Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Καραμανλής: «Το ΝΑΤΟ αποτελεί νέο ιστορικό κεφάλαιο για την Αλβανία»

Ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη βουλή της Αλβανίας, όπου αναφέρθηκε στις στενές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων.

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αλβανία, μίλησε στο κοινοβούλιο της Αλβανίας, όπου και επιβεβαίωσε το φιλικό κλίμα και τη στενή συνεργασία των δύο κρατών. Τόνισε επίσης, ότι η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ. Χαρακτήρισε μάλιστα την πρόσφατη είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ως νέο ιστορικό κεφάλαιο τόσο για τη γείτονα χώρα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα ο Κ. Καραμανλής ανέφερε:

"Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι σήμερα τη φίλη και γείτονα Αλβανία και που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ από το βήμα αυτό σε εσάς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους του φίλου αλβανικού λαού.

Επιθυμούσα να πραγματοποιήσω αυτήν την σημαντική επίσκεψη εδώ και καιρό και, για το λόγο αυτό, δέχθηκα με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόσκληση που μου απηύθυνε ο φίλος μου Πρωθυπουργός, κ. Σαλί Μπερίσα.

Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Αλβανία έχουμε αναπτύξει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας με τρόπο πολυδιάστατο και ουσιαστικό. Έχουν συντελεστεί αξιοσημείωτα και σταθερά βήματα προόδου για τη δημιουργία και εμπέδωση ενός κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης προς όφελος των χωρών μας, των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο σχέσεων, σημειώνουμε και τη σημασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, η οποία συνιστά ουσιαστική και ιστορική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας, κατέστη δυνατή και η σημερινή υπογραφή της ιδιαίτερα σημαντικής Συμφωνίας για τον Καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Με το ίδιο πνεύμα, υπεγράφη προ διμήνου και η ηθικής και ανθρωπιστικής σημασίας Συμφωνία για τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια των Ελλήνων στρατιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι στην Αλβανία, κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940-41.

Χάρη στις προσπάθειες και των δύο πλευρών, έχουμε εδραιώσει συστηματικούς διαύλους επικοινωνίας, ανταλλάσσουμε συχνές και σημαντικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου και διανοίγουμε με αυτόν τον τρόπο νέες προοπτικές για ακόμη πιο διευρυμένη και στενή διμερή συνεργασία.

Το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα, που επικρατεί στις διμερείς μας σχέσεις, έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στον όγκο των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα. Η δυναμική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και -το τονίζω- θα εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, παρά τη δύσκολη και περίπλοκη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας.

Θα ήθελα, βεβαίως, να αναφερθώ και στη συνεισφορά των Αλβανών οικονομικών μεταναστών... >>> η συνέχεια εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: