Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ν. Δένδιας: Κατ' επάγγελμα επικριτές στελέχη του ΠΑΣΟΚ


Στις έντονες επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα που προωθούνται για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, απαντά σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, τονίζοντας πως στελέχη του Κινήματος «στην προσπάθεια τους να λαϊκίσουν, εκστομίζουν δημόσια ανακρίβειες, χωρίς καν να γνωρίζουν τις ρυθμίσεις τού προς κατάθεση νομοσχεδίου».

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τα μέτρα «σαφώς προοδευτικά, στην κατεύθυνση του εξανθρωπισμού του σωφρονιστικού συστήματος και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία δίνουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα».

«Η σημασία των μέτρων αποσιωπήθηκε από τους κατ' επάγγελμα επικριτές ή όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι έχουν εξαιρετικά ασθενή μνήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση που περιλαμβάνει ορισμένες βελτιώσεις και προσθήκες στα νομοθετικά μέτρα, που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, για τη βελτίωση του Σωφρονιστικού Συστήματος, μεταξύ άλλων:

α) Θεσμοθετείται η δυνατότητα επισκέψεως των καταστημάτων κράτησης από το Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος θα αναφέρεται, στην ετήσια έκθεσή του, στις συνθήκες διαβιώσεως στα καταστήματα κράτησης.

β) Αρχίζει να λειτουργεί Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ενός ακόμη Θεραπευτικού Καταστήματος απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων και η στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό.

γ) Εντάσσονται στο Ε.Σ.Υ. τα ειδικά θεραπευτικά καταστήματα (νοσοκομεία και ψυχιατρεία κρατουμένων) του υπουργείου Δικαιοσύνης.

δ) Απολύονται, από τις φυλακές, όσοι, λόγω οικονομικής αδυναμίας, αδυνατούν να εξαγοράσουν τη μετατραπείσα σε χρηματική ποινή τους.

ε) Αναπροσαρμόζονται, ως προς τους κρατουμένους για τα εγκλήματα περί τα ναρκωτικά υπό επιβαρυντικές περιστάσεις, τα χρονικά όρια της υφ' όρο απόλυσης.

στ) Επανακαθορίζεται σε περισσότερο εύλογα όρια η ελάχιστη ποσότητα κάνναβης, που τεκμαίρεται, μαχητώς, ότι όποιος την κατέχει την προορίζει για προσωπική χρήση.

ζ) Οι κρατούμενες μητέρες παιδιών έως πέντε ετών, εκτός εάν έχουν καταδικασθεί για την τέλεση ιδιαιτέρως σοβαρών κακουργημάτων, δύνανται, αντί της έκτισης της περιοριστικής της ελευθερίας ποινής, να προσφέρουν κοινωφελή εργασία.

η) Ανασυγκροτείται το Υπηρεσιακό Συμβούλιο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και ο έλεγχος της λειτουργίας του ανατίθεται στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

θ) παρέχεται η δυνατότητα απόσπασης των προϊσταμένων φυλακών σε άλλη φυλακή.

ι) Επεκτείνεται και στους υπαλλήλους των σωφρονιστικών καταστημάτων η υποχρέωση ετήσιας υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

ια) Παρέχεται η δυνατότητα προσλήψεως, ως διευθυντών των φυλακών, managers ή άλλων στελεχών του δημόσιου τομέα.

ιβ) Πρόβλεψη για την ίδρυση φυλακών τύπου Γ, με τον διαχωρισμό από τους κοινούς κρατουμένους των ισοβιτών ή ιδιαίτερα επικίνδυνων εγκληματιών,

ιγ) Η χρήση ή η κατοχή κινητών τηλεφώνων, από τους κρατουμένους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης:

α) Η συμμετοχή σωφρονιστικού ή αστυνομικού υπαλλήλου σε απόδραση καθίσταται κακούργημα τιμωρούμενο με κάθειρξη έως δέκα ετών.

β) Αποτελεί ποινικό και πειθαρχικό παράπτωμα η κατοχή κινητού τηλεφώνου, από σωφρονιστικό υπάλληλο, στους χώρους των φυλακών.

γ) Θεσπίζεται αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τα εγκλήματα της βιαιοπραγίας σε δημόσιες συναθροίσεις, της ληστείας, της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της σωματικής βλάβης, όταν τα εγκλήματα αυτά τελούνται από άτομα, που καλύπτουν ή αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

δ) Αυτεπάγγελτη είναι η δίωξη για εξύβριση αν ο παθών είναι αστυνομικός, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και εξυβρίζεται από κουκουλoφόρο.

ε) Η προσωρινή κράτηση περιορίζεται μόνο σε σοβαρότερα εγκλήματα (εξαιρούνται από την προσωρινή κράτηση καταρχήν τα οικονομικά).

στ) Αυστηρότερες γίνονται οι ποινικές κυρώσεις για εγκλήματα, που τελούνται κατά δικαστικών λειτουργών, αστυνομικών κ.λπ., κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

ζ) Στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, η ποινή από απλή κάθειρξη γίνεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, ενώ στα σχετικά αδικήματα προστίθεται και αυτό της απιστίας.

η) Η άρση του απορρήτου προβλέπεται για το σύνολο των κακουργημάτων του Ποινικού Κώδικα, καθώς και για τα κακουργήματα περί τη λαθρομετανάστευση.

Στα μέτρα για τη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εισάγονται ρυθμίσεις, από τις οποίες η σοβαρότερη είναι ο περιορισμός των αναιρέσεων (προβλέπεται, καταρχήν, η άσκηση αναιρέσεως, εφόσον το ποσό της διαφοράς είναι τουλάχιστον 40.000 ευρώ).

Για τα θέματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου προβλέπονται: η προστασία των επιτρόπων και των υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης από ποινικές διώξεις κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, η αποστολή μέχρι έξι δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου για επιμόρφωση στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο η σύσταση δύο θέσεων επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το διαχειριστικό έλεγχο των φυλακών, νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μετάταξη υπαλλήλων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και, τέλος, καθορισμός ανωτάτου χρόνου παραμονής (επταετία) των Επιτρόπων στην ίδια θέση .

Aναδιαρθρώνεται, επίσης, η διοικητική οργάνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και ενοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι ρυθμίσεις, που την αφορούν.



ΠΗΓΗ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: