Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

«Οχι σε νέους φόρους»



Τον έκτακτο χαρακτήρα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλες, δηλώνοντας με έμφαση ότι «νέος φόρος δεν μπαίνει».

Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν αποτέλεσμα των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές απαιτούνται, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πολιτικό κόστος. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε νέες ανάγκες» είπε και εξέφρασε βεβαιότητα για την επίτευξη των στόχων.

«Επιλέξαμε να λέμε την αλήθεια στους πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που θέλει διαρκή παρακολούθηση και επικαιροποίηση των μέτρων. Δεν υπάρχει ασφάλεια προβλέψεων... έκτακτες συνθήκες σημαίνει έκτατες πολιτικές, αλλά με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για φορολόγηση επιχειρήσεων και τραπεζών, αντί της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε, τις χαρακτήρισε λάθος πολιτική εν μέσω κρίσης, γιατί έτσι, όπως είπε, για τις επιχειρήσεις υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ύφεσης με συνακόλουθο την ανεργία ενώ για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κινδυνεύει η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.

Ο κ. Καραμανλής περιγράφοντας την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς εξελίσσεται η διεθνής οικονομική κρίση, είπε ότι το πρόσημο της ανάπτυξης φαίνεται να παραμένει θετικό και η ανεργία να μην αποκτά στην Ελλάδα τις ίδιες εκρητικές διαστάσεις που έχει στις άλλες χώβρες της ΕΕ. Ωστόσο, επεσήμανε, η οικονομική κρίση εντείνει την ανάγκη αντιμετώπισης του διαχρονικού προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, που είναι το μεγάλο έλλειμμα.

Ερωτηθείς για την κίνηση του επιχειρηματία κ. Μυλωνά να μειώσει τις αποδοχές και τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων της Alumil, ο πρωθυπουργός αφού υπογράμμισε ότι η θέση του είναι υπέρ των «σταθερών θέσεων εργασίας» και ότι τέτοιες λύσεις δεν περιλαμβάνονται στις δικές του αρχές εξέφρασε στη συνέχεια την άποψη ότι «αν γίνεται εντός του πλαισίου των νόμων, με διαβούλευση και συμφωνία με τους εργαζόμενους και κυρίως έχουν προσωρινό χαρακτήρα, τότε είναι καλύτερο από το κλείσιμο μιας επιχείρησης»

Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα τόνισε: «Είμαστε κομμάτι μιας ομάδας, μιας οικογένειας. Σε περιόδους κρίσεων αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο η ωφελιμότητα να είμαστε σε αυτή την οικογένεια. Δεν μας επιβάλλει όμως κανείς τι να κάνουμε. Στην πραγματικότητα έχουμε ένα πρόβλημα που πρέπει εμείς να το διορθώσουμε. Εδώ και δεκαετίες έχουμε μεγάλο δημόσιο χρέος και οφείλουμε να το διορθώσουμε. Αυτό κάνουμε».

Σε άλλες ερωτήσεις, για την απογραφή που έχει προτείνει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών είναι υπό διαρκή παρακολούθηση ενώ για τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός είπε ότι τις σέβεται αλλά δεν τις σχολιάζει. Σε άλλη ερώτηση για την προαναγγελία από το Γ. Σουφλιά της δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για στενό συνεργάτη του ο οποίος αναφέρθηκε σε ήδη εξαγγελθείσες αποφάσεις.

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί από το Reuters δήλωση του προέδρου της επιτροπής χρηματοοικονομικών πολιτικών του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Οτο Μπέρνχαρντ, ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης των ασθενέστερων χωρών-μελών της ευρωζώνης και η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι οι πρώτες υποψήφιες χώρες να ενταχθούν σε αυτό. Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής είχε δηλώσει ότι «οι υπουργοί Οικονομικών έχουν συμφωνήσει στα θέματα διαδικασιών» και πρόσθεσε ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να χρεοκοπήσει».

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον Έλληνα υπουργό Γ. Παπαθανασίου να δηλώνει, από τις Βρυξέλλες, μέσω εκπροσώπου του, ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται σχέδιο διάσωσης από την ευρωζώνη». «Οπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει, η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα τέτοιο πρόβλημα», επισημαίνεται στην ίδια δήλωση.

Αντιδράσεις

«Η χώρα προσήλθε στις Βρυξέλλες για άλλη μια φορά ως πρόβατο επί σφαγή, χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και επιβαρυμένη από μια δημοσιονομική πολιτική πενταετίας, που έχει συσσωρεύσει χρέη και ελλείμματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χρέωσε στην κυβέρνηση «τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας», ενώ, σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού περί «έκτακτης εισφοράς», όταν ρωτήθηκε για τους νέους φόρους, είπε ότι «ο πρωθυπουργός διασύρει το ελληνικό λεξιλόγιο, όπως όταν μιλούσε για επανίδρυση του κράτους και εννοούσε το κομματικό κράτος, όταν μιλούσε για συναίνεση και εννοούσε συνενοχή στις αποτυχίες του, όταν μιλούσε για διαφάνεια και εννοούσε φαινόμενα διαφθοράς, όταν μιλούσε για μεταρρυθμίσεις και εννοούσε απορρυθμίσεις».

Την «ανοιχτή υποστήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στις απειλές και στους ωμούς εκβιασμούς που δέχονται οι εργαζόμενοι από βιομήχανους και τους άλλους καπιταλιστές, προκειμένου να αποδεχτούν τη μείωση μισθών, τη μερική και ελαστική δουλειά» κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, ενώ κατ' αρχήν μίλησε για την ανάγκη τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και της ζήτησης, αυτοακυρώθηκε αμέσως μετά, δηλώνοντας πίστη στη δημοσιονομική πειθαρχία του Συμφώνου Σταθερότητας. Άλλωστε, τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, παγώνουν την αγορά και οδηγούν στην ύφεση, ρίχνοντας τα βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους» σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.



e-tipos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: