Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Ένα Μουσείο που εκφράζει την πεμπτουσία του κλασικού πολιτισμού


Ένα Μουσείο που εκφράζει την πεμπτουσία του κλασικού πολιτισμού, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, θα εγκαινιαστεί με τον τρόπο που του ταιριάζει και όχι με πυροτεχνήματα και εφήμερες εκδηλώσεις. Με τα λόγια αυτά, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς έδωσε το "στίγμα" των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως που θα ανοίξει επισήμως τις πόρτες του στις 17 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του μουσείου θα διαρκέσουν μια εβδομάδα και θα κορυφωθούν στις 20 Ιουνίου, με την άφιξη στη χώρα μας αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών και προσωπικοτήτων από τη διεθνή πολιτιστική σκηνή.

Την ίδια ημέρα σε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη αναμένονται μουσειακές αποκαλύψεις και η παρουσίαση όλων των εκθεμάτων με τρόπο αναπάντεχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού.

Κατά τον κ. Σαμαρά, ''τα μοναδικά αυτά αριστουργήματα θα αναπνεύσουν σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον". Την ίδια βραδιά οργανώνεται καλλιτεχνική εκδήλωση με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, καθώς και τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου.

Σημείωσε ότι το κόστος των εγκαινίων αναμένεται να μην ξεπεράσει το μισό των έξι εκατομμυρίων που είχε αναγγελθεί αρχικά.

Οι πόρτες του Μουσείου θα ανοίξουν στις 17 Ιουνίου, στις έξι το απόγευμα για τους διαπιστευμένους πολιτιστικούς συντάκτες, οι οποίοι για ένα δίωρο θα ξεναγηθούν στους χώρους του, ενώ στις οκτώ θα γίνει η ξενάγηση των διευθυντών των ελληνικών ΜΜΕ.

Στις 18 Ιουνίου, στις δέκα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση υπηρεσιακών στελεχών, διοικήσεων και μελών ΚΑΣ και Συμβουλίου Μουσείων, ενώ στις οκτώ το βράδυ της ίδιας μέρας, θα επισκεφθούν το Μουσείο ακαδημαϊκοί, δημιουργοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι της τέχνης και όλες οι Επιτροπές επιστροφής Μαρμάρων από όλον τον κόσμο, καθώς και ο σύλλογος Αμερικανών Φίλων του Μουσείου.

Στις 19 Ιουνίου οι πόρτες του Μουσείου ανοίγουν για τα διεθνή ΜΜΕ και, τέλος, στις 20 Ιουνίου, με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιείται η τελετή έναρξης. Στην τελετή θα παραστούν αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί, οι πρόεδροι της ΔΟΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ, τέως πρόεδροι Δημοκρατίας, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, και, ακόμα, εκδότες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Την εβδομάδα των εκδηλώσεων, η Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις θα "ντυθούν" γιορτινά και θα αναρτηθούν καλαίσθητες αφίσες, από τις 17 Ιουνίου, ημέρα έναρξης των εκδηλώσεων.

Στις 21 Ιουνίου το Μουσείο θα ανοίξει για τους επισκέπτες, αλλά από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου θα μπορεί κανείς να το επισκεφθεί μόνο εφόσον έχει κάνει κράτηση μέσω του συστήματος e-ticheting. Η επίσκεψη-ξενάγηση θα γίνεται τις τρείς αυτές ημέρες σε τρεις χρονικές ζώνες στις 9 το πρωί, στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα και κάθε ζώνη θα έχει 250 άτομα. Δηλαδή γι' αυτές τις τρεις ημέρες 2.250 άτομα από όλη την Ελλάδα, από όλο τον κόσμο, θα ξεναγηθούν με αυτή τη διαδικασία.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει την ασφάλεια των επισκεπτών για τις ημέρες των εκδηλώσεων.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι, υπολογίζοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και προκειμένου να τιμηθεί ο έλληνας φορολογούμενος που χρηματοδότησε το Μουσείο, στα χρόνια κατασκευής του, η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ το 2010 θα φτάσει τα 5 ευρώ.

Από το 2011 η τιμή του εισιτηρίου θα προβλεφθεί με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες ηλικιωμένων, παιδιών, φοιτητών, αναπήρων, ενώ με το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θα προσδιορίζεται ακόμα και η ώρα της επίσκεψης στο Μουσείο.

Εστιατόριο και μπαρ θα λειτουργήσουν με αυτεπιστασία "με προδιαγραφές που θα ζήλευαν και τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου'', όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ για τους θερινούς μήνες προβλέπεται η διεύρυνση του ωραρίου, από 8 π.μ. ως 8 μ.μ.

Τον τομέα της επικοινωνίας έχει αναλάβει χωρίς κόστος η ΕΡΤ ΑΕ, ενώ προβλέπεται για το επόμενο, μετά τα εγκαίνια διάστημα, η πρόσληψη ειδικών φροντιστών αλλά και φυλάκων για το Μουσείο.

Εξάλλου, εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς των δύο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε παρακείμενα οικόπεδα που προβλέπεται να αποκτήσει το υπουργείο Πολιτισμού για τη συνολική μεταφορά των σπιτιών προκειμένου να βρεθεί μια "σολομώντεια λύση" - να διατηρηθεί, δηλαδή, η αξία των σπιτιών και να μην εμποδίζουν οι προσόψεις τους τη θέα του Μουσείου προς τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Αναμένονται οι απαντήσεις των ενδιαφερόμενων μερών.

Τέλος, έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της οδού Μακρυγιάννη, καθώς και οι εργασίες του κήπου του Νέου Μουσείου, με τη δενδροφύτευση δέντρων νεραντζιάς και ελαιώνα.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: