Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

"Μνημείο κακοδιαχείρισης"


«Είναι πλέον πιθανές οι διπλές εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην διάρκεια της εισήγησής του στην, υπό την προεδρία του, συνεδρίαση του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας του Κινήματος.

Ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι «η "τελευταία άμυνα" της ΝΔ είναι το "όλοι ίδιοι είναι"» και πρόσθεσε ότι "δεν είμαστε όλοι ίδιοι", ενώ τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική βούληση να βάλει τέλος στην φαυλότητα, αλλά η ΝΔ δεν την έχει.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μνημείο κακοδιαχείρισης την τελευταία πενταετία, με την δημοσιονομική εκτροπή να συνεχίζεται, τη δημοσιονομική κρίση να έχει την υπογραφή της ΝΔ και να συνεχίζεται η σπατάλη υπέρ μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση «κάνει "απογραφή" μέσα στην απογραφή, με το έλλειμμα να έχει εκτιναχθεί», ενώ πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι οι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το "πακέτο" των 28 δισ. ευρώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτά δεν έχουν πιάσει τόπο, με την κυβέρνηση και τις τράπεζες να μην έχουν ανταποκριθεί, ούτε καν στις τυπικές υποχρεώσεις τους, επισήμανε ότι ρευστότητα στην πραγματική οικονομία δεν διοχετεύεται, η πιστωτική ασφυξία πνίγει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ είναι επείγουσα σήμερα η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

«Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε πλήρως στην κριτική που είχαμε ασκήσει όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιονομική διαχείριση και την φορολογία ο κ.Παπανδρέου είπε ότι αν υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων είναι μεγάλα, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να μετασχηματίσει τον προϋπολογισμό σε «ουσιαστικό προϋπολογισμό προγραμμάτων με τη μορφή τρίχρονων συμβολαίων».

Ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης της δημόσιας χρηματοδότησης με ξεκάθαρους, μετρήσιμους στόχους, ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης, με διπλογραφικό σύστημα παντού, με όλες τις υπουργικές αποφάσεις δημοσιευμένες στο Διαδίκτυο και με διαφανείς και ξεκάθαρες διαδικασίες προμηθειών του Δημοσίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το Κίνημα θέλει να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ κράτους και φορολογουμένων, με αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης και του συστήματος ελέγχου, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων διοίκησης και απλούστευση διαδικασιών και με φορολογικό σύστημα με το οποίο θα πληρώνουν οι "έχοντες και κατέχοντες" και θα περιορίζεται δραστικά η φοροδιαφυγή.

Τέλος, αναφερόμενος στην παγκόσμια κρίση και την συνάντηση της G20, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η προοδευτική απάντηση συνίσταται σε ένα νέο πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς, σε άμεσα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και αυτών που πλήττονται ιδιαίτερα και σε νέες αναπτυξιακές επενδύσεις, όπως η "πράσινη ανάπτυξη".


ΑΠΕ