Του Τασου Τελλογλου
«Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος όχι μόνο τροφοδοτούσε με χρήματα τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα, αλλά φρόντιζε ώστε, στο πλαίσιο μιας αναμέτρησης στην Ελλάδα, να εκλεγούν πολιτικοί που ήταν φίλα προσκείμενοι στα συμφέροντα της Siemens. Ο κ. Χριστοφοράκος υποσχόταν «μετρητά» και σε συγκεκριμένα πρόσωπα επαφές που θα διασφάλιζαν τα συμφέροντα της Siemens στην υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΤΕ». Το εντυπωσιακό με την ούτως ή άλλως σοβαρότατη αυτή διαπίστωση είναι ότι διατυπώνεται από τη νομική πλευρά της μητρικής εταιρείας Siemens AG και συγκεκριμένα από τον δικηγόρο της, Γκλάις Λουτζ, στις 28 Φεβρουαρίου του 2008.
Το κείμενο του κ. Λουτζ βρέθηκε την Πέμπτη στη διάθεση της «Κ» και πηγές προσκείμενες τόσο στην Εισαγγελία όσο και στους αντιδίκους επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περιλαμβάνεται στον φάκελο με τα προσωπικά στοιχεία του κ. Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, στο πλαίσιο της δικογραφίας για τη δίκη που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο στο Μόναχο με κατηγορουμένους τον κ. Κουτσενρόιτερ και δύο συνεργάτες του, για απιστία εις βάρος της Siemens.
«Χάνει την ώρα της»
Το εν λόγω έγγραφο διαψεύδει τον κ. Χριστοφοράκο και τους συνηγόρους του που επέμειναν ενώπιον της ανακρίτριας κ. Μπόιμλερ -Χεσλ ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν είχε σχέση με τις πληρωμές στον ΟΤΕ. Φαίνεται, μάλιστα, ότι αυτό το σκέλος της πολύωρης κατάθεσης Χριστοφοράκου οδήγησε την ανακρίτρια στο συμπέρασμα ότι «χάνει την ώρα της» μαζί του, ύστερα μάλιστα από ένα σύντομο τηλεφώνημα που έκανε στον κ. Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Ο κ. Σήκατσεκ διέψευσε ότι είχε ανακαλέσει προηγούμενες καταθέσεις του, όπως επέμεναν οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου και επιβεβαίωσε ότι ο κ. Χριστοφοράκος έπαιρνε χρήματα «και για τον ΟΤΕ». «Για ρωτήστε τον, με ξέρει», φέρεται να είπε στην ανακρίτρια.
Οταν η ερώτηση «μεταφέρθηκε» στον κ. Χριστοφοράκο, ο τελευταίος είπε ότι «θυμάται τον κ. Σίκατσεκ». Κάπου εδώ, η ανακρίτρια κ. Μπόιμλερ κατάλαβε ότι απεναντί της δεν είχε έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται, όπως αρχικά είχε φανεί, τι έχει κάνει. Οι κ. Μπέρνσαου (προκάτοχος του κ. Κουτσενρόιτερ) και ο Κουτσενρόιτερ διεψευσαν επίσης ότι είχαν αναθεωρήσει τις επιβαρυντικές καταθέσεις τους για παράνομες πληρωμές του κ. Χριστοφοράκου στον ΟΤΕ. Ειδικά για την κατάθεση του κ. Κουτσενρόιτερ, ο δικηγόρος του κ. Χριστοφοράκου, κ. Στέφαν Κουρσάβε, είχε υποστηρίξει ότι είχε ανακαλέσει την κατάθεση που είχε δώσει στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoice & PlimptoLLP. Ο κ. Κουτσενρόιτερ κατέθεσε στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου του 2007 μία και μοναδική φορά στην αμερικανική εταιρεία: «Πίστευε (σ.σ.: ο Κουτσενρόιτερ) ότι η Siemens και η Ιntrakom είχαν στενή συμμαχία σε ό,τι αφορά τα συμφέροντά τους ως πρoς τον ΟΤΕ. Είχε αντιληφθεί ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν προσωπική επαφή τόσο του κ. Χριστοφοράκου όσο και του Φόλκερ Γιουνγκ. Επίσης αντιλαμβανόταν ότι πολλές από τις συμφωνίες που αφορούσαν τον ΟΤΕ και επηρέαζαν τη Siemens, συμπεριλαμβανομένων και των πληρωμών για προμήθειες, γίνονταν από τον ίδιο τον Κόκκαλη».
Τρεις αποδέκτες
Στην πολύωρη καταθεση - απολογία του στην κ. Μπόιμλερ - Χεσλ, ο κ. Χριστοφοράκος αναφέρθηκε μόνο σε τρεις αποδέκτες χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» στην Ελλάδα και συνέδεσε τις πληρωμές από το 1998 ώς το 2004 σε «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου προς όφελος της εταιρείας». Είπε ότι έδινε αυτά τα χρήματα σε μετρητά ή και με εμβάσματα, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, στους ταμίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Βαρθολομαίο και Πέτρο Λάμπρου. Εκτός από αυτούς, είπε ακόμη ότι έδωσε χρήματα στον κ. Θόδωρο Τσουκάτο. Η κ. Μπόιμλερ έμαθε σχετικά γρήγορα ότι ο Βαρθολομαίος δεν βρίσκεται στη ζωή και ότι ο κ. Λάμπρου δεν είναι πια ταμίας του ΠΑΣΟΚ, όπως και το γεγονός ότι ο κ. Θ. Τσουκάτος είχε αναλάβει την ευθύνη της «εισφοράς στο κόμμα» από τον κ. Χριστοφοράκο. Οι βοηθοί του Βαρθολομαίου και ο κ. Πέτρος Λάμπρου δεν έχουν, πάντως, κληθεί στην προανάκριση από τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου ούτε στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης από τον ανακριτή κ. Νικ. Ζαγοριανό στην Αθήνα.
Ο κ. Πέτρος Λάμπρου είχε διατελέσει ανώτερο στέλεχος της διοίκησης του ΟΤΕ, αλλά ο κ. Χριστοφοράκος επέμεινε ότι δεν είχε ο ίδιος σχέση με τις πληρωμές του ΟΤΕ, καθώς η διοίκηση της μητρικής εταιρείας του είχε δώσει εντολή στην αρχή της θητείας του ως γενικού διευθυντή να μην ασχολείται με τα ζητήματα τηλεπικοινωνιών. Παρ' όλα αυτά, «χρέωσε» στον τέως διευθυντή σταθερών δικτύων της μητρικής εταιρείας Πέτερ Πριμπίλα την έγκριση της χρήσης των ποσοστών 8% και 2% για τις δουλειές της Siemens στην Ελλάδα. Αντίθετα, «απάλλαξε» άλλα μέλη του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου, όπως τους στενούς συνεργάτες Γιουνγκ και Ραντόμσκι (σ.σ.: τον είχε προτείνει για τη θέση του γενικού διευθυντή στην Ελλάδα). Τις πρώτες ημέρες της φυγής του στο Μόναχο, ο κ. Χριστοφοράκος είπε ότι τον βοήθησε ένα πρώην πανίσχυρο μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens.
Η θέση της Siemens
Ο ίδιος είπε ακόμα ότι συνέχισε τις πολιτικές πληρωμές το 2004 και το 2005, αλλά σε καμία φάση δεν «αυτοεπιβαρύνθηκε» με πληρωμές που αφορούσαν δωροδοκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και η Siemens επιθυμεί να μην κατηγορηθεί ο κ. Μ. Χριστοφοράκος για το αδίκημα της δωροδοκίας, καθώς φοβάται ότι αν καταδικαστεί, η εταιρεία θα αποκλειστεί για μεγάλο διάστημα από κρατικά έργα, μπαίνοντας σε «μαύρες λίστες» για την πρακτική των παράνομων πληρωμών.
Αν ο κ. Χριστοφοράκος καταδικαστεί με βούλευμα για το αδίκημα της απιστίας για το 1,7 εκατ. ευρώ της Fairways (υπεράκτια εταιρεία «συνδεδεμένη» με εμβάσματα) που δεν είναι βεβαιο ότι «αξίζει τον κόπο...» -σύμφωνα με μία πηγή της Εισαγγελίας- δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά την έκδοσή του στην Ελλάδα. Οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου ελπίζουν, ωστόσο, ότι μία παρόμοια απόφαση θα μπορούσε να ενιχύσει την επιχειρηματολογία του πελάτη τους σε ανώτερα γερμανικά δικαστήρια.
1 σχόλιο:
Τι έχει να πει τώρα ο κουμπάρος του Πέτρου Λάμπρου, Μιχάλης Καρχιμάκης;
Για τόσους κουμπάρους έχει κάνει ερωτήσεις, δεν θα κάνει και μια για τον δικό του;;;;
Δημοσίευση σχολίου