Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Ας κάνουμε το 2009 μια «πράσινη» χρονιά


Tου Tom Norring*



Στην εποχή μας, κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να είναι κάποιος απαισιόδοξος. Υπάρχουν μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα. Ενδεικτικά αναφέρω την παγκόσμια πιστωτική και οικονομική κρίση, τις προοπτικές χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης, τον κίνδυνο ύφεσης και την αυξανόμενη ανεργία.

Ομως το 2009 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία. Αρνητικό ορόσημο, εάν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κρίση. Αλλά μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει θετικό ορόσημο. Το μήνυμά μου είναι απλό. Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε θετικό. Ας κάνουμε το 2009 μια «πράσινη» χρονιά!

Τον Δεκέμβριο του 2009, τα βλέμματα του κόσμου θα στραφούν στην Κοπεγχάγη, όπου θα πραγματοποιηθεί η 15η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η επονομαζόμενη COP15. Η COP15 μάς δίνει την ευκαιρία να επιτύχουμε μια παγκόσμια συμφωνία, με στόχο την τήρηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειες της αλλαγής αυτής, π. χ. οι πλημμύρες και οι υπερβολικές βροχοπτώσεις, η ξηρασία και η ερημοποίηση, είναι ήδη ορατές και πολύ σοβαρές. Το διαπιστώσαμε εδώ στην Ελλάδα με τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2007. Εάν δεν καταλήξουμε σύντομα σε κοινά αποδεκτές λύσεις, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πιθανώς ακόμη χειρότερες τα επόμενα χρόνια.

Τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη θα έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε μια ιστορική απόφαση. Μπορούμε να κάνουμε τον πλανήτη έναν καλύτερο τόπο για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές. Η Δανία και η Ελλάδα -καθώς οι εταίροι μας στην Ε. Ε. - έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη. Η Ε. Ε. πρέπει να λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη. Πρέπει να μιλάμε με σθεναρή και ενιαία φωνή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Στη σύνοδο της Ε. Ε. πέρυσι τον Δεκέμβριο, οι χώρες της Ε. Ε. ενέκριναν μια σειρά αρκετά φιλόδοξων στόχων που αφορούν τη μελλοντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την από κοινού εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συμφωνήσαμε επίσης να μοιραστούμε τις ευθύνες, προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους. Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια ισχυρή κοινή πλατφόρμα για να πείσουμε τις υπόλοιπες χώρες.

Αλλά πρέπει επίσης -όλοι μας ανεξαιρέτως- να δώσουμε το καλό παράδειγμα με τη στάση μας. Εδώ και 30 χρόνια, η Δανία έχει καταφέρει να διατηρεί μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 70%, χωρίς να αυξάνει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Η πράσινη ενέργεια έχει ανοίξει τον δρόμο για μια πιο «πράσινη» οικονομία.

Το παράδειγμα της Δανίας εντυπωσιάζει αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν απόψεις σε όλο τον κόσμο πολύ περισσότερο απ’ ό, τι οποιαδήποτε οικονομική ή στρατιωτική δύναμη, την οποία θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει η χώρα μου. Και επιπλέον, δημιουργεί εμπορικές ευκαιρίες και προσελκύει επενδύσεις και τουρισμό. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δώσει ένα αντίστοιχο πολύ καλό παράδειγμα. Λίγα μέρη στον κόσμο διαθέτουν -όπως η Ελλάδα- τόσο πλούσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ήλιος, η θάλασσα και ο αέρας είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα. Η εκτενέστερη χρήση αυτών των πηγών για την παραγωγή ενέργειας θα ωφελήσει αναμφίβολα αυτήν την υπέροχη χώρα, στην οποία έχω την τύχη να εργάζομαι.

Εννοείται φυσικά ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Δανία, αλλά ούτε και η Ε. Ε. μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους την πρόκληση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των διεθνών εταίρων μας, ιδίως των υπόλοιπων χωρών με σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας κ. λπ. Σε πρώτη φάση, πολλά θα εξαρτηθούν από τον πρόεδρο Ομπάμα. Οι πρώτες ενδείξεις από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση είναι όντως θετικές. Αυτό μας δίνει ελπίδες για ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στη διαδικασία προς την Κοπεγχάγη.

Παραμένω ωστόσο ρεαλιστής. Υπάρχουν πολλά εμπόδια στην πορεία προς την Κοπεγχάγη. Παρ’ όλα αυτά, μαζί έχουμε τη δυνατότητα να τα ξεπεράσουμε και να κάνουμε το 2009 μια «πράσινη» χρονιά. Ας το πραγματοποιήσουμε.


* Ο κ. Tom Norring είναι πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: