του Νίκου Μπέλλου ( Ναυτεμπορική )
Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν πρόκειται να αλλάξουν την κοινοτική διαδικασία επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος διευκρινίζει ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η νέα κυβέρνηση η Ελλάδα θα κριθεί με βάση τις επιδόσεις της.
Ο ισπανός Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση, ήταν απολύτως σαφής, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι αρχηγοί και τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όλοι όσοι θα μπορούσαν να κερδίσουν γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση: η κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, πρέπει να αναφέρει τις ενέργειες της Ελλάδος σε συνέχεια των συστάσεων του Συμβουλίου Ecofin ώστε στο τέλος Οκτωβρίου να δούμε αν ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3,7% το 2009.
Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα ληφθούν πριν από το τέλος του έτους. Θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα με βάση την αξιολόγηση σχετικά με το αν η Ελλάδα έλαβε ή όχι αποτελεσματικά μέτρα, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν το Νοέμβριο, κατέληξε ο κ. Αλμούνια.
Με τη χθεσινή διευκρίνισή του, ο αρμόδιος Επίτροπος καθιστά σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα δεν τηρήσει τη δέσμευσή της έναντι του Ecofin για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% στο τέλος του έτους, τότε θα κινηθεί η διαδικασία της επόμενης παραγράφου του άρθρου 104 της συνθήκης για την οικονομική και νομισματική ένωση.
Με άλλα λόγια η Ελλάδα που σήμερα βρίσκεται στο άρθρο 104 παράγραφος 7 θα βρεθεί αυτόματα στο άρθρο 104 παράγραφος 9 που είναι και το τελευταίο «σκαλοπάτι» πριν από την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε.
Το εν λόγω άρθρο θέτει την Ελλάδα υπό στενή κοινοτική εποπτεία, την υποχρεώνει σε υποβολή τρίμηνων εκθέσεων στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένο αυστηρό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης, δηλαδή επαναφοράς του δημόσιου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Το ίδιο είχε συμβεί και στη διάρκεια της προηγούμενης επιτήρησης της οικονομίας το 2006, όταν η κυβέρνηση είχε αποσπάσει παράταση ενός έτους για τη συμμόρφωση.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν δεδομένο ότι η συνολική συμφωνία για χορήγηση παράτασης στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει και σαφέστατα δέσμευση της νέας κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ να είναι βιώσιμη.
ΚΚΕ: Ερχεται θύελλα
Με τις δηλώσεις του ο κ. Αλμούνια «είπε με δικά του λόγια αυτό που λέει το ΚΚΕ καθαρά στο λαό: Είτε γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. είτε το ΠΑΣΟΚ επέρχεται αντιλαϊκή θύελλα», σχολίασε το ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Τα λαϊκά στρώματα πρέπει τώρα να τους απαντήσουν με την ψήφο τους.
Οτι δεν ανέχονται άλλη επιδείνωση της ζωής τους για να αυξάνονται τα κέρδη των πολυεθνικών. Να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους ενισχύοντας το ΚΚΕ».
ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή λιτότητα
«Οι δηλώσεις του κ. Χ. Αλμούνια έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση της Ν.Δ. ή ευρύτερης συναίνεσης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις και κατεδάφισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων», παρατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκανε δε λόγο για «αόριστες προεκλογικές απόπειρες εξωραϊσμού της κατάστασης» και «πολύ περισσότερο ανέξοδες υποσχέσεις του κ. Κ. Καραμανλή και του κ. Γ. Παπανδρέου».
1 σχόλιο:
Ο,τι ξερατε,τερμα.Τωρα τα κεφαλια μεσα.
Τι νομιζατε,οτι θα μας ταιζουν αλλοι συνεχως;
Να δω τα κομματοσκυλα τωρα,τι θα λενε.
Και το ποπολο,τι θα κανει.
Δημοσίευση σχολίου