Tου Αθανασιου Ελλις
Aξιοποιώντας την παρουσία του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου πρόβαλε τις προηγούμενες ημέρες για άλλη μια φορά την εικόνα ενός ηγέτη διεθνούς εμβέλειας με την παρέμβασή του στο πρώτο συνέδριο της Φατάχ που διεξήχθη στην Βηθλεέμ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό, υπενθύμισε τους δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα, ενθάρρυνε τη μία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις του παλαιστινιακού κινήματος να αναζητήσει κοινό τόπο με την αντίπαλό της, Χαμάς, έτσι ώστε «οι Παλαιστίνιοι να μιλήσουν με μια φωνή», και υπογράμμισε ότι η λύση και η δικαίωση δεν μπορούν να έρθουν μέσα από τη βία, εκφράζοντας έτσι τη δεδηλωμένη θέση της διεθνούς κοινότητας.
Απευθύνθηκε σε ένα κοινό που τον άκουσε με προθυμία καθώς δεν έχει ξεχάσει τη φιλία που συνέδεε τον πατέρα του με τον Γιασέρ Αραφάτ η οποία προσέδωσε μια συναισθηματική διάσταση στην παρέμβασή του. Η ιδιαιτερότητα αυτή του επέτρεψε να διεισδύσει στην παλαιστινιακή ψυχή, χωρίς ο ίδιος να έχει «χρεωθεί» στα μάτια των Δυτικών εταίρων τις υπερβολές του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, επισήμανε επίσης την ευκαιρία που προσφέρει η αλλαγή προσέγγισης από τον Μπαράκ Ομπάμα και έδωσε έμφαση στην χείρα φιλίας που έτεινε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τον μουσουλμανικό κόσμο με την ομιλία του στο Κάιρο.
Ανάλογης υποδοχής και αποδοχής έτυχε ο κ. Παπανδρέου και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε μιαν άλλη περιοχή που πριν από λίγα χρόνια βίωσε εχθροπραξίες και αιματοχυσία, στη Σερβία. Εγκυρες πηγές από το Βελιγράδι, και όχι από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, μετέφεραν στην «Κ» τη θέρμη που επικράτησε κατά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, αλλά και με τον σοσιαλιστή ηγέτη και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιβιτσα Ντάτσιτς. Αλλωστε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης συνεργασίας της Σερβίας η οποία προωθεί τον εκδημοκρατισμό και την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., ενώ οι Σέρβοι όλων σχεδόν των πολιτικών αποχρώσεων δεν ξεχνούν τον υποβοηθητικό ρόλο που διαδραμάτισε στις κρίσιμες ώρες της μετάβασης από το καθεστώς Μιλόσεβιτς στην δημοκρατική κυβέρνηση Κοστούνιτσα. Τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ είχαν στηρίξει τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, οι κινήσεις του οποίου απεδείχθησαν αποτελεσματικές. Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από συνάντηση που είχαν πέρυσι στη Νέα Υόρκη ο κ. Τάντιτς είχε δηλώσει ότι ο κ. Παπανδρέου στηρίζει σταθερά το ευρωπαϊκό όραμα της περιοχής, «ως περιφερειακός ηγέτης, Ευρωπαίος πολιτικός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς».
Με την ενεργό παρουσία του στη διεθνή σκηνή, ο Γιώργος Παπανδρέου ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας, όπως φυσικά και του ιδίου, και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει προς όφελος της χώρας. Για παράδειγμα, τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να αξιοποιήσει την προσωπική του φιλία με την Μάντλιν Ολμπράιτ, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ηγείται ειδικής επιτροπής που θα διαμορφώσει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Στην επιτροπή μετέχει και ο πρώην διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του κ. Παπανδρέου, κ. Ζέπος.
Η δραστηριότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει αυτό που είχε καταστεί σαφές κατά την πενταετή θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών. Είναι ένας πολιτικός που κινείται με άνεση στο εξωτερικό, διατηρεί προσβάσεις, και είναι αποδεκτός ως αξιόπιστος συνομιλητής, στοιχεία χρήσιμα για τη χώρα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου