Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Καραμανλή


Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο γραφείο του κ. Κ.Καραμανλή στη Ρηγίλλης γράφτηκε το τέλος, μεταξύ 9.00 και 10.00 το βράδυ. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί αλλά και ορισμένοι υφυπουργοί ήταν εκεί, μπροστά στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Καραμανλής βρισκόταν σε περισυλλογή, αλλά έμοιαζε ανακουφισμένος. Κάποιες στιγμές χαμογέλασε σε ορισμένους. Περίμεναν όλοι μπροστά στην ανοιχτή τηλεόραση. Γρήγορα βεβαιώθηκαν ότι η διαφορά θα ήταν μεγάλη και η αυτοδυναμία του ΠαΣοΚ εξασφαλισμένη.

Ουδείς σκόπευε να θέσει θέμα ηγεσίας και ο ίδιος δεν έδειχνε ότι το είχε αποφασίσει. Κοντά στις 10.00 και χωρίς να έχει προλειάνει το έδαφος, τους είπε ήρεμα ότι το αποτέλεσμα δεν του αφήνει κανένα περιθώριο και ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, μια πρωτοβουλία που φόρτισε συγκινησιακά την ομήγυρη.

Συνήθως στις βαριά φορτισμένες στιγμές, όταν όλοι αισθάνονται έναν κόμπο στον λαιμό, ο Θεός αποφασίζει να γίνει κάτι γελοίο για να εκτονώσει την ατμόσφαιρα. Αυτό συνέβη και χθες όταν πετάχτηκε για να μεταπείσει τον κ. Καραμανλή ο μέγας υφυπουργό Γ. Βλάχος. Ο κ. Καραμανλής τον κοίταξε, είπε ένα κοφτό «άσ΄ το» και ο μέγας Βλάχος αμέσως σιώπησε. Είχε όμως επιτελέσει τον ρόλο του, αφού χάρη στην παρέμβασή του όλοι βρήκαν το κρίσιμο δευτερόλεπτο που χρειάζονταν για να συνέλθουν από το σοκ της επαφής με την Ιστορία.

Λίγο αργότερα πήρε τον λόγο ο κ. Γ. Σουφλιάς , ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Καραμανλή και σύμφωνα με παρευρισκόμενο υπουργό παραδέχθηκε με τρόπο αφοπλιστικό ότι δεν φανταζόταν ποτέ πως θα ερχόταν μια τέτοια ήττα. Ο κ. Καραμανλής τούς ευχαρίστησε όλους, είπε ότι με ορισμένους από αυτούς τον συνδέει φιλία, ζήτησε ενότητα και αποφυγή συμπεριφορών που θα μπορούσαν να πλήξουν την παράταξη και «σαν έτοιμος από καιρό» πήρε μια δήλωση που προφανώς είχε έτοιμη και ξεκίνησε για το Ζάππειο...


Βηματοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια: