Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Σε Προανακριτική η... αυτοδυναμία Ν.Δ.



Ακόμη πιο βαθιά στο σκάνδαλο Παυλίδη εγκλωβίζεται η κυβέρνηση, μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την εκβιαστική μίζα από τον γαλάζιο εφοπλιστή Φωτ. Μανούση. Η εξέλιξη αυτή, όπως παραδέχονται επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., βάζει σε δοκιμασία την οριακή αυτοδυναμία των 151 βουλευτών, ενεργοποιώντας εκλογικά σενάρια.


O πρώην υπουργός, ο οποίος είναι προφανές ότι βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, εξακολουθεί να διαμηνύει στους επιτελείς του κόμματος ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και προβάλλει την αποστολή του δικαστικού φακέλου στη Βουλή ως μια ακόμη ευκαιρία για «να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Από Μαξίμου και Ρηγίλλης, ωστόσο, πιέζουν με κάθε μέσο τον βουλευτή Δωδεκανήσου να αφήσει την έδρα, αναγνωρίζοντας ότι η χθεσινή εξέλιξη στερεί από τη Ν.Δ. το μοναδικό επιχείρημα με το οποίο προσπαθούσε έως χθες να ξεφύγει από τη σκανδαλώδη υπόθεση- ότι, δηλαδή, η δικαιοσύνη δεν είχε ζητήσει την παρέμβαση της Βουλής.

Ειδικό Δικαστήριο
Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να πιέσουν ακόμη περισσότερο τον πρώην υπουργό, κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έλεγαν χθες ότι «πλέον είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής », που φέρνει ουσιαστικά τον κ. Παυλίδη στον προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς- όπως επισημαίνεται και στον δικαστικό φάκελο- για την περίπτωσή του ενεργοποιείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τελική απόφαση της Ν.Δ., εάν δηλαδή συσταθεί Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή, θα ληφθεί όταν μελετηθούν όλα τα στοιχεία του δικαστικού φακέλου. Αλλά παραδέχονταν ότι με δεδομένη την πολύμηνη έρευνα των δικαστικών αρχών που έχει προηγηθεί, καθώς και το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει για την παραγραφή της υπόθεσης (σ.σ. παραγράφεται στο τέλος του προσεχούς Ιουνίου), μια απόφαση για Εξεταστική Επιτροπή θα εκληφθεί από την κοινή γνώμη ως «απόπειρα κουκουλώματος».

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφεραν χθες βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι τόνιζαν ότι ο πρώην υπουργός «στοχοποιείται ήδη από το δικαστικό πόρισμα και αυτό η Βουλή δεν μπορεί να το αγνοήσει».

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εξαιρετικά βαρύ για τον πρώην υπουργό. Κατά πληροφορίες, ο κ. Παυλίδης συναντήθηκε προχθές στη Βουλή τόσο με τον πρόεδρο του Σώματος κ. Δημ. Σιούφα και τον γραμματέα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Ι. Τραγάκη, οι οποίοι φέρεται ότι τού υπέδειξαν για άλλη μία φορά τον δρόμο της παραίτησης, όσο και με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, με προφανή στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για την περίπτωσή του.

Από χθες, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός. Κορυφαίοι υπουργοί αναγνώρισαν ότι αυτήν την ώρα η κυβέρνηση εξαρτάται απόλυτα από τη βούληση του κ. Παυλίδη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν η Ν.Δ. διέθετε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κ. Παυλίδης θα είχε αναγκαστεί σε παραίτηση ή θα διαγραφόταν. Η πλειοψηφία των 151, όμως, μας δένει τα χέρια», έλεγε χθες το απόγευμα επιτελικό στέλεχος της Ρηγίλλης.

Πάντως, πηγές εμφάνιζαν τον πρώην υπουργό σε συννενόηση με την Ν.Δ. να παίρνει το λόγο σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων και να ζητά ο ίδιος τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Ηρωική έξοδος»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, εξάλλου, φούντωσαν εκ νέου χθες στους κομματικούς διαδρόμους και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Παράγοντες της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι η σκανδαλώδης υπόθεση μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία που αναζητούσε ο Πρωθυπουργός για μια «ηρωική έξοδο» στις κάλπες, «απαλλαγμένος από τα βαρίδια της κυβέρνησης».

Κατά το σενάριο αυτό, που επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για διπλές κάλπες τον Ιούνιο, ο κ. Καραμανλής μπορεί να δείξει την έξοδο στον κ. Παυλίδη, στους λεγόμενους «βατοπεδινούς» βουλευτές, ακόμη και σε στελέχη που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Ζίμενς, και αποδίδοντάς τους ουσιαστικά την ευθύνη για το κυβερνητικό ναυάγιο, να ζητήσει μια «νέα ευκαιρία» από τους πολίτες.

«ΜΑΣ ΔΕΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ»
Ενεργοποιούνται τα εκλογικά σενάρια. «Η πλειοψηφία των 151 μας δένει τα χέρια», λένε υπουργοί

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση σε 4 σενάρια για Παυλίδη

1 Δεν παραιτείται
Ο Α. Παυλίδης επιμένει να μην παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα και η Ν.Δ. ανέχεται την κατάσταση που διαμορφώνεται παραμονές των ευρωεκλογών, με στόχο να διασώσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Το σενάριο συνδυάζεται με προσπάθεια κουκουλώματος του σκανδάλου στη Βουλή.

2 Διαγράφεται
Ο Α. Παυλίδης δεν παραιτείται και διαγράφεται, με αποτέλεσμα η Ν.Δ.

να χάσει τη δεδηλωμένη των 151. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί άμεσα σε εκλογές, εκτός κι αν ο Κ. Καραμανλής επιλέξει τον δρόμο μιας άτυπης ή υπόγειας συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ ή τον ανεξάρτητο σήμερα κ Π. Τατούλη. Για πολλούς στη Ν.Δ., η διαγραφή οδηγεί στις κάλπες, δίνοντας την ευκαιρία για μια «ηρωική έξοδο» στον Κ. Καραμανλή, η οποία θα συνδυαστεί με την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια όσων έχουν εμπλακεί και σε άλλα σκάνδαλα (Βατοπέδι, Ζίμενς κ.ά.).

3 Ανεξαρτητοποιείται
Ο Α. Παυλίδης δεν παραιτείται, αλλά ανεξαρτητοποιείται από τη Ν.Δ., αποφεύγοντας τη διαγραφή. Η κυβέρνηση μένει με 150 βουλευτές και οι εκλογές είναι μονόδρομος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άμεση προσφυγή στις κάλπες οδηγεί και σε παραγραφή του σκανδάλου.

4 Παραιτείται
Ο Α. Παυλίδης παραιτείται (σ.σ.: υπέρ της πρώτης επιλαχούσας στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα κ. Μίκας Ιατρίδη). Το σκάνδαλο θα ερευνηθεί από τη Βουλή, ύστερα από τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, συνεχίζοντας να προκαλεί κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα. Αλλά η Ν.Δ. θα μπορεί να κινηθεί πολιτικά, έχοντας διασώσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.


Νέα κόντρα για τη Δικαιοσύνη

ΠΕΔΙΟ αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε και χθες η Δικαιοσύνη. Σε συνέχεια της επερώτησης που κατέθεσαν την Τρίτη στη Βουλή 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης όσον αφορά την αντιμετώπιση των υποθέσεων με πολιτικές προεκτάσεις, χθες το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, επανέλαβε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας επανέλαβε τη δήλωση που έκανε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ότι ουδέποτε έχει παρέμβει, ούτε πρόκειται να παρέμβει στο έργο των δικαστικών αρχών.

NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: