Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Εγκαίνια Μουσείου Καραθεοδωρή



Παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή. Πρόκειται για ένα δημιούργημα αφιερωμένο στον κορυφαίο έλληνα μαθηματικό που μετά από επίπονες και χρόνιες προσπάθειες κατοίκων και φορέων της περιοχής, κοσμεί πλέον και επίσημα το κέντρο της Κομοτηνής.

Στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αναφέρθηκε ο κ. Στυλιανίδης τονίζοντας ότι μετά από πολλά χρόνια επιτεύχθηκε επιτέλους να επιστρέψει η οικογένεια Καραθεοδώρη στον τόπο της.

Όπως τονίσθηκε, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής ήταν γιος του διπλωμάτη Στέφανου Καραθεοδωρή και της Δέσποινας Πετροκόκκινου. Γεννιέται στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1873, όπου ο πατέρας του είναι πρεσβευτής της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στο γυμνάσιο των Βρυξελλών, από όπου αποφοιτά, νιώθει στο μάθημα της γεωμετρίας ότι η σχέση του με τα μαθηματικά θα είναι δια βίου. Ένας διαγωνισμός μαθηματικών, στον οποίο καλείται η τάξη του να διαγωνιστεί επί δύο κατά σειρά χρόνια, αποδεικνύει τις μαθηματικές του ικανότητες. Αναδεικνύεται πρώτος και τις δύο χρονιές.

Όνειρό του, η ενασχόληση με τα μαθηματικά. Ο πατέρας του θεωρεί τη μαθηματική επιστήμη «επάγγελμα χωρίς μέλλον». Δεν τον αφήνει να σπουδάσει το αγαπημένο του θέμα και ο Κωνσταντίνος, ακολουθώντας την πατρική προτροπή, σπουδάζει στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, από την οποία αποφοιτά ως αξιωματικός του Μηχανικού. Τον Ιούνιο του 1900, εγκαταλείπει το επάγγελμα του μηχανικού, για τη μεγάλη του αγάπη: τα μαθηματικά. Κάθεται ξανά στα θρανία της μαθηματικής σχολής όπου αναδεικνύεται διδάκτορας το 1908.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν και μέλη της οικογένειας Καραθεοδωρή. Σύμφωνα με την τρισέγγονη του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή ο πρόγονος της αποτελεί πρότυπο για τη νέα γενιά. Όσο για την ίδια αν και δεν της αρέσουν τα μαθηματικά ιδιαίτερα, κληρονόμησε από τον πρόγονο της την γλωσσομάθειά του αφού ήδη μιλάει 8 ξένες γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: