Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ν. Γρυλλάκης: Ο Έβερτ υπονόμευσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη διαφαινόμενη λύση.

Από το www.Olympia.gr


Μία άγνωστη πτυχή των γεγονότων του 1993 φέρνει στο προσκήνιο ο αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Γρυλλάκης με αφορμή την συζήτηση που ξεκίνησε από την αντίδραση του στη συνέντευξη Γκλιγκόρωφ στο Πρώτο Θέμα. Ένα γεγονός – κλειδί τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια όσο και για τους πραγματικούς λόγους της πτώσης Μητσοτάκη από την εξουσία.


Τα γεγονότα σύμφωνα με τον Στρατηγό οδήγησαν στην ακύρωση της υπογραφής του μνημονίου με τους Σκοπιανούς όπου θα αποδεχόντουσαν το όνομα “Σλαβομακεδονία”, αποτέλεσμα ωμού εσωκομματικού εκβιασμού.


“…οι Σκοπιανοί είχαν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο υπό τον φόβο της Αλβανικής πίεσης. Δεν ήταν λίγες οι φωνές Σκοπιανών διανοουμένων που ζητούσαν ακόμη και συνομοσπονδία με την Ελλάδα προκειμένου να γλιτώσουν το Σλαβόφωνο κομμάτι από τις Αλβανικές βλέψεις. Ενώ λοιπόν εμείς δεν είχαμε δείξει σημάδια ελαστικότητας, ειδοποιούμαι από τους επιτετραμένους της κυβέρνησης των Σκοπίων ότι ο Γκλιγκόρωφ ήταν έτοιμος να αποδεχθεί το όνομα Σλαβομακεδονία στις επικείμενες συζητήσεις με ΕΕ, ΟΗΕ και ΗΠΑ. Επειδή η κατάσταση ήταν ρευστή και θεωρούσα ότι κατά την διεθνή συνάντηση οι ΗΠΑ θα πίεζαν προς άλλη κατεύθυνση, επώδυνη για την Ελλάδα, ζήτησα άμεσα συνάντηση ώστε να υπογραφεί η συμφωνία και να ανακοινωθεί άμεσα. Η πρόταση μου έγινε αποδεκτή.


Αφού ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό, πήρα το πράσινο φως να προχωρήσω. Ενημέρωσα λοιπόν τον κορυφαίο σε αυτά τα θέματα, δικηγόρο Κ…(αναφέρεται το όνομα κορυφαίου νομικού), ώστε να συντάξει άμεσα ένα μνημόνιο που θα ήταν δεσμευτικό, θα διασφάλιζε τα Εθνικά μας συμφέροντα και δεν θα έδινε τη δυνατότητα υπαναχώρησης στους Σκοπιανούς. Το μνημόνιο ετοιμάστηκε άμεσα και ορίστηκε η επίσημη συνάντηση.


Την παραμονή της συνάντησης, λίγο πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι δηλαδή, επικοινωνεί μαζί μου ο...[...]

Δεν υπάρχουν σχόλια: