Δυσπιστία για το πρόγραμμα σταθερότητας
Σε αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει τις Βρυξέλλες ότι τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει αποδυθεί ο Κ. Καραμανλής στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο περιθώριο της συνόδου των «27». Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων λέγοντας ότι η κυβέρνηση «είναι σε ετοιμότητα για νέες προσαρμογές των μέτρων πέριστολής των δαπανών».
Εμμέσως ο Κ. Καραμανλής παραδέχτηκε την πίεση που ασκείται από ευρωπαϊκής πλευράς για επιπλέον μέτρα. Δήλωσε, ωστόσο, αποφασισμένος να εμμείνει στην εφαρμογή του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας και επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. «Η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε το γεγονός ότι τα ομολογιακά δάνεια που σύνηψε προσφάτως η κυβέρνηση «είχαν μεγάλη ζήτηση και υπερκαλύφθηκαν».
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η χώρα εμφανίζει «δημοσιονομικές αδυναμίες, οι οποίες», όπως είπε, «δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε όσα θα θέλαμε στην κοινωνική πολιτική».
Κατά ΠΑΣΟΚ
«Είμαστε από τις πρώτες χώρες που προέβλεψαν το εύρος της κρίσης και από τις πρώτες χώρες που έλαβαν μέτρα για την αντιμετώπισή της», είπε ο κ. Καραμανλής και επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για «ανευθυνότητα, λαϊκισμό και απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση». Ερωτηθείς σχετικά με την απορριπτική στάση του ΠΑΣΟΚ στο κάλεσμα του για συναίνεση, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την αντιπολίτευση «να συμφωνήσει στα αυτονόητα και να μην καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες στους πολίτες». «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ζούμε σε έκτακτες συνθήκες και να επιδείξουμε όλοι το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Σ' αυτές τις συνθήκες έχει σημασία το ήρεμο πολιτικό κλίμα», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.
Τετ α τετ με Μπαρόζο και Γιουνκέρ
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο Κ. Καραμανλής επεδίωξε να πείσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι επαρκές. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την περιστολή των δημοσίων ελειμμάτων.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι απαιτούνται δραστικότερα μέτρα από την Ελλάδα προκειμένου να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες και να «τιθασευτεί» το έλειμμα.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου