Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Σχέδια πίσω από τα κάγκελα


του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Δικαστική μάχη χαρακωμάτων σε πολλά επίπεδα θα δώσει τους επόμενους μήνες ο Μιχ. Χριστοφοράκος στη Γερμανία, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Οι γερμανοί δικηγόροι του θεωρούν ότι τα επιχειρήματα που διαθέτει είναι αρκετά ισχυρά για να του εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ασυλία.

Οι γερμανικές αρχές δείχνουν, από την άλλη, αποφασισμένες να εφαρμόσουν τον νόμο, παρ' όλο που πολλοί εμφανίζονται διστακτικοί έως και αντίθετοι απέναντι στο ενδεχόμενο να αναβιώσει ένα ακόμη σκάνδαλο Siemens.

Η δικαστική εξέλιξη προβλέπεται αμφίρροπη, καθώς ουδείς μπορεί να προκαταλάβει τις επόμενες κινήσεις των γερμανών ανακριτών. Εάν, ωστόσο κινηθεί τελικώς η ποινική διαδικασία άσκησης δίωξης εις βάρος του για αδικήματα απιστίας (και δωροδοκίας), που τελέστηκαν εις βάρος της μητρικής εταιρείας, τότε δυσκολεύει αφάνταστα, λόγω δεδικασμένου, το σενάριο της επιστροφής του στην Ελλάδα.


Οι προτεραιότητες


1 Η επιλογή να καταστεί άμεσα κατηγορούμενος στη Γερμανία φαίνεται ότι είναι η βασική προτεραιότητα των συνηγόρων του. Για να συμβεί αυτό, πρέπει ο Μ. Χριστοφοράκος να ομολογήσει ευθέως τη συμμετοχή του στη διακίνηση χρημάτων μέσω των μαύρων ταμείων της εταιρείας.

* Η παραδοχή του πρέπει να αφορά παράνομες πράξεις μετά το 2003, αφού όσα έγιναν εκεί πριν, έχουν πλέον παραγραφεί. Απολύτως απαραίτητο είναι, επίσης, να «δώσει» συγκεκριμένα ονόματα γερμανών συνεργατών του στη διοίκηση της εταιρείας, που δεν έχουν μέχρι σήμερα διωχθεί.

(Πληροφορίες από τη Γερμανία φέρουν τον κ. Χριστοφοράκο να το έχει ήδη πράξει κατονομάζοντας έναν 65χρονο, πρώην ηγετικό στέλεχος της Siemens. Ο οποίος εκλήθη ήδη από την εισαγγελέα Χερλ).

* Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν πως δεν χρειάζεται η ομολογία αυτή να συνδυάζεται και με την αποκάλυψη ονομάτων-αποδεκτών των μαύρων χρημάτων στην Ελλάδα. Τα περίφημα cd με ονόματα ελλήνων πολιτικών, τα οποία φέρεται να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογραφικά γραφεία για ασφάλεια, αποτελούν ένα είδος «άμυνας».

*Αυτό που χρειάζονται οι γερμανοί ανακριτές είναι να πιθανολογηθεί σοβαρά η διαδρομή του μαύρου χρήματος μετά το 2003 και να «φωτογραφηθούν» επαρκώς οι τελικοί αποδέκτες του. Η αναφορά ονομάτων ελλήνων πολιτικών ίσως απαιτηθεί, αλλά και πάλι δεν έχει ποινικό αντίκρισμα.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πλέον θέμα ποινικής ευθύνης για τους πολιτικούς στην Ελλάδα λόγω παραγραφής.

2 Η επόμενη γραμμή άμυνας του Μ. Χριστοφοράκου είναι η περίπτωση της παραγραφής. Σύμφωνα με όσα ισχύουν για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, ο εκζητούμενος δεν παραδίδεται εάν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας σύλληψής του.

* Ο Μ. Χριστοφοράκος κατηγορείται στην Ελλάδα για τα κακουργήματα της ενεργητικής δωροδοκίας (που σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου τον απειλεί με ισόβια κάθειρξη) και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Τα ίδια αδικήματα, ωστόσο, στη Γερμανία είναι πλημμελήματα και έχουν παραγραφεί, καθώς φέρονται ότι τελέστηκαν πριν από το 2003.


Ο χρόνος παραγραφής


* Το κρίσιμο σημείο είναι εδώ: Εάν η κλήση του πρώην στελέχους της Siemens, το καλοκαίρι, ως υπόπτου αναστέλλει τον χρόνο της παραγραφής, οπότε οι Γερμανοί είναι τότε υποχρεωμένοι να μας τον στείλουν. Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, η κλήση κάποιου απλώς ως υπόπτου για παροχή εξηγήσεων δεν αναστέλλει την παραγραφή. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται να ασκηθεί ποινική δίωξη και να καταστεί κατηγορούμενος.

* Το γερμανικό δίκαιο, αντιθέτως, θεωρεί ότι και η απλή κλήση του ως υπόπτου μπορεί να αναστείλει την παραγραφή. Ετσι, οι νομικοί προσπαθούν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» και να καταλήξουν στο ποιο δίκαιο, τελικά, θα εφαρμοστεί. Εάν επιλεγεί το γερμανικό, ο κ. Χριστοφοράκος μπορεί, τότε, να παραδοθεί, καθώς η πενταετία για παραγραφή των αδικημάτων του, για τη Γερμανία, ανεστάλη πέρυσι το καλοκαίρι.

3 Η τρίτη εκδοχή που μπορεί να τον γλιτώσει από τα απειλούμενα ισόβια αφορά τον τρόπο έκτισης της ποινής.

Λόγω της γερμανικής υπηκοότητάς του, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι γερμανικές δικαστικές αρχές, ακόμη και αν αποφασίσουν να τον παραδώσουν στην Ελλάδα, θα θέσουν έναν απαράβατο όρο: μετά τη δίκη του, να επιστρέψει, για να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία. Τον ίδιο όρο θέτουν, άλλωστε, σε όλες τις περιπτώσεις γερμανών υπηκόων που έχουν παραδώσει μέχρι σήμερα.

* Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα σήμαινε πως ο Μ. Χριστοφοράκος δεν θα εκτίσει καμία ποινή σε ελληνικές φυλακές. Θα μεταφερθεί αμέσως στη Γερμανία, όπου και θα εκτίσει την ποινή του. Μόνο που εκεί προβλέπονται ποινές πολύ μικρότερες (πλημμεληματικές) για τα ίδια αδικήματα, με αποτέλεσμα ο έλληνας παράγοντας της Siemens να μείνει το πολύ 2-3 χρόνια στη φυλακή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: