Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Νέο πακέτο προτάσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα ετοιμάζει το Ιράν


Νέα εποχή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ επιθυμεί το Ιράν, λέει ο Αχμαντινετζάντ
Θετική στο διάλογο η Τεχεράνη
Ένα νέο πακέτο προτάσεων σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα ετοιμάζεται να παρουσιάσει το Ιράν στις έξι δυνάμεις, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τις ΗΠΑ.
«Έχουμε ετοιμάσει ένα πακέτο προτάσεων. Όταν είναι έτοιμο θα το παρουσιάσουμε στη Δύση» δήλωσε σε ομιλία του στην πόλη Κερμάν του νοτιοανατολικού Ιράν, προσθέτοντας ότι το πακέτο προτάσεων μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση της διαμάχης σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σε απάντηση στα σχέδια της Τεχεράνης, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα εξετάσουν τις προτάσεις, αν πράγματι πρόκειται για ένα καινούργιο πακέτο μέτρων. «Ελπίζουμε ότι θα απαντήσει στις ανησυχίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τον διάλογο με το Ιράν, αλλά επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει εγκαταλείψει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Καλωσορίζουμε τον διάλογο. Έχουμε δηλώσει ότι ενδιαφερόμαστε για μία επαφή με το Ιράν, αλλά δεν έχουμε δει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.
Επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει την αξίωση για πάγωμα της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου που έχει αρχίσει το Ιράν.

«Το Ιράν σε μια νέα εποχή»
Ο πρόεδρος του Ιράν είπε επίσης ότι οι προτάσεις αυτές θα εγγυηθούν «την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο», ενώ θα σέβονται τα δικαιώματα των άλλων χωρών.
Ο Μ.Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να αρχίσει μια νέα εποχή και μάλιστα να ξεχάσει το παρελθόν, αλλά υπογράμμισε ότι δε θα επιτρέψει σε καμία παγκόσμια δύναμη να θέσει όρια στην πυρηνική πορεία του, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου.
«Κάθε χώρα που θα μιλήσει στη βάση του εγωισμού θα λάβει την ίδια απάντηση που το ιρανικό έθνος έδωσε στον κ. Μπους» τόνισε.
Ο Μ.Αχμαντινετζάντ πρόσθεσε ότι η πολιτική των απειλών της Δύσης στο παρελθόν δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και κάλεσε, κυρίως τις ΗΠΑ, να αλλάξουν την προσέγγιση και τη ρητορική τους απέναντι στο Ιράν.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ, μαζί με τη Γερμανία- έχουν καλέσει το Ιράν σε επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η Τεχεράνη έχει καλωσορίσει τον διάλογο με τις έξι δυνάμεις.


@ Infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: