Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Αιφνίδιο θρίλερ


Αύριο το πόρισμα, τη Δευτέρα η ψηφοφορία για Παυλίδη


Τη Δευτέρα τα… σπουδαία για την υπόθεση Παυλίδη, καθώς τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού, ενώ το πόρισμα της Προανακριτικής θα παραδοθεί αύριο το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Δημήτρης Σιούφας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαβίβαση της δεύτερης δικογραφίας για τις άγονες γραμμές και αναμένεται σήμερα να κατατεθεί πρόταση του ΠΑΣΟΚ για νέα Προανακριτική. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Σιούφα να διεξαχθεί ταυτόχρονα με την ψηφοφορία για τον κ. Παυλίδη και η ψηφοφορία επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική για το Βατοπαίδι, που εκκρεμεί, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Αφορμή για την ανατροπή του αρχικού χρονοδιαγράμματος, που προέβλεπε χθες την παράδοση του πορίσματος της Προανακριτικής και την ψηφοφορία πιθανότατα την Πέμπτη, παραμονή Πρωτομαγιάς, ήταν η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος για τους λογαριασμούς της οικογένειας Παυλίδη. Αν και επί της ουσίας της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση κατά του πρώην υπουργού τα κόμματα φαίνεται ότι έχουν αποκρυσταλλώσει τις απόψεις τους (περί μη παραπομπής η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ το αντίθετο υποστηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση).

Η αντιπολίτευση ζήτησε χθες βράδυ την κλήση νέων μαρτύρων καθώς και την επανάκληση του Αναστάσιου Παυλίδη, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για σημεία που θεωρούν (κυρίως το ΠΑΣΟΚ) «σκοτεινά» όσον αφορά στους λογαριασμούς, παρά την έκθεση της ΤτΕ. Kάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα, καθώς στο αίτημα για κλήση νέων μαρτύρων δεν εμφανίστηκε αρνητική η κυβερνητική πλειοψηφία. Αντιθέτως, απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Αν και με την πρώτη ανάγνωση του πορίσματος της ΤτΕ δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο αξιόλογο στοιχείο, πέραν της επισήμανσης των εμπειρογνωμόνων ότι είχαν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για να ερευνήσουν εξονυχιστικά τα στοιχεία των λογαριασμών που τους ζητήθηκε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», όπως:

- Η τμηματική κατάθεση 324.000 ευρώ, «σπασμένων» σε μικροποσά, στο λογαριασμό του Αριστοτέλη Παυλίδη από τον Κλέαρχο Ρούτση, ο οποίος εμφανίζεται ως εργολάβος λιμενικών έργων (ζητήθηκε η κλήση του στην Προανακριτική).

- Η ανάληψη από λογαριασμό του ακτοπλόου Φώτη Μανούση ποσού 100.000 ευρώ, χωρίς να φαίνεται ο παραλήπτης, την επίμαχη περίοδο που καταγγέλλει ότι έδωσε τα χρήματα στον Παναγιώτη Ζαχαρίου.

- Η εκταμίευση 63.000 ευρώ, «σπασμένων» σε μικροποσά, από το λογαριασμό του Αναστάσιου Παυλίδη, παρότι το ποσό αυτό δήλωσε ο Αριστοτέλης Παυλίδης ότι έδωσε στην κόρη του για την επισκευή του διαμερίσματος στο Ψυχικό.

- Η κατάθεση τμηματικά στο λογαριασμό του Αναστάσιου Παυλίδη 600.000 ευρώ από τον Κωνσταντίνο Χρυσοχοΐδη, μέλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Ακόμη, οι εμπειρογνώμονες της ΤτΕ αφήνουν να εννοηθεί στην έκθεσή τους ότι η αξία του επίμαχου διαμερίσματος ήταν μεγαλύτερη ίσως και από το ποσό που δήλωσαν στην Προανακριτική τα μέλη της οικογένειας Παυλίδη. Στην Προανακριτική σήμερα θα παρουσιαστούν, τελικώς, οι εμπειρογνώμονες της ΤτΕ, ο αδελφός του κ. Παυλίδη και ο κ. Ρούτσης.


ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: