Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Παναγιά η Μάνα.

Είναι η Παναγιά η Μεγαλόχαρη, η βρεφοκρατούσα, η ελεούσα η Θαλασσινή, η Εκατονταπυλιανή, η Γιάτρισσα, η Μυρτιδιώτισσα, του Σουμελά... μα πάνω απ' όλα είναι η Παναγιά η Μάνα. Από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, σε βουνά, πόλεις, χωριά και νησιά, κάποια Παναγιά παρηγορεί, εμψυχώνει και γαληνεύει όποιον της γυρεύει βοήθεια.

Και τούτη τη Μάνα, τη μια και μοναδική, γιορτάζει ο χριστιανικός κόσμος, με τη μεγαλύτερη κατάνυξη και λαμπρότητα. Το Δεκαπενταύγουστο, χιλιάδες πιστών, με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Μεγαλόχαρης για να αποθέσουν τη δική τους ικεσία στη χάρη Της.

Σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας η Παναγιά είναι η "πηγή" της ελπίδας μας και της εκπλήρωσης των προσδοκιών μας.

H εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ημέρα χαρμολύπης για τον χριστιανισμό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έχει περάσει στη λαογραφία μας ως θρησκευτικό πανηγύρι και όχι ως πένθος, γιατί αναφερόμαστε όχι απλά στον θάνατο, αλλά στην κοίμηση και στην μετάσταση της Παναγίας.

Στην Tήνο βρίσκεται ο σπουδαιότερος ναός της Παναγίας στην Eλλάδα. Xιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο έρχονται να προσκυνήσουν τη Mεγαλόχαρη και ο Δεκαπενταύγουστος στο όμορφο Kυκλαδονήσι είναι εορτασμός με τεράστια θρησκευτική αλλά και εθνική σημασία.

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε το 1823 και η εύρεσή της έλαβε συμβολική αξία ως προάγγελος της ανεξαρτησίας και της εθνικής παλιγγενεσίας. Aργότερα, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, ο τορπιλισμός του εύδρομου «Έλλη» στο λιμάνι της Tήνου συνέδεσε τον θρησκευτικό εορτασμό με την έναρξη της εποποιίας του 1940. H Mονή Kεχροβουνίου είναι το αρχαιότερο και το μοναδικό εν ενεργεία μοναστήρι του νησιού.

Kαλόγρια σε αυτό το ιστορικό καστρομονάστηρο ήταν η αδελφή Πελαγία, μετά από όραμα της οποίας βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Tήνου. H αίγλη που δίνουν τα σπουδαία αυτά θρησκευτικά μνημεία στο νησί είναι πολύ μεγάλη.


* Το Citypress-gr.blogspot.com εύχεται σε όλους τους εορτάζοντες και σε όλες ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: