Σάββατο 23 Μαΐου 2009

«Πρόγραμμα 100 ημερών»


«Πρόγραμμα 100 ημερών» στο πρότυπο του αντίστοιχου του Μπαράκ Ομπάμα και ένα πράσινο Μέγαρο Μαξίμου κάτι ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Ντάουνινγκ Στριτ προετοιμάζει ο εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Γ. Παπανδρέου. Πριν από το Πάσχα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε από κορυφαία στελέχη, ειδικούς συνεργάτες και καθηγητές πανεπιστημίου, Ελληνες και ξένους, την αποστολή στην προσωπική ηλεκτρονική του διεύθυνση ιδεών και προτάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσα στις πρώτες 100 κυβερνητικές ημέρες του ΠαΣοΚ. Οπως είναι φυσικό πρόκειται για ένα project εξαιρετικής δυσκολίας, με δυσκολότερη παράμετρο την τήρηση της προεδρικής παραίνεσης να παραμείνουν όλα μυστικά.

O κ. Παπανδρέου κινητοποίησε το κεντρικό «παπανδρεϊκό δίκτυο» για το Πρόγραμμα 100 ημερών γιατί θεωρούσε εξαιρετικά πιθανή τη διενέργεια διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου. Ζήτησε λοιπόν έναν «οδικό χάρτη» («Τhe road map», όπως λένε συνωμοτικά μεταξύ τους ορισμένοι προεδρικοί σύμβουλοι) για τις πρώτες 100 ημέρες του ΠαΣοΚ στην εξουσία. Μαθαίνω ότι σήμερα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εκμυστηρεύεται στους συνεργάτες του την εκτίμηση ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο διότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κ. Κ. Καραμανλή να εκπονήσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2010. Κατά συνέπεια ο «οδικός χάρτης», ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

O κ. Παπανδρέου θέλει να σφραγίσει τις πρώτες 100 ημέρες με θεσμικές πρωτοβουλίες. Πιστεύει ότι είναι απαραίτητες για να εδραιωθεί «με το καλημέρα» σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει προτάσεις για το μοντέλο διακυβέρνησης και τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και για έναν νέο τρόπο οργάνωσης του Μεγάρου Μαξίμου από τους κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τους καθηγητές κκ. Χάρη Παμπούκη και Ν. Κοτζιά μεταξύ άλλων. Συμβολή στο «θεσμικό brainstorming» έχουν και οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

O «οδικός χάρτης» εξισορροπείται με «πρωτοβουλίες κοινωνικής δικαιοσύνης» (δηλαδή μέτρα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων) που προετοιμάζει η κυρία Λούκα Κατσέλη , με τους συνεργάτες της, με την ουσιαστική συμβολή του Τομέα Οικονομίας του κόμματος υπό την κυρία Ντίνα Λάζαρη . Η κυρία Μαρία Δαμανάκη έχει στείλει προτάσεις για τον Πολιτισμό, ενώ στο Περιβάλλον έχει γίνει αρκετή δουλειά κυρίως από την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Για τις «100 ημέρες» έχουν επιστρατευθεί και καθηγητές διεθνούς φήμης με τους οποίους γνωρίζεται προσωπικά ο Γιώργος, όπως ο νομπελίστας Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Oι βασικές κατευθύνσεις στα θεσμικά θα παρουσιαστούν σήμερα στην ομιλία προγραμματικού χαρακτήρα του κ. Παπανδρέου στην Παλαιά Βουλή για το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Εκείνο που δεν θα ανακοινωθεί είναι ότι ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει ένα Μέγαρο Μαξίμου με ισχυρούς συμβούλους οι οποίοι θα παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο και, όπως λένε, «θα διασφαλίζεται το follow up στις αποφάσεις» .

Το παπανδρεϊκό μοντέλο διακυβέρνησης θα κινηθεί κάπου ανάμεσα στο αμερικανικό- με τον ισχυρό Λευκό Οίκο και τους υπουργούς-δορυφόρους-, στο βρετανικό- με το Cabinet Οffice που είναι o «ισχυρός βραχίονας» της Ντάουνινγκ Στριτ στο υπουργικό συμβούλιο- και στο σύστημα λειτουργίας του Κολεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, όπου στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις επιτρόπων και των διευθυντών τους επικρατεί η αρχή της ομοφωνίας για όλα τα θέματα.

O κ. Παπανδρέου σχεδιάζει ένα ομοιογενές Υπουργικό Συμβούλιο, με πολλές γυναίκες, που διακρίνεται από συναντίληψη για τα περισσότερα θέματα και στο οποίο ασκεί ενεργό εποπτεία ένα «ενισχυμένο» Μέγαρο Μαξίμου. Αλλη θεσμική πρωτοβουλία είναι η προώθηση της «συμμετοχικής δημοκρατίας» με το γερμανικό εκλογικό μοντέλο και τον αιρετό περιφερειάρχη.

Το καλύτερο για το τέλος: Προειδοποιώ τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να συγκρατήσουν την όρεξή τους. Δεν θα τους επιτραπεί να ορμήσουν στο κράτος. Για τις υψηλές κρατικές θέσεις θα υπάρξει «ανοιχτή διαδικασία». Οποιος θέλει να αναλάβει ΔΕΚΟ, θα αυτοπροτείνεται και θα αξιολογείται. Οπως λένε με νόημα συνεργάτες του προέδρου, οι εκπλήξεις θα είναι πάρα πολλές. Οψόμεθα...


ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: