Ο Οργανισμός επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν απέφυγε τη διεθνή κρίση και είναι μάλλον απίθανο να αποφύγει την ύφεση» εκτιμά πως «βραχνάς» της ελληνικής οικονομίας είναι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που δεν επιτρέπει στη χώρα να ελιχθεί προκειμένου να αντεπεξέλθει στην εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας.
Στην έκθεσή του, ο Διεθνής Οργανισμός, περιγράφει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα και συνιστά προς την κυβέρνηση σειρά μέτρων για τα δημόσια οικονομικά, το ασφαλιστικό, τη φορολογία, την υγεία και την εκπαίδευση.
Ειιδκότερα, ο ΟΟΣΑ συνιστά βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα αλλά και επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Η μείωση της φοροδιαφυγής είναι το “κλειδί” για τη στήριξη των δημόσιων οικονομικών. Επισημαίνοντας την αδυναμία στη συλλογή φόρων και τα περιορισμένα περιθώρια αύξησης των φορολογικών συντελεστών, η έκθεση προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω, μεταξύ άλλων, της απλοποίησης του συστήματος επιβολής ΦΠΑ -το ύψος του οποίου βρίσκεται «πολύ κοντά» στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ- και του επαναπροσδιορισμού των σχετικών εξαιρέσεων από την καταβολή του.
Συνυπολογίζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουνίου και που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,8% επί του ΑΕΠ, η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2010 είναι ακόμη μεγάλη, πιθανότατα άνω του 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τέτοιας έκτασης προσαρμογή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα «δεν έχει επιτευχθεί σχεδόν ποτέ από οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ τις τελευταίες δεκαετίες».
Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να συνδυαστεί με αυστηρότερο έλεγχο των δαπανών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός προτείνει συρρίκνωση του διοικητικού κόστους, εξορθολογισμό και περιορισμό των μισθών και μεταρρυθμίσεις για τις κρατικές ζημιογόνες επιχειρήσεις. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα απαιτεί επίσης περαιτέρω αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση των παραμέτρων για τον υπολογισμό συντάξεων αλλά και νέα μέτρα για περαιτέρω μείωση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως τα κόστη για τις συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό άνω του 20% του ΑΕΠ έως το 2050.
Εξάλλου, ο Οργανισμός συνιστά διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές αγαθών και εργασίας. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για ώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών, ενώ παράλληλα προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει την ευκαμψία της αγοράς εργασίας ούτως ώστε να εμποδίσει τη μετατροπή της αναμενόμενης αύξησης στην ανεργία σε δομική. Ο Οργανισμός θεωρεί π.χ. πως κατά τον καθορισμό κατώτατου επιπέδου μισθών θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η υψηλή ανεργία που παρατηρείται στο γυναικείο πληθυσμό αλλά και στους νέους.
Παράλληλα, κρίνει επιτακτικές τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης. Ο Οργανισμός εκτιμά πως το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται βελτίωση και δη στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον τομέα των νοσοκομείων σημειώνει πως η διαχείρισή τους θα πρέπει να εκμοντερνιστεί. Αναφορικά με τον τομέα της εκπαίδευσης, ο ΟΟΣΑ προτείνει, μεταξύ άλλων, επέκταση του θεσμού προσχολικής εκπαίδευσης, με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση. Αναθεώρηση των πρακτικών χρηματοδότησης και μεγαλύτερη αυτονομία είναι απαραίτητη και για τα πανεπιστήμια.
Παραοικονομία
Ένα ενδιαφέρον σημείο στην έκθεση του ΟΟΣΑ είναι αυτό που αναφέρεται στην παραοικονομία στην Ελλάδα. Η έκθεση συνδέει άμεσα την αδυναμία στην είσπραξη φόρων με το υψηλό επίπεδο της παραοικονομίας, το μέγεθος της οποίας υπολογίζεται μεταξύ 25% και 37% του ΑΕΠ.
«Αν και τα εν λόγω στοιχεία πρέπει να εξετάζονται με προσοχή», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, «η Ελλάδα συνήθως κατατάσσεται υψηλά σε σχετικές διεθνείς έρευνες». Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υπολογίζουν το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα στο 25% του ΑΕΠ, χαμηλότερα μεν από το 29% στις αρχές της δεκαετίας αλλά στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ του συνόλου τω 21 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ που εξετάζονται.
Τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με την κρίση μετά από μία παρατεταμένη περίοδο υψηλών ρυθμών αύξησης των χορηγήσεων, επισημαίνει η έκθεση. Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι η κρίση είχε σχετικά περιορισμένη επίδραση στις ελληνικές τράπεζες -πέραν του περιορισμού στη ρευστότητα- παραμένουν ακόμη ευάλωτες στις διεθνείς αναταράξεις κυρίως μέσω της έκθεσής τους στα Βαλκάνια και ειδικότερα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, στην περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες στις συγκεκριμένες χώρες επιδεινωθούν.
Σε εγχώριο επίπεδο, ως ένας από τους πιο σημαντικούς κινδύνους προσδιορίζεται από τον ΟΟΣΑ η «μεγάλη» έκθεση στον συρρικνούμενο κλάδο του real estate, όπου οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει άνω του 3% (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) από το 2006.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ακόμη ότι εκθέσεις όπως η Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, των οποίων η δημοσίευση άρχισε πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος, μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της αβεβαιότητας στον κλάδο.
Πηγή - http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου