Αλληλεγγύη στον αγώνα για ανεξαρτησία εκφράζει ο Γ.Παπανδρέου από τη Βηθλεέμ
Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απευθύνθηκε να μιλήσει στο ιστορικό, καθώς διεξάγεται για πρώτη φορά μετά το 1989, συνέδριο της Φατάχ και υπενθύμισε τους ιστορικούς δεσμούς του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού, αλλά και τις σχέσεις του Γιάσερ Αραφάτ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι κοινές μας αξίες μας οδηγούν στο να διεκδικήσουμε μια ενωμένη και ελεύθερη Παλαιστίνη που θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη, τόνισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Διατυπώνοντας το ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα για επίλυση του Παλαιστινιακού, έδωσε την απάντηση ότι η ελπίδα υπάρχει από την παρουσία τόσων συνέδρων από όλα τα μέρη της γης, που είναι και το σημαντικότερο σημάδι ελπίδας, όπως είπε.
Επίσης, υπενθύμισε την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο, από όπου έτεινε χείρα φιλίας στον μουσουλμανικό κόσμο, και τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητά για έναν συμβιβασμό και αυτό είναι μία ακόμη ελπίδα.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η λύση δεν μπορεί να έλθει με τα όπλα και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή.
Απευθυνόμενος στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο Γιώργος Α.Παπανδρέου σημείωσε ότι τον υποστηρίζει και προς τους συνέδρους τόνισε ότι «είμασταν μαζί, είμαστε μαζί και θα είμαστε μαζί».
Ελπίζω ότι θα βρεθούμε μαζί σε ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο της Φάταχ.
** Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς για την εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα.
Επίσης, μετέφερε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα τους, για ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος, μια ελεύθερη Παλαιστίνη».
Τέλος, τόνισε ότι είναι δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ειρηνικά.
Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου