι έχει ήδη καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του αναδανεισμού.
Προηγουμένως το ίδιο θέμα είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου.
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση
Αμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνεδρίαση του κύκλου Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε ανήσυχος, αφού, όπως είπε, ο πρωθυπουργός «ψάχνει άλλοθι αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα». Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή
για συστηματική παραποίηση της αλήθειας.Χαρακτήρισε δε ως «τη μεγαλύτερη κρίση σήμερα» την κρίση διακυβέρνησης της χώρας.
«Είναι αλήθεια αυτό που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, ότι η Ε.Ε. δεν επιβάλλει τις κατευθύνσεις της στην κυβέρνηση», υποστήριξε το ΚΚΕ, για να συμπληρώσει ότι αυτές «είναι συναποφασισμένες» και «όλοι μαζί τις επιβάλλουν στους λαούς». Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ, έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία μιας σκληρής, νεοφιλελεύθερης, ταξικής πολιτικής που επιτείνει την κρίση». Τέλος, για κατάντια της Ελλάδας «να εκλιπαρεί για παράταση χρόνου και αλληλεγγύη ως επαίτης της Ε.Ε.» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ
Ελεύθερος Τύπος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου