Τρίτη 28 Απριλίου 2009

"Στόχος μου είναι να δημιουργήσω στην Ελλάδα ένα μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης"




Στους στόχους του αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Λονδίνο σε εκδήλωση του "London School of Economics".

"Στόχος μου είναι να δημιουργήσω στην Ελλάδα ένα μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξήγησε ότι αυτό που θέλει να πετύχει είναι: "να έχει ο πολίτης δικαιώματα και ευθύνες, να απολαμβάνει τα δικαιώματά του και να μην είναι αποκομμένος από την εξουσία, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα όπου ο πολίτης είναι αποξενωμένος και απομονωμένος από ένα διεφθαρμένο κράτος".

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο που στη μεγάλη του πλειοψηφία ήταν νεανικό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι: "δεν πρέπει να περιμένουμε, αλλά να δράσουμε και μάλιστα γρήγορα". Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει πολύ μεγάλες υποσχέσεις, αλλά είναι σίγουρος ότι: "μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο".

Αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι βλέπει την κατάσταση να χειροτερεύει και αντιλαμβάνεται τον θυμό και την οργή των νέων γενεών, οι οποίες πριν από λίγους μήνες κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σημερινό σύστημα.Υπάρχουν, πρόσθεσε, χιλιάδες λόγοι για να είναι σήμερα οι νέοι αγανακτισμένοι.

Μιλώντας για την κυβέρνηση τόνισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία έφερε την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ανέστειλε την πρόοδο σε όλα τα μέτωπα. Νιώθω, πρόσθεσε, λύπη και οργή για τη χώρα μου, η οποία πριν πέντε χρόνια είχε αυτοπεποίθηση και όραμα για το μέλλον της. Σήμερα, τόνισε, η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα ως ένα από τα πλέον απαισιόδοξα έθνη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανεργία, τη φτώχεια, το κακό σύστημα εκπαίδευσης και τις ελλιπείς παροχές υγείας.

Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η φτώχεια μπορεί να αποτελέσει παρελθόν καθώς με λίγα δισ. δολάρια μπορούν να αντιμετωπιστούν παγκόσμια προβλήματα. "Με τα χρήματα που πηγαίνουν στις τράπεζες και στους αποτυχημένους τραπεζίτες μπορούμε να δώσουμε καλύτερη υγεία σε όλους" ανέφερε. Όλα αυτά, τόνισε, δεν είναι ουτοπικά όπως δεν είναι ουτοπικό και το σλόγκαν "ναι, μπορούμε".

"Οι στόχοι μας δεν είναι επαναστατικοί και με την κρίση είδαμε ότι μπορούμε όταν θέλουμε να βρούμε πολλά χρήματα αλλά το θέμα είναι αν τα χρήματα αυτά πηγαίνουν εκεί που πρέπει" τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τον ριζοσπαστικό εκσυγχρονισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Οφείλουμε ανέφερε να διαμορφώσουμε πολιτικές ώστε το σύστημα να είναι πιο αντιπροσωπευτικό, πιο συμμετοχικό και να εγγυάται ότι ο πολίτης θα είναι πάνω από όλα. Το νέο σύστημα διακυβέρνησης, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται, καθώς απέτυχαν ο κομμουνισμός και ο νεοφιλελευθερισμός.

Αναφέρθηκε και στην κατάρρευση της Γουόλ Στριτ και τόνισε ότι αυτό που φάνηκε είναι ότι έχουμε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και ισχυρό έλεγχο σε μίντια και στρατό, συγκεντρώνοντας έτσι τεράστια ισχύ σε πολύ λίγα χέρια. Αυτό, όπως είπε, στην Ελλάδα ο ίδιος το ονομάζει πελατειακό καπιταλισμό.

Σήμερα ο σοσιαλισμός, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν βασίζεται σε κάποιο δόγμα αλλά στις ανάγκες της κοινωνίας και ο ίδιος έχει ιεραρχήσει, όπως είπε, τρεις αρχές: Πρώτη την αναγέννηση των δημοκρατιών, δεύτερη την κοινωνία της αλληλεγγύης και τρίτη την πράσινη οικονομία.

Αναφέρθηκε και στη δράση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τόνισε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την παγκοσμιοποίηση, αλλά είμαστε αποφασισμένοι για τον εκδημοκρατισμό της.

Επανερχόμενος στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους πέντε εθνικούς στόχους που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για τη χώρα και οι οποίοι είναι:

1. να ξαναχτίσουμε μια δραστήρια εθνική πολιτική

2. να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα

3. να προχωρήσουμε σε φορολογική μεταρρύθμιση και σε ένα σύστημα υγείας και πρόνοιας υψηλού επιπέδου

4. να προωθήσουμε την πράσινη οικονομία από τον τουρισμό ως την αγροτική πολιτική, από την ενέργεια ως τις μεταφορές και από τις κατασκευές ως την εκπαίδευση.

5. να επιφέρουμε πολύ μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από όλα τα προηγούμενα.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και τις βασικές αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην οποία ο ίδιος πιστεύει, οι οποίες αφορούν στη διαφάνεια και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάθε ντοκουμέντο υπουργού ή υψηλόβαθμού αξιωματούχου θα αναρτάται στο διαδίκτυο. Επίσης θα υπάρχει εποπτεία για το που πηγαίνουν τα χρήματα των πολιτών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Ας γίνουμε δημιουργοί για τον αυριανό κόσμο. Αυτή είναι σήμερα η δημοκρατική πρόκληση".


ΑΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

*
Για τους χορούς που έριχνε με τον Ισμαήλ Τζεμ υπό αμερικανικές εντολές.
*
Για τις προτάσεις περί καλλιέργειας κάνναβης στα μπαλκόνια μας.
*
Για το μεγαλόπνοο σχέδιο περί ανασφάλιστης εργασίας των νέων.
*
Για τις επιλογές συνεργατών τύπου Ματσούκα και Καραχασάν.
*
Για τη μουγκαμάρα στην προδοσία του Οτσαλάν.
*
Για τη μουγκαμάρα στη ληστεία του Χρηματιστηρίου.
*
Για τη συμφωνία στο σχέδιο Ανάν που θα έριχνε την Κύπρο στην αγκαλιά της Τουρκίας για πάντα.
*
Για τη μουγκαμάρα στο πλιάτσικο στα χρόνια του Σημίτη.
*
Για το ότι παρακαλούσε τους σκοπιανούς να δεχθούν το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια" (που ευτυχώς δεν δέχθηκαν), όπως αποκάλυψε πέρυσι ο Πάγκαλος.
*
Για τη μουγκαμάρα στην αποδεδειγμένη χρηματοδότηση της "Siemens" στο πασόκ.
*
Για την εικοσαετή φιλία του με το Βαλιανάτο που δήλωνε στις τηλεοράσεις ότι τα Σκόπια πρέπει να τα λέμε Μακεδονία.
*
Και βεβαίως, για τις τούμπες με το ποδήλατο και τόσα άλλα σπαρταριστά επεισόδια αυτογελοιοποίησης και ατέλειωτα σαρδάμ.