Σε σημαντική κούρσα ανόδου έχουν μπει οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ, καθώς η αγορά αντέδρασε θετικά στην είδηση ότι η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Citigroup βρίσκεται σε καλή πορεία το τρέχον τρίμηνο. Σύμφωνα με υπόμνημα του διευθύνοντα συμβούλου της Citi, Βικράμ Παντίτ, η τράπεζα παρουσίασε κέρδη στους 2 πρώτους μήνες του έτους και διατηρεί τη βεβαιότητα ότι θα έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Το έγγραφο ανέφερε ότι η Citi σημειώνει το καλύτερο τρίμηνό της από το 2007.
Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει σημαντικά κέρδη 5,04%, ενώ ο δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, ενισχύεται κατά 6,06%. Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500, πιο αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, κερδίζει επίσης σε ποσοστό 5,66%.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE100 στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο 4,06%, ενώ στο 4,55% βρίσκεται στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax. Επίσης, με κέρδη 4,54% κινείται στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι αγορές της Ασίας, με τον δείκτης αναφοράς της περιοχής να «ξεκολλάει» από τα χαμηλά πενταετίας που είχε φτάσει μετά τις πρόσφατες υπερβολικές πτώσεις. Ιδιαίτερη άνοδο κατά 15% σημείωσε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η μετοχή της HSBC Holdings Plc, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές μεγάλων εταιρειών όπως η κινέζική πετρελαϊκή Cnooc Ltd. Αντίθετα, πτώση κατέγραψαν οι Sony και Hyundai.
Με πτώση 0,44% έκλεισε στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei, υποχωρώντας στις 7.054,98, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 6 Οκτωβρίου 1982. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 3%, ενώ ο Kospi στην Ν. Κορέα κέρδισε 1,1%. Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές και την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Μπερνάνκι
Εξάλλου, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930. O κ. Μπερνάνκι θεωρεί ότι οι ρίζες του κακού όσον αφορά την τρέχουσα κρίση βρίσκονται στις παγκόσμιες ανισορροπίες στο εμπόριο και στις κεφαλαιακές ροές της δεκαετίας του 1990. Μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Fed, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και οι εμπορικοί τους εταίροι δεν κατέβαλαν επαρκείς προσπάθειες για να αποκαταστήσουν αυτές τις ανισομέρειες.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου