Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ασφυκτικές πιέσεις για τα ελλείμματα



Ζ. ΤΣΩΛΗΣ


Οι Βρυξέλλες ρυθμίζουν πλέον τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, καθώς από χθες η ελληνική οικονομία τέθηκε για δεύτερη φορά επί διακυβέρνησης της ΝΔ σε καθεστώς επιτήρησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα που ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει τα κατάλληλα μέτρα, όσο σκληρά κι αν απαιτηθεί να είναι, σε διάστημα έξι μηνών, δηλαδή ως τις 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2010. Ο πρώτος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ενώ είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση θα σκεφθεί καλά ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για την οικονομία το φθινόπωρο προτού λάβει τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται από τη δυσμενή οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χαρακτηριστικό των πιέσεων είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ίδια απόφαση για το καθεστώς επιτήρησης έδωσε προθεσμία προσαρμογής στη Γαλλία ως το τέλος του 2012, στην Ιρλανδία ως το τέλος του 2013 και στη Βρετανία ως το τέλος του 2014, καθώς στις χώρες αυτές αναγνωρίζει ότι η έκρηξη του ελλείμματος είναι «κυκλικό φαινόμενο» και οφείλεται στην οικονομική κρίση. Για τη χώρα μας όμως εκτιμά ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι «διαρθρωτικό», «χρόνιο» και δεν οφείλεται στην κρίση, όπως το παρουσιάζει από τον περασμένο Δεκέμβριο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση η κυβέρνηση. Δεν παύει όμως να είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση οδήγησε στην κατάρρευση των δημοσίων εσόδων και επιδείνωσε τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας.

Με άλλα λόγια, η διεθνής κρίση πυροδότησε τη «δημοσιονομική βόμβα» που κρατούσε στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση από τις προηγούμενες εκλογές, του Σεπτεμβρίου 2007, στις οποίες επίσης είχε προσφύγει και τότε πρόωρα με θέμα την οικονομία.

Γι΄ αυτούς ακριβώς τους λόγους οι πιέσεις και οι προθεσμίες των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση Καραμανλή είναι ασφυκτικές.

Το μέγεθος της προσαρμογής, δηλαδή των μέτρων που καλείται να λάβει τώρα ο υπουργός Οικονομίας, είναι μεγάλο. Τα οικονομικά μέτρα, είτε πρόκειται για αύξηση της φορολογίας είτε για περικοπές δαπανών που θα τεθούν σε εφαρμογή κλιμακωτά από το καλοκαίρι και θα κορυφωθούν με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, θα πρέπει να αποδώσουν περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) μέσα στο 2010. Και επιπλέον πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, δηλαδή τα έσοδα να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και οι δαπάνες να περιορίζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ετσι μέτρα όπως η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων απορρίπτονται κατ΄ ουσίαν από την Επιτροπή η οποία ζητεί μόνιμες πηγές αύξησης των εσόδων.

Εχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία ότι την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο βραβευόταν για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι από τη Βουλή των Ελλήνων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επισήμως την απόφαση για την είσοδο της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης για τα υπερβολικά ελλείμματα. Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Μπαρόζο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στα δημόσια οικονομικά της. Εχουμε συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης των ανισορροπιών και θα δούμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: