Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

«Είναι επείγον μία νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας»


«Η ΝΔ - είναι ξεκάθαρο - οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα σε όλο και βαθύτερη κρίση", αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση του στην ιστοσελίδα του κόμματος για την πορεία της οικονομίας, εκτιμώντας ότι "αυτή η κατάρρευση είναι προϊόν της πελατειακής και προεκλογικής σπατάλης, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, της έλλειψης οποιουδήποτε αναπτυξιακού και δίκαιου σχεδίου αναδιανομής».

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «το δίλημμα των εκλογών - "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" - είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται σήμερα πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αριθμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι είναι επείγουσα η αλλαγή πορείας».


«Είναι επείγον μία νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Η ανασυγκρότηση της χώρας, επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει «με ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, το οποίο παρέχει ρευστότητα στην αγορά και αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις, αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, επενδύει στην παιδεία και την έρευνα, στην πράσινη ανάπτυξη, αίρει τα αντικίνητρα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Με τη στήριξη της απασχόλησης - επιδότηση της εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη των ανέργων, εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας. Με ένα σχέδιο αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, με αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας των αγορών, ώστε να «σπάσουν» τα καρτέλ και οι εναρμονισμένες πρακτικές».


«Δεδομένου του σημερινού δημοσιονομικού εκτροχιασμού», συνεχίζει, «θα χρειαστεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας της Ε.Ε. ένα νέο χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας για τη μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Με δραστικό περιορισμό της σπατάλης και των καταναλωτικών δαπανών, θέσπιση διάφανων και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες του δημοσίου, αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, καθιέρωση προϋπολογισμών προγραμμάτων και ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης. Μία χρηστή διαχείριση, ώστε να αισθάνεται τελικά ο Έλληνας πολίτης ότι τα χρήματά του δαπανώνται σωστά και του επιστρέφονται σε υπηρεσίες αντάξιες ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους».


Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ «θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία - αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, και επιβαρυμένη τόσο από τη διεθνή κρίση όσο και από τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας» και καταλήγει:


«Στεκόμαστε με ευθύνη απέναντι στις προκλήσεις αυτές. Δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Αλλά δεν θα υποστείλουμε τις φιλοδοξίες μας. Γιατί δεν είναι ο καιρός απλώς για μία καλύτερη διαχείριση. Είναι ώρα για μεγάλες τομές και αλλαγές. Έχουμε τη βούληση, το σχέδιο, τα στελέχη να τις κάνουμε».

3 σχόλια:

TA NEA 03.08.2009 είπε...

Η ΔΙΑΜΑΧΗ ανάμεσα στους «ειδικούς» και τους μη ειδικούς δεν είναι νέα στην πολιτική. Είθισται, πάντως, να είναι οξύτερη στην εξωτερική πολιτική, ανάμεσα σε διπλωμάτες και στρατιωτικούς, δηλαδή τεχνοκράτες, από τη μια, που συνήθως βλέπουν το δέντρο και πολιτικούς, από την άλλη, που έχουν μάθει να βλέπουν το δάσος. ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ αυτή επανέφερε με τη χθεσινή νέα παρέμβασή του ο Δημήτρης Τσάτσος, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι άποψη για την ακατάσχετη προεδρολογία δικαιούνται οι συνταγματολόγοι και οι γνωρίζοντες και όχι συγκεκριμένα μέλη του πολιτικού προσωπικού και κατ΄ επάγγελμα σχολιαστές με γνωστές κομματικές προτιμήσεις.
Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ του Τσάτσου περί ηθικής του πολιτικού λόγου ενδεχομένως να μην έμοιαζε τόσο άκαιρη αν επρόκειτο για τον διάλογο μιας επιστημονικής κλίκας στο πλαίσιο ενός επιστημονικού συνεδρίου και όχι ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας. Ή αν η χώρα δεν βρισκόταν μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα με μια κυβέρνηση που επιχειρεί να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, όπου όλοι έχουν άποψη για τα πάντα, από τους σεισμούς μέχρι τους φόρους και τη νέα γρίπη, είναι μάλλον χαμένος κόπος να προσπαθήσει κανείς να αποκλείσει τους «χωρίς γνώσεις συνταγματολογούντες» (κατά τον γνωστό συνταγματολόγο) από μία κατ΄ εξοχήν πολιτική συζήτηση.
ΙΣΩΣ ΟΙ μη ειδικοί να μη δικαιούνταν άποψη αν επρόκειτο για φιλολογική συζήτηση που είχε αναπτυχθεί σε χρόνο ανεξάρτητο και όχι την ώρα που μια κυβέρνηση καταρρέει κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να αποχωρήσει.
ΜΠΟΡΕΙ, ΠΑΛΙ, ο Δημήτρης Τσάτσος να έχει δίκιο όταν χαρακτηρίζει παρακμιακό φαινόμενο το ότι κάποιοι δεν αντέχουν τον δημόσιο επιστημονικό διάλογο. Μόνο που το πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή δεν είναι οι όροι του διαλόγου μεταξύ επιστήμης και πολιτικής.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ θα μπορούσε κάλλιστα να αντιστραφεί: τι γυρεύουν οι συνταγματολόγοι σε ένα αμιγώς πολιτικό θέμα; Κι αν η συζήτηση είναι συνταγματική, γιατί δεν μιλούσαν τόσο καιρό και μιλούν τώρα; Η απάντηση ίσως να αποτελεί δείγμα ότι στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ο πολιτικός διάλογος που βρίσκεται σε παρακμή.

Pasok poisonous είπε...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΛΕΞΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΒΑΤΕΡΛΟ.
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ,
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ. ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΦΟΡΩΝ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δυστυχίας σε μια ακόμη επίδειξη πολιτικής κουτοπονηριάς, επέλεξε να δώσει την Παρασκευή το απόγευμα, τα στοιχεία που αφορούν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Την Παρασκευή, αλλά και όλη την προηγούμενη εβδομάδα η κοινή γνώμη, βομβαρδιζόταν με την εικόνα μιας δήθεν υπεύθυνης κυβέρνησης που συσκέπτεται και ξανασυσκέπτεται για να βρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Αλλά το κερασάκι στην επικοινωνιακή τούρτα ήταν πικρό. Το μήνυμα προς τους πολίτες την Παρασκευή το βράδυ έλεγε: «Ξέρετε, έχουμε τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα. Οδηγούμε την οικονομία στον πάτο Αλλά δεν πειράζει. Εμείς αποτυγχάνουμε, εσείς θα πληρώσετε».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης, είναι διπλάσιο από το περσινό, αλλά και διπλάσιο του στόχου που είχε θέσει στον προϋπολογισμό για το σύνολο του έτους. Έχει δε ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και το στόχο που είχε θέσει για το 2009, στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το έλλειμμα αγγίζει το 7%.

Οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς -παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης για περιορισμό της σπατάλης- την ίδια στιγμή που παραγωγικές δαπάνες σε επενδύσεις ή σε τομείς προτεραιότητας -εκπαίδευση, έρευνα, απασχόληση- είναι στάσιμες ή και μειούμενες. Αλήθεια, τι έγινε με εκείνες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για περιστολή των δημοσίων δαπανών; Πώς γίνεται παρά τη δέσμευση του οι δαπάνες να αυξάνονται κατά 15%;

Τα έσοδα μειώνονται - και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ενώ συνεχίζει να ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα, τους μερισματούχους και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η κυβέρνηση, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό, επέλεξε και πάλι να επιρρίψει τις ευθύνες στη διεθνή κρίση και στο... ΠΑΣΟΚ! Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, επιλέγει και πάλι να βρει καταφύγιο σε ένα παραμύθι στο οποίο δεν πιστεύουν ούτε τα ίδια τα στελέχη της. Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Κάθε επιπλέον μέρα παραμονής της στην εξουσία είναι κάνει ζημιά και στην οικονομία και στη χώρα.

''PASOK poisonous''

Ανώνυμος είπε...

ρε φιλαρακο PASOK poisonous πρεπει να εισαι μεγαλο βλημα τελικα...