Κυβέρνηση και δικαστικές αρχές εκτίθενται βάναυσα, σε σχέση με την υπόθεση του σκανδάλου τής Siemens, όσο μιλούν, όσο εκδίδουν ανακοινώσεις και όσο ενεργούν παρασκηνιακά ή σπασμωδικά.
Με δύο από τους πρωταγωνιστές των πολιτικών μιζών, φυγάδες (Χριστοφοράκος - Καραβέλας) και κάποιους ήσυχους ότι θα σκεπαστεί το «γαλάζιο» μαύρο ταμείο που σταθερά ενισχύεται από τους «εξαφανισμένους», η τροπή των πραγμάτων παραπέμπει σε λειτουργίες παρακράτους και συνάμα σε πολιτικό παχυδερμισμό.
Δύο υπουργοί της κυβέρνησης (Δικαιοσύνης και Εξωτερικών) εμφανίστηκαν στο κάδρο ενός πενθήμερου παιγνίου βραδυπορίας και ανευθυνότητας (από το Σάββατο 23 μέχρι και την Πέμπτη 28 Μαΐου), ενώ στο ενδιάμεσο (τη Δευτέρα 25/5) ο τέως Νο2 της Siemens Χ. Καραβέλας έκανε φτερά.
Ουδείς ανέλαβε τις ευθύνες του (Ν. Δένδιας και Ντόρα Μπακογιάννη) για το ότι το σήμα από την Ουρουγουάη για το μπλοκάρισμα της περιουσίας του Χρ. Καραβέλα... κατήντησε σπασμένο τηλέφωνο, κάτι που παραπέμπει στο ερώτημα: Είναι τόσο ανίκανοι ή συμμέτοχοι στο διπλό κατευόδιο που εξελίχθηκε εντός 9 ημερών;
Από την άλλη, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, δηλαδή ο αρμόδιος ανακριτής της υπόθεσης Siemens, οι εισαγγελείς που τον περιβάλλουν, ο πολυπράγμων Γ. Σανιδάς και τόσοι άλλοι άφησαν λάσκα τα πάντα. Παρέλειψαν να τηρήσουν και τα μίνιμουμ προσχήματα, λαμβάνοντας πρόνοια για όσους ήταν βεβαιωμένα... υπερκινητικοί και ταξιδιάρηδες. Βεβαίως σ' αυτή την κατηγορία ανήκαν οι Μ. Χριστοφοράκος και Χρ. Καραβέλας, για τους οποίους στο κατηγορητήριο ουδείς αποτολμά να αναφερθεί στις χορηγίες στα κόμματα και σε πολιτικούς, είτε μέσω του 2% του ετήσιου τζίρου της Siemens, είτε με την άνευ παραστατικών διάθεση του 2% επί των εξαγωγών (παλαιότερα).
Ως εκ τούτου η αφασία μπορεί να ερμηνευθεί. Χριστοφοράκος και Καραβέλας ήταν οι ιερές αγελάδες και προστατεύονταν από κάποιο ισχυρό παράκεντρο που ήξερε τι... άπλυτα θα μπορούσαν να βγουν στη φόρα. Ετσι μέχρι στιγμής αντί να αναληφθούν ευθύνες, έχουμε ξεμπρόστιασμα του κ. Σανιδά από τον υπουργό Ν. Δένδια και του τελευταίου από την υπουργό Εξωτερικών, η οποία τελικά εκτίθεται και αυτή από το σήμα του πρεσβευτή μας στην Ουρουγουάη, που, αν και επείγον, διαβάστηκε ως τέτοιο με κρίσιμη καθυστέρηση τουλάχιστον 2,5 ημερών.
Πάντως, η φυγή των δύο βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης Siemens, που προς το παρόν ανακουφίζει όσους πολιτικούς τα είχαν πάρει διαχρονικώς, συνιστά πράξη χειραγώγησης της έρευνας και ήταν προβλέψιμη.
Γιατί:
1 Ο Μ. Χριστοφοράκος είχε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μια μεγάλη κινητικότητα. Ταξίδευε συχνά σε Γερμανία, Μονακό και Ελβετία και αυτό το ήξεραν και οι αστυνομικές αρχές που τον «πρόσεχαν», καθώς περιλαμβανόταν στους πιθανούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι δικαστικές αρχές επίσης γνώριζαν ότι ο Mr. Siemens και φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη ταξίδευε συχνά σε κρίσιμους προορισμούς, με σκοπό και τη συγκάλυψη στοιχείων, στα οποία θα μπορούσε να οδηγηθεί η ανάκριση. Παρά ταύτα δεν εξέδωσαν ούτε ένα απαγορευτικό.
Ανώτατος δικαστικός, που γνωρίζει την υπόθεση, υποστηρίζει ότι ήταν παράλειψη η μη απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα για τον Μ. Χριστοφοράκο, από τη στιγμή της επίδοσης του κατηγορητηρίου και ενώ ήταν γνωστό ότι «είχε κάνει το Μόναχο, Κυψέλη-Παγκράτι».
2Ο Χρ. Καραβέλας, που είχε διαχειριστεί τα μυστικά όλων των μεγάλων συμβάσεων της Siemens με το Δημόσιο από το 1980 μέχρι και τις προγραμματικές συμφωνίες, είναι ο άνθρωπος που είχε επισκεφθεί το Μαξίμου (τουλάχιστον επί Οικουμενικής και επί κυβέρνησης της Ν.Δ.), ενώ διατηρούσε στενές σχέσεις με τους μυστικούς και φανερούς ταμίες, τουλάχιστον της Ν.Δ.
Τρία τουλάχιστον ΜΜΕ («Ε», «Καθημερινή» και «Anti news») με ακριβείς αναφορές τους σε βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης Siemens, που έκανε επενδύσεις σε real estate στη Λατινική Αμερική, εδώ και έξι μήνες φωτογράφιζαν ή αναφέρονταν ευθέως στον βαθύπλουτο Χρ. Καραβέλα. Οι δικαστικές αρχές αγρόν ηγόραζον...
Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσοχή της ελληνικής παροικίας στο Μπουένος Αϊρες (Αργεντινή), αλλά και των προξενικών αρχών είχε προσελκύσει το επενδυτικό μένος του Χρ. Καραβέλα, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να έχει διαβιβαστεί και αρμοδίως στο ΥΠΕΞ σε προγενέστερο χρόνο από το σήμα του Μοντεβίδεο.
Ακολούθησε η αγορά του ακινήτου από τον Χρ. Καραβέλα στην Ουρουγουάη, την οποία οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν πήραν χαμπάρι, ενώ οι εκεί αρχές μπλόκαραν το ακίνητο και τα 3 εκατ. ευρώ έπειτα από διαδικασία που κίνησε η εκεί αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.
Εν τω μεταξύ ο Χρ. Καραβέλας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2008 είχε αποπειραθεί να σηκώσει και 1 εκατ. ευρώ από την Barclays στο Λονδίνο, με αιτιολογία την αγορά σπιτιού στο Παρίσι για κάποιο παιδί του. Και πάλι οι βρετανικές αρχές ειδοποίησαν και ο ανακριτής ζήτησε το πάγωμα του ύποπτου έτσι κι αλλιώς λογαριασμού.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι όλα έδειχναν ότι ο Χρ. Καραβέλας κάνει κάτι σοβαρότερο από διεθνές real estate, οι αρμόδιοι τώρα καταζητούν και τον δεύτερο Mr. Siemens με ένταλμα παρόμοιο μ' αυτό του Μ. Χριστοφοράκου, που εικάζεται ότι ακόμα είναι ανενεργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου