Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Συναγερμός και στην Ελλάδα για το κουνούπι-τίγρη






Συναγερμός σήμανε στα νοσοκομεία της χώρας, με αφορμή μια εξωτική αρρώστια που μπορεί να μεταδίδεται με τον «τίγρη της Ασίας», το κουνούπι με τις χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες ραβδώσεις στην κοιλιακή χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει εντοπισθεί και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε την περασμένη εβδομάδα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝO) σε όλα τα νοσοκομεία, το οποίο παρουσιάζουν Τα Νέα, ο «τίγρης» ενδέχεται να μεταδίδει τον πυρετό Chikungunya, μία νόσο που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους αηδής, στο οποίο ανήκει ο «τίγρης» (επιστημονικά λέγεται aedes albopictus).

O πυρετός Chikungunya ανήκει στην κατηγορία των αιμορραγικών πυρετών, εκδηλώνεται 4-7 ημέρες μετά το τσίμπημα με κύρια συμπτώματα αιφνίδια έναρξη πυρετού που συνοδεύεται από έντονο πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς των άκρων (στους καρπούς, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα).

Αφορμή για το ενημερωτικό έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝO στάθηκε η εκτεταμένη επιδημία πυρετού Chikungunya σε νησιά του Ινδικού Ωκεανού. Σύμφωνα με το έγγραφο, από τον Ιανουάριο έως σήμερα ο ιός έχει μολύνει χιλιάδες ανθρώπους στη Ρεϊνιόν, τις Σεϋχέλλες, τη Μαδαγασκάρη, τον Μαυρίκιο και τη Mαγιότ, ενώ εξαπλώθηκε και στην Ινδία.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι έχουν αρχίσει να παρατηρούνται κρούσματα και στην Ευρώπη, σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις παραπάνω περιοχές. Τέτοια κρούσματα έχουν έως τώρα αναφερθεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Νορβηγία. Όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝO, την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι αν και ο πυρετός Chikungunya δεν είχε αποβεί μοιραίος σε παλαιότερες επιδημίες, στη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας έχουν αναφερθεί συνολικά 73 κρούσματα με «βαριά κλινική εικόνα» (επιπλοκές από το νευρικό σύστημα, το ήπαρ κ.ά.) που χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, 33 κρούσματα σε νεογέννητα μωρά (ηλικίας κάτω των 28 ημερών) και 125 θάνατοι που αποδόθηκαν σε αυτόν.

Αναφέρει επίσης ότι επειδή σε Ευρώπη και Ελλάδα υπάρχει ο ξενιστής (φορέας) του ιού, δηλαδή το κουνούπι aedes albopictus, και επειδή η άμεση αναφορά τυχόν κρουσμάτων έχει «μέγιστη σημασία για τη δημόσια υγεία», πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι γιατροί. Και αυτό, ώστε να εντοπίσουν αμέσως τυχόν ασθενείς με πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις που επιστρέφουν από τις ενδημικές περιοχές.


Ιn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: