Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

30 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ



Στις 28 Μαΐου του 1979 στο Ζάππειο Μέγαρο, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έβλεπε έναν μεγάλο στόχο του να πραγματοποιείται. Παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων, τους ηγέτες των κρατών, από τα τότε κράτη-μέλη της ΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άλλαξε σελίδα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, υπογράφοντας τη συνθήκη ένταξης της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.Την Πρωτοχρονιά του 1981 η Ελληνική Δημοκρατία γίνεται το δέκατο μέλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ιούνιος 1959: Η Ελλάδα υποβάλει αίτηση για τη Σύνδεση της με την Κοινή Αγορά. Το 1961, θα γίνει συνδεδεμένο μέλος με στόχο την πλήρη ένταξη. Οι ευρωπαϊκές χώρες αποβάλουν τη δικτατορία (1967-1974) και οι συζητήσεις θα επαναληφθούν όταν, το 1976, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ζητήσει την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Τριάντα χρόνια μετά την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη, η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα κρατικής συνένωσης, κατάργησης των συνόρων και πολιτικής συνεργασίας που έχει να επιδείξει η γηραιά ήπειρος. Η παρούσα κρίση με την απειλή της ύφεσης που τη συνοδεύει, αναδεικνύει καλύτερα την ισχύ που προσφέρουν η συλλογικότητα, η ενιαία αγορά, το κοινό νόμισμα και οι ενιαίες πολιτικές σε σειρά κρίσιμων τομέων δραστηριότητας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξασφάλισε την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και είναι επομένως αυτός που φρόντισε την αναγέννηση της ευρωπαϊκής ιδέας για την Ελλάδα και της ελληνικής συμμετοχής για την Ευρώπη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ηγέτης της σοσιαλιστών, εκλέγεται πρωθυπουργός το 1981 και αναλαμβάνει τα πρώτα βήματα της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό δρόμο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: