Οι αρχές της Καμπότζης απαγόρευσαν τη διεξαγωγή διαγωνισμού ομορφιάς για την ανάδειξη της «Μις Νάρκη», κατηγορώντας τους διοργανωτές ότι αποτελεί κατάφωρη προσβολή για τα θύματα των ναρκών. Ο διοργανωτής δηλώνει απογοητευμένος αλλά και αποφασισμένος να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του μέσω διαδικτύου.
«Αυτός ο διαγωνισμός ομορφιάς αποτελεί κοροϊδία για τα θύματα των ναρκών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Khieu Khanarith και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει αυτή την εκδήλωση». Ο διαγωνισμός ομορφιάς επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε επιστολή στους διοργανωτές της εκδήλωσης την περασμένη Παρασκευή, πληροφορώντας τους για την απαγόρευση και υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο διαγωνισμός θα έπληττε την «αξιοπρέπεια και την τιμή των ατόμων με αναπηρία».
Ο διοργανωτής του διαγωνισμού Morten Traavik δήλωσε «απογοητευμένος» από την απόφαση αλλά συμπλήρωσε ότι ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί με την ψηφοφορία να γίνεται μέσω διαδικτύου έως τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ το όνομα της νικήτριας θα ανακοινωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο Νορβηγός θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Morten Traavik διοργάνωσε πέρσι τον ίδιο διαγωνισμό ομορφιάς στην Αγκόλα τον περασμένο χρόνο, λαμβάνοντας χορηγίες από διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος, για τον τίτλο της «Μις Νάρκη» θα διαγωνιστούν 20 γυναίκες, ηλικίας 18-48 ετών, από την Καμπότζη.
Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο στην Καμπότζη, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 4 με 6 εκατομμύρια νάρκες που δεν έχουν εκραγεί διάσπαρτες στη χώρα, μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου. Περίπου 25.000 πολίτες της Καμπότζης έχουν ακρωτηριαστεί από έκρηξη νάρκης.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Licadho, Kek Galabru δεν εγκρίνει τον διαγωνισμό. «Δεν χωράει αμφιβολία ότι η αφύπνιση του κόσμου γύρω από το θέμα είναι σημαντική. Όμως για μένα, αυτό αποτελεί εκμετάλλευση των θυμάτων. Για τα θύματα εξακολουθεί να είναι οδυνηρό. Αλλά λένε «κοίταξε με, είμαι ακόμα όμορφη παρόλο που έχασα το πόδι μου». Δεν χρειάζεται να προκαλέσουμε την αφύπνιση με αυτόν τον αμφιλεγόμενο τρόπο».
Το 2006 ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Hun Sen είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή καλλιστείων για την ανάδειξη της «Μις Καμπότζη», επισημαίνοντας ότι τέτοια εκδήλωση δεν επρόκειτο να επιτραπεί έως ότου η πείνα που πλήττει τη χωρά μειωθεί στο μισό.
Tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου