Τη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών Δημήτρης Σιούφας μαζί με το Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη και τον γενικό διευθυντή Μενέλαο Δασκαλάκη.
Η εκλογή θα γίνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ και σε περίπτωση που γίνει και επαναληπτική εκλογή αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009, επίσης από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.
Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και θα επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους την ημέρα της εκλογής, είτε θα εγγράφονται την ίδια ημέρα με την καταχώρησή τους στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών.
Η εκλογή θα γίνει σε 1540 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, που θα βρίσκονται σε 1040 εκλογικά κέντρα. Για την ηλεκτρονική υποστήριξη των εκλογών θα υπάρχουν 3.400 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Η εκλογή προέδρου θα γίνεται με άμεση καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του κόμματος με βάση τους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Κάθε ψηφοφόρος που θα προσέρχεται στο χώρο της ψηφοφορίας θα παραλαμβάνει ένα έντυπο που θα είναι αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία. (αίτηση επαναβεβαίωσης - εγγραφή μέλους) θα το συμπληρώνει και θα το υπογράφει.
Ο ψηφοφόρος θα υποβάλει το έντυπο στον χειριστή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του εκλογικού τμήματος ο οποίος θα αναζητεί και θα διαγράφει τον ψηφοφόρο από τον εθνικό κατάλογο, δίνοντάς του τον ειδικό εκλογικό αριθμό του. Ο ψηφοφόρος θα καταβάλει στον εκπρόσωπο της τοπικής οργάνωσης που θα έχει οριστεί το ποσό των δύο ευρώ για τη συμμετοχή του στη διαδικασία και ακολούθως θα ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Στα εκλογικά τμήματα θα του δίνεται ένας κενός φάκελος και τρία ψηφοδέλτια με τα ονόματα των υποψηφίων. Δεν θα μπαίνει σταυρός αλλά θα τοποθετείται στον φάκελο το ψηφοδέλτιο με το όνομα του υποψηφίου που επιλέγει ο ψηφοφόρος.
Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή έστω προσωρινή βεβαίωση αστυνομικής αρχής.
Επίσης οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν για να ψηφίσουν, όμως στην επαναληπτική εκλογή εφόσον χρειαστεί θα πρέπει να προσέλθουν στο ίδιο τμήμα.
Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου η ψηφοφορία θα επαναληφθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.
Στην επαναληπτική ψηφοφορία δικαίωμα θα έχουν να συμμετάσχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στην πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα στο ίδιο εκλογικό τμήμα.
Στην εκλογή θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και Έλληνες απόδημοι (ανεξάρτητα αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια) οι οποίοι κατοικούν στην Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ιταλία, Αυστρία και Κύπρο εφόσον όμως έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του κόμματος μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2009.
Η ψηφοφορία θα γίνει σε δημοτικά καταστήματα, ΚΕΠ, τοπικές οργανώσεις, αίθουσες ξενοδοχείων.
Τα συγκεκριμένα σημεία θα ανακοινωθούν σύντομα. Η ΝΔ έδωσε έναν τηλεφωνικό αριθμό για όσους θέλουν να ζητούν πληροφορίες το 210 3255 255 ενώ επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες στο site του κόμματος www.nd.gr
3 σχόλια:
Έχει περάσει ενάμισυ μήνας και ακόμη η αυτοκράτειρα Θεοδώρα κάνει τον κουφό στα απλά ερωτήματα του απλού νεοδημοκράτη:
Αληθευει οτι με το μέγα μιζαδόρο Χριστοφοράκο εισασταν κολλητοι φιλοι και όχι απλά γνωστοί;
Αληθεύει ότι "έδιωξες" τον καραβέλα για να μη συλληφθεί από το Ζαγοριανό και ανασάνει ο Καραμανλής, λόγω της εμπλοκής δεκάδων πασόκων στο σκάνδαλο Ζίμενς;
Αληθεύει η ιστορία με τις εγκαταστάσεις στο Βόλο για τους Μεσογειακούς αγώνες που εμπλέκονται άμεσα μέλη της οικογενείας σου, που αφορά πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ;
Aληθευει οτι ενω μιλας για ''μηχανισμους'' ολοι σχεδόν οι υπουργοί που "έκαψαν" τον Καραμανλή είναι μαζί σου, αλλά δεν τολμάνε να βγούν στα κανάλια να τους κράξουμε;
Αληθευει οτι ενω μας λες ότι είσαι δημοκράτης ΠΟΛΕΜΗΣΕΣ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΑΟ, διότι τους απλούς ψηφοφόρους τους θεωρείς χρήσιμους μόνο στις εκλογές (οι λεγόμενοι χρήσιμοι ηλίθιοι;);
Αληθευει οτι ελεγες οτι θα έφευγες από τη Ν.Δ. εάν γυρνούσε ο Σαμαράς και όταν τον έφερε ο Καραμανλής άρχισες πάλι τις κολοτούμπες;
Αληθευει ότι έκανες κάθε καλοκαιράκι διακοπές στην Τήνο με το Χριστοφοράκο και το Δενδρινό του C4I, του κολλητού του Γιωργάκη του Τρεπεκλή;
Aληθευει οτι τον Αντώνη Σαμαρά τον ανάγκασε σε παραίτηση η μπαμπάκας, που είχε συμφωνήσει με τον πατέρα Μπούς το όνομα Μακεδονία για τους σκοπιανούς αλλά ο Σαμαράς είχε στηλώσει τα πόδια κάτω και αρνιόταν να συμμετάσχει στο έγκλημα;
Που τα πουλας αυτα ρε Θοδωρούλα;
Σε δέκα μέρες θα πάρεις αυτό που σου αξίζει, όχι τίποτε άλλο αλλά για να θυμάσαι κάτι που τόχεις ξεχάσει.
Ότι η Νέα δημοκρατία είναι λαϊκό κόμμα, δεν είναι κόμμα του Κολονακίου, της Σκουφά και της Αναγωνστοπούλου.
Ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στον απλό λαό της, και μόνο.
Ο Σαμαράς καραμανλικός;
Ο τέως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς εδώ και μερικές ημέρες παριστάνει τον πιστό θεματοφύλακα των αρχών του Κωνσταντίνου Καραμανλή!
Αν κάτι έμαθε από τη άγονη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού είναι το θέατρο.
Όχι το καλό (με αυτό δεν ασχολήθηκε) αλλά το μελό.
Το μελόδραμά του, αυτόν τον καιρό, της διαδοχής στη ΝΔ, κάνει πολλούς, εντός και εκτός ΝΔ, να τον θαυμάζουν. Απορείτε τι θαυμάζουν από τον συγκεκριμένο πολιτικό; Θαυμάζουν το μπλε φόντο της εθνικόφρονος σκηνογραφίας που ο ίδιος φιλοτεχνεί για τον εαυτό του, θαυμάζουν ίσως και το ρεπερτόριό του. Παριστάνει τον καραμανλικό, τον πραγματικό επίγονο του Καραμανλή (του Κωνσταντίνου, όχι του Κώστα).
Μόνον αυτός, λέει, τιμά το «δάκρυ του Εθνάρχη»!
Λέει αλήθεια;
Όχι φυσικά. Το 1994, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ακόμα πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς μιλούσε για «κατάκοπες πολιτικά ηγεσίες» ενώ αποκαλούσε τις πολιτικές επιλογές του Καραμανλή «αδύναμη ή ανεπαρκή στάση».
Οι υπερπατριωτικές εμμονές του εντέλει ενόχλησαν πολύ την προεδρία που διέρρευσε στον Τύπο την έντονη ενόχλησή της. Η ενόχληση εκείνη έγινε οργή όταν ο Αντώνης Σαμαράς πλειοδότησε υπέρ της πρότασης Μιλόσεβιτς για δημιουργία «συνομοσπονδίας Νέας Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδας-Σκοπίων». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που φυσικά είχε τη διορατικότητα να μη θέλει να συνδέσει τη θέση της Ελλάδας με τα αποσταθεροποιημένα από τους δολοφονικούς εθνικισμούς Βαλκάνια, δεν δίστασε να βρεθεί στον αντίποδα του Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας την πρόταση Μιλόσεβιτς «εξωπραγματική και επικίνδυνη».
15 χρόνια μετά, ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει στη λήθη των γεγονότων εκείνων και διαδίδει ψευδώς ότι τιμούσε το «δάκρυ του Εθνάρχη».
Όσοι δηλαδή τον θαυμάζουν, επιδοκιμάζουν και το συστηματικό ψέμα του;
Ας μιλήσουν όμως τα γεγονότα, όπως είχαν καταγραφεί στον ημερήσιο Τύπο της εποχής:
13.4.1992: Ο Σαμαράς αποπέμπεται από υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την συνάντηση κορυφής των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Προηγουμένως, είχε προσπαθήσει να επιβάλει στον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς τους περιβόητους «7 όρους» του, όρους που εξόργισαν συλλήβδην όλο το πολιτικό σύστημα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οργισμένος θα πει στους συνεργάτες του ότι όσο θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σαμαράς δεν θα διαβεί το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου, κάτι που έγινε.
Φθινόπωρο του 1994: Το Σεπτέμβριο του 1994, ο Σαμαράς έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να στηρίξουν κοινό υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από τη δήλωση του Ανδρέα την 1η Οκτωβρίου 1994 ότι «δεν θα γίνουν εκλογές την άνοιξη» αφού θα εκλεγεί πρόεδρος. Ο Κων. Καραμανλής έχει ήδη εκφράσει δημοσίως την επιθυμία του να παραιτηθεί δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του (η οποία κανονικά έληγε τον Μάιο του 1995), όπως και πράγματι έγινε. Ο Σαμαράς, γνωρίζοντας το γεγονός αυτό, εξαπολύει αλλεπάλληλες επιθέσεις στον Καραμανλή, την κληρονομιά του οποίου σήμερα επικαλείται. Αναλυτικά:
*15.9.1994: Επίθεση Σαμαρά στον πρόεδρο Κ. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου (από τις εφημερίδες):
«Ούτε ο Καραμανλής ούτε ο Παπανδρέου μπορούν πια να προσφέρουν στον τόπο», «παρεμποδίζουν», «Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει... κι εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να τρέξει με πολιτικά κατάκοπες ηγεσίες». «Η Πολ.Αν. δεν δέχεται συμβιβασμό με τα Σκόπια ή οποιονδήποτε άλλο προκλητικό γείτονα».
*10.10.1994: Σαμαράς: «Να φύγει ο Καραμανλής».
*11.10.1994: Ανακοίνωση-απάντηση της Ν.Δ. στον Σαμαρά: «Ο πατριώτης έχει τουλάχιστον υποχρέωση να εκπληρώσει τις βασικές του υποχρεώσεις προς την πατρίδα, τις οποίες ο κ. Σαμαράς απέφυγε να εκπληρώσει... Πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο κ. Σαμαράς να κάνει τον υπερπατριώτη και να θεωρεί όλους τους Έλληνες ως ενδοτικούς στα εθνικά θέματα».
*13.10.1994: Σαμαράς κατά Κ. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου: «Είναι παράγοντες αστάθειας». «Ο πρόεδρος της “Άνοιξης” από την Καλαμάτα, όπου περιοδεύει τις δύο τελευταίες ημέρες, επιτέθηκε για τρίτη φορά εναντίον των δυο κορυφαίων θεσμικών παραγόντων, αλλά με οξύτερο τρόπο από τις προηγούμενες. Έκανε λόγο για “κατάκοπες πολιτικά ηγεσίες” που “από εγγυητές σταθερότητας έχουν εξελιχθεί σε παράγοντες ανασφάλειας και αστάθειας”». «Νέα σφοδρότατη επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, από την Καλαμάτα όπου περιοδεύει. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά, εν τούτοις είναι η σφοδρότερη επίθεση που κάνει ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης εναντίον των δύο αυτών θεσμικών παραγόντων. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η καρδιά του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται στην κρίση κορυφής που υπάρχει στη χώρα και αναφερόμενος στους κ. Καραμανλή και Παπανδρέου είπε ότι ‟από εγγυητές σταθερότητας έχουν εξελιχθεί σε παράγοντες ανασφάλειας και αστάθειας”. Δίνοντας διευκρινίσεις για την επίθεσή του αυτή και αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι όταν «επί μακρόν χρόνον η ύπατη εξουσία της χώρας αφήνει να εκκρεμούν πρωτοβουλίες ή αποφάσεις που επιβάλλει ο θεσμός, δημιουργείται τότε επικίνδυνη αδράνεια και κενό και δεν υπηρετείται η σταθερότητα αλλά η αστάθεια». «Άκομψο, αγενή και πολιτικά προπετή» χαρακτήρισε ο Ευ. Βενιζέλος τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις αντιδράσεις προστέθηκε και αυτή της Ν.Δ., που αφού κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι «αργά ανακάλυψε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι κατάκοπος», αναρωτήθηκε αν αυτό δεν το γνώριζε όταν πέρυσι έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. («Ελευθεροτυπία», 14.10.1994).
*14.10.1994: Νέα επίθεση Σαμαρά κατά Κ. Καραμανλή: «Στην επίθεσή του κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού επέμεινε και χθες ο Αν. Σαμαράς και απαντώντας σε κυβέρνηση και Ν.Δ., που τον κατηγόρησαν για τις προχθεσινές δηλώσεις του, δήλωσε: «Όταν εκκρεμούν εκρηκτικά θέματα που η τελική τους εξέλιξη θα σφραγίσει την τύχη της Ελλάδας και του Ελληνισμού, ουδείς έχει το δικαίωμα –όποιος και αν είναι αυτός– να προτάσσει τους τύπους ή το πρωτόκολλο για να καλύψει την αδύναμη ή την ανεπαρκή στάση του». Ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης πρόσθεσε ότι «υπέρτερο αγαθό και από τις λεγόμενες “ιστορικές ηγεσίες”, είναι και θα είναι η ασυμβίβαστη υπεράσπιση του μέλλοντος του τόπου» («Ελευθεροτυπία», 15.10.1994).
*16.11.1994: «Σαμαράς πάλι κατά Καραμανλή»: «Σε νέα επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησε ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Α. Σαμαράς. Σε συνέντευξή του, στο “Μέγκα”, είπε ότι δεν μπορεί ο Κ. Καραμανλής να λέει ρητά του τύπου “ο κόσμος χάνεται και εμείς τραγουδάμε”, όταν δεν έχει αποπέμψει κανένα νομοσχέδιο... ή δεν έχει ακόμη προκαλέσει πανεθνική διάσκεψη για το Κυπριακό...» («Ελευθεροτυπία», 13.11.1994).
*4.12.1994: Αποχαιρετιστήρια δεξίωση του Κ. Καραμανλή στο προεδρικό μέγαρο. Από τα ρεπορτάζ της επομένης: «Απ’ όλους, πάντως, συζητήθηκε η απουσία από τη δεξίωση του Αντώνη Σαμαρά. ... Κύκλοι του Προέδρου δεν δυσκολεύτηκαν να μας πουν πως ο κ. Καραμανλής “δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις πρόσφατες επιθέσεις του κ. Σαμαρά εναντίον του”».
*20.12.1994: Σε επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Μιλόσεβιτς υποβάλει την πρόταση της «συνομοσπονδίας Νέας Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδας-Σκοπίων». Ο Σαμαράς την χαρακτήρισε «άκρως ενδιαφέρουσα θέση», ενώ ο πρόεδρος Κ. Καραμανλής «για πρώτη φορά ως πρόεδρος» έκανε, όπως σημειώνει ο Τύπος, μια «ασυνήθη παρέμβαση», χαρακτηρίζοντάς την «εξωπραγματική και επικίνδυνη».
*3.1.1995: Ο Σαμαράς σε συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία» στην ερώτηση: «Έχετε αφήσει κατά μέρος τις οξύτατες επιθέσεις κατά των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου και τις αναφορές σε “πολιτικά κατάκοπες ηγεσίες” και έχετε στραφεί σε άλλα θέματα», απαντά: «Απορώ πού και πώς κρίνετε ότι υπάρχει αλλαγή στη στάση μας».
Δημοσίευση σχολίου