Το μεγάλο deal με τις γερμανικές Αρχές επιδιώκει ο φυγόδικος πλέον Μιχάλης Χριστοφοράκος. Με το πλεονέκτημα της γερμανικής υπηκοότητας, που διαθέτει, φαίνεται πως επιδιώκει να «συνεργαστεί» με την Εισαγγελία του Μονάχου, προκειμένου να τύχει επιεικέστερης μεταχείρισης. Αυτό είναι και το τελευταίο ισχυρό χαρτί που διαθέτει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόλπο της μεγάλης φυγής μπήκε σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή, όταν πήρε το αεροπλάνο για Μόναχο.
Εως τη Δευτέρα φέρεται να διέμενε στο ξενοδοχείο «Bayerischer Hof – Bayreuth», ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ήρθε σε επαφή με το γερμανικό δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί. Ο ΕΤ επιχείρησε να μιλήσει με το δικηγόρο του Dr Knut Muller, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω και της αργίας χθες στη Γερμανία. O ίδιος πάντως φέρεται να δήλωσε ότι ο πελάτης του «θα εμφανιστεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης» κι ότι «δεν πρόκειται να κρυφθεί».
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι «η κίνησή του να φύγει για το Μόναχο ήταν από καιρό μελετημένη» και υλοποιήθηκε υπό καθεστώς μυστικότητας. Χθες, η πρώην γυναίκα του, γόνος γνωστής τουρκικής οικογένειας, με την οποία είναι χωρισμένος περίπου 10 χρόνια, ήλθε εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη, όπου ζει μόνιμα, για να φροντίσει τα παιδιά τους, που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη φυγή του κ. Χριστοφοράκου φαίνεται ότι άρχισε όταν ο ανακριτής δεν του έδωσε, μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού τους, την προθεσμία που ζήτησε εγγράφως για τις 10 Ιουνίου, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του που έδιναν εξετάσεις στην Ελληνογερμανική Σχολή. Εκείνος, βέβαια, είχε πετάξει για Μόναχο ήδη από τις 15 Μαΐου.Δηλαδή μερικά 24ωρα πριν. Οταν πληροφορήθηκε ότι η επιθυμία του «σκόνταψε» στην επίμονη άρνηση του δικαστικού λειτουργού, κατάλαβε ότι ο κλοιός έσφιγγε επικίνδυνα. Κι έπεσε από τα σύννεφα -όπως διαμηνύθηκε στον ΕΤ- όταν έμαθε, όντας ήδη στο Μόναχο, ότι σε βάρος του εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Εκτοτε, παραμένει άφαντος.
Οι επιλογές του, όμως, είναι συγκεκριμένες:
- Ή θα γυρίσει σύντομα στην Ελλάδα για απολογηθεί με τον κίνδυνο της προφυλάκισης και στη συνέχεια της καταδίκης του σε ισόβια κάθειρξη, αφού αυτή την ποινή προβλέπουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50, περί καταχραστών του Δημοσίου.
- Ή θα ζητήσει από σήμερα κιόλας -καθώς χθες ήταν αργία για τις γερμανικές Αρχές- να ενταχθεί σε πρόγραμμα αμνηστίας και να συνεργαστεί με τη γερμανική Δικαιοσύνη και να δικαστεί εκεί. Στη Γερμανία είναι ανοικτή η έρευνα για τα μαύρα ταμεία της Siemens, στην οποία ο κ. Χριστοφοράκος είναι ύποπτος για το αδίκημα της «απιστίας».
«Παράδεισος»
Σε σύγκριση με τα εδώ ισχύοντα, «εκεί είναι Παράδεισος για τον Χριστοφοράκο», λένε νομικοί κύκλοι. Ο λέκτορας της Νομικής Αθηνών, κ. Ηλ. Αναγνωστόπουλος, εξηγεί στον ΕΤ ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει γνωμοδοτήσει πως Γερμανός πολίτης δικαιούται να κρίνεται στη Γερμανία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει συνάφεια με την υπόθεση που εκκρεμεί στην αλλοδαπή.
Αν συνεργαστεί με τις γερμανικές Αρχές, τότε ίσως να μη μείνει ούτε για ένα βράδυ στη φυλακή, όπως συνέβη με τον πρωτεργάτη του σκανδάλου, Ρ. Σίκατσεκ. Τα πάντα πλέον βρίσκονται στην ευχέρεια των γερμανικών αρχών. Ας σημειωθεί ότι χθες το ένταλμα σύλληψής του «έφυγε» από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη Γερμανία, μέσω της Europol. H Γερμανία έχει προθεσμία ένα μήνα να απαντήσει αν θα τον παραδώσει ή όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ ΕΛΛΗ
Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου