Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Το γράμμα του νόμου

Τις περισσότερες φορές οι νόμοι μιας χώρας είναι ο απόλυτος καθρέφτης του πολιτισμικού της επιπέδου. Επίσης η ιστορική έρευνα της νομολογίας μπορεί να δώσει πολύ σημαντικά στοιχεία για τα προβλήματα και τις συνθήκες κάθε εποχής και κάθε κοινωνίας. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις που νόμοι έχουν "ξεχασθεί" σε ισχύ, καθώς αναφέρονται σε καταστάσεις οι οποίες δεν υφίστανται πλέον. Άλλες φορές πάλι μπορεί κανείς να συναντήσει νόμους των οποίων το πνεύμα κινείται κάπου ανάμεσα στο χιούμορ και την ανοησία.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται μια "συλλογή" νόμων και διατάξεων από διάφορα μέρη του κόσμου που μάλλον θα σας κάνει να γελάσετε, ή και να θυμηθείτε άλλες εποχές. Η σειρά παρουσίασης είναι τυχαία. Αναφέρονται η χώρα, το είδος του νόμου (εθνικός, δημοτικός, πολιτειακός) και η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή στην οποία ισχύει η κάθε διάταξη.

ΗΠΑ, California, Chico (δημοτικός νόμος): Η πυροδότηση πυρηνικού όπλου στα όρια του Δήμου τιμωρείται με πρόστιμο $500.

ΗΠΑ, California, Downey (δημοτικός νόμος): Είναι παράνομο το πλύσιμο αυτοκινήτου στο δρόμο (ψηφίστηκε το 1995).

ΗΠΑ, California, Hollywood (δημοτικός νόμος): Είναι παράνομη η διέλευση περισσοτέρων των 2.000 προβάτων ανά κοπάδι από τη Hollywood Boulevard.

ΗΠΑ, California, Los Angeles (δημοτικός νόμος): Απαγορεύεται στους σκύλους να ζευγαρώνουν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από εκκλησίες. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο $500 και/ή φυλάκιση 6 μηνών.

ΗΠΑ, California, Palm Springs (δημοτικός νόμος): Απαγορεύεται η διέλευση καμήλας...[...]

Δεν υπάρχουν σχόλια: