Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας



Στην εκδήλωση απονομής του βραβείου για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν παρέστη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Η βράβευση έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα.

Το απόγευμα, ο κ. Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης "Τέχνη και Δημοκρατία. Τριανταπέντε σύγχρονοι Ελληνες δημιουργοί" στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.


Ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τη Δημοκρατία


Με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα να τονίζει από έδρας ότι το Κοινοβούλιο σήμερα τιμά, γιορτάζει και συλλογίζεται τα 35 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και να σημειώνει το ορόσημο αυτό, ως τη χρονική διάρκεια ωρίμανσης της Δημοκρατίας μας, η Βουλή πραγματοποίησε χθες Ειδική Συνεδρίαση για την επέτειο.

Η Βουλή γιορτάζει - είπε ο κ. Σιούφας - τις επιτυχίες, όλα εκείνα τα θετικά βήματα, που έκανε η πατρίδα μας στα 35 χρόνια που πέρασαν από τότε, την μεγαλύτερη ομαλή περίοδο, που είναι κατάκτηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, ενώ γιορτάζει και την ευρωπαϊκή πορεία της.

Παράλληλα ο κ. Σιούφας βεβαίωσε για άλλη μια φορά «τους αδελφούς μας Κυπρίους ότι είμαστε δίπλα τους, μέχρι να γκρεμιστεί και το τελευταίο διχοτομικό τείχος».

Αφού τόνισε ότι η Βουλή των Ελλήνων εκφράζει και εκπροσωπεί όλο τον ελληνικό λαό, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε να γίνει μόνιμος και κοινός οδηγός όλων η εθνική ενότητα και ομοψυχία, που είναι - όπως είπε - άλλωστε το βασικό δίδαγμα της ημέρας. «Ο λαός δεν ζητά από εμάς άγονες συγκρούσεις και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Ζητά συνθέσεις που οδηγούν στη λύση των προβλημάτων του. Ζητά συνένωση δυνάμεων απέναντι στις πρωτόγνωρες παγκόσμιες προκλήσεις. Ζητά να έχουμε πάνω από όλα, το συμφέρον της πατρίδας μας», είπε στέλνοντας το μήνυμα.

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε για την επέτειο, τονίζοντας παράλληλα πως η Κύπρος πλήρωσε και πληρώνει το τίμημα του διχασμού.

«Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος και δεν ξεχνούμε και δεν θα ησυχάσουμε εάν δεν πέσει το τελευταίο τείχος στον κόσμο, αν δεν δικαιωθεί η Κύπρος» διεμήνυσε.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που συνιστούν την ποιότητα του πολιτικού συστήματος, κι εκείνα που την αποσυνθέτουν, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως ότι καταφέραμε το κάναμε ενωμένοι, «με τον διχασμό θα καταστρέψουμε αυτά που άφησε κληρονομιά η ιστορία».

«Αυτή η ιστορία είναι παγκόσμια κληρονομιά» τόνισε και κάλεσε όλους «να υπερασπιστούμε τους θεσμούς» τον κορυφαίο ειδικά θεσμό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ζήτησε ακόμη να μην γενικεύουμε μέσα από εξαιρέσεις, να στηλιτεύουμε αυτές τις εξαιρέσεις και να μην «παράγουμε πράγματα που δεν υπάρχουν επειδή εξυπηρετούν στιγμιαίες σκοπιμότητες». «Αυτά» - κατέληξε ο υπουργός - «μπορούν να γίνουν θρυαλλίδα για ανισορροπία του πολιτικού συστήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: