Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Ημιυπαίθριοι: Ο γόρδιος δεσμός των μεταβιβάσεων
Του Νεκτάριου Β. Νώτη ( Capital.gr )
Φρένο στις μεταβιβάσεις ακινήτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ημιυπαίθριοι χώροι έχουν βάλει οι συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα. Αν και το μέτρο της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων ήδη εφαρμόζεται, πολλοί εγείρουν σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με το κατά πόσον πρέπει να βάζουν την υπογραφή τους σε τέτοιου είδους πράξεις.
Στο επίκεντρο του ζητήματος βρίσκεται η διάταση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού που προβλέπει στο άρθρο 22 παρ. 3, ότι όσες κατασκευές γίνονται χωρίς άδεια, καθ’ υπέρβαση της άδειας ή με άδεια που ανακλήθηκε, είναι αυθαίρετες και αυτό συνεπάγεται την εφαρμογή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος Τρίτση 1337/83. Ποιες περιπτώσεις εμπίπτουν; Κατεδάφιση, πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου, ποινικές κυρώσεις, απαγόρευση μεταβίβασης του αυθαιρέτου καθώς και απαγόρευση σύνδεσής του με τα δημόσια δίκτυα.
Σε αυτή τη διάταξη «πάτησαν» οι συμβολαιογράφοι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν αν και οι ημιυπαίθριοι υπάγονται σε αυτή και – συνεπώς – δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, καθώς η τακτοποίηση δεν τους καλύπτει. Για το σκοπό αυτό, «πάγωσαν» κάθε είδους μεταβίβαση μέχρι να λάβουν τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον οποίο και προσέφυγαν. Έτσι, όσοι επιχείρησαν τις τελευταίες μέρες να προχωρήσουν σε αγοραπωλησία ακινήτου με ημιυπαίθριο φαίνεται πως ατύχησαν. Ήδη οι συμβολαιογράφοι ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να έχουν τη γνωμοδότηση μέσα στο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει και άλλη λύση.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο και νυν μέλος του συμβολαιογραφικού συλλόγου, Νίκο Στασινόπουλου, η λύση βρίσκεται στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ίδιου άρθρου του ΓΟΚ. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου, αναφέρεται ότι όταν η αυθαιρεσία συνίσταται στην αλλαγή της χρήσης του ακινήτου ή σε τμήμα αυτού δεν εφαρμόζονται όλες οι ανωτέρω κυρώσεις, αλλά μόνο αυτές που αφορούν στα πρόστιμα και στην κατεδάφιση του ακινήτου.
Σύμφωνα με την ίδια ερμηνεία, επειδή όλες οι περιπτώσεις που τακτοποιούνται με τον καινούριο νόμο αφορούν στην αλλαγή της χρήσης ακινήτου, με βάση την ανωτέρω διάταξη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην περαιτέρω μεταβίβαση του ακινήτου με τον τακτοποιημένο ημιυπαίθριο χώρο.
«Άλλωστε, ο νέος νόμος προβλέπει ότι με την υποβολή της δήλωσης τακτοποίησης αναστέλλεται αυτόματα κάθε προβλεπόμενη κύρωση. Στη συνέχεια, με την καταβολή της εισφοράς, οπότε τακτοποιείται οριστικά το αυθαίρετο, ορίζεται ότι δεν επιβάλλεται οποιοδήποτε άλλο πρόστιμο ανέγερσης ή διατήρησης. Θα ήταν ανακόλουθο με την απλή υποβολή της δήλωσης να αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις και κάποιες να αναβίωναν μετά την πληρωμή της εισφοράς και την οριστική τακτοποίηση του αυθαιρέτου». Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, οι μεταβιβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν χωρίς πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να αποτελεί πάντως έκπληξη αν κάποιοι συμβολαιογράφοι διστάσουν και προτιμήσουν να περιμένουν τη δικαστική γνωμοδότηση.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πορεία των μεταβιβάσεων τους τελευταίους μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φαίνεται ότι υπήρξε κινητικότητα με «καύσιμο» τα δάνεια και έτσι, εμφανίστηκαν αλαφρά αυξημένες. Συνολικά, όμως, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, η πτώση στις μεταβιβάσεις εκτιμάται γύρω στο 20%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου