Το πάθημα δεν γίνεται μάθημα... Ενας στους τρεις εμφραγματίες στην Ελλάδα εξακολουθεί να καπνίζει, αν και το κάπνισμα αποτελεί βασικό παράγοντα εκδήλωσης οξέων καρδιακών συμβαμάτων, κυρίως στους νέους ανθρώπους. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το 80% των εμφραγμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 συμβαίνουν λόγω του καπνίσματος... Από τους 20.000 Ελληνες, οι οποίοι υφίστανται κάθε χρόνο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το 70% είναι καπνιστές!
Το κάπνισμα μετά το έμφραγμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ασθενή, καθώς αυξάνει κατά τρεις φορές τον κίνδυνο εμφάνισης νέου εμφράγματος στην επόμενη δεκαετία. Αυξάνει επίσης, τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο, ανεύρυσμα αορτής και περιφερική αγγειοπάθεια.
Η προσπάθεια απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους σε άλλες χώρες οδήγησε σε σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ειδικότερα στο Κολοράντο των ΗΠΑ, τα καρδιαγγειακά επεισόδια μειώθηκαν κατά 27% μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, ενώ στη Σκωτία μειώθηκαν κατά 17% μέσα σε 18 μήνες.
Οι επισημάνσεις έγιναν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τους κ. Αθανάσιο Μανώλη -διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής στο Ασκληπιείο της Βούλας, πνευμονολόγο, Χριστίνα Γκράτζιου -αναπληρώτρια καθηγήτρια και πνευμονολόγο, Παρασκευή Κατσαούνου -λέκτορα, υπεύθυνες του Ειδικού Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος της Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και στο ΓΝΑ Ευαγγελισμός.
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στα ευρήματα διεθνούς μελέτης, στην οποία συμμετείχαν και Ελληνες ασθενείς. Από τη μελέτη προκύπτει ότι το 47% των καπνιστών με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, που έλαβαν θεραπεία με βαρενικλίνη, κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα και να απόσχουν από αυτό κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες θεραπείας (εβδομάδες 9-12) σε σχέση με μόλις 13,9% των καπνιστών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν γίνεται μεμονωμένα και με ατομική και μόνο προσπάθεια, με αποτελέσματα πολύ χαμηλά (αναφερόμενα ποσοστά 3% έως 5%) και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, ακόμη και σε άτομα που δηλώνουν αποφασισμένα.
Τα ποσοστά αυτά αυξάνουν σημαντικότατα στα Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος (Τηλ. 8008018080) και φτάνουν έως 75% στη Μονάδα Νοσημάτων Θώρακος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ευγενίδειο και τον Ευαγγελισμό, όπου παρέχεται συστηματική και επιστημονική στήριξη. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου