Μήπως κινδυνεύουμε με πτώχευση; Όχι, είναι η απάντηση.
Είναι κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει από χρόνια. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που δεν κινδυνεύει.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας ορίσουμε τι σημαίνει πτώχευση μιας επιχείρησης, που είναι πιο απλό για διατύπωση. Μια επιχείρηση πτωχεύει όταν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της.
Από τα δυο παραπάνω στοιχεία η Ελλάδα καταφέρνει μόνο να εξυπηρετεί τα χρέη της. Με υψηλό κόστος, αλλά τα πληρώνει. Τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα ως ακατόρθωτα αν η Ελλάδα ήταν εκτός ευρώ και πλήρωνε μεγαλύτερα επιτόκια.
Το επιτόκιο των ελληνικών 10ετών ομολόγων βρίσκεται στο 4,66%, μόλις 133 μονάδες βάσης (1,33%) υψηλότερα από το γερμανικό ομόλογο. Πριν τη σύγκλιση και το ευρώ τα ελληνικά επιτόκια έπαιζαν κάπου 10-25%. Απλά, σήμερα π.χ. δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τριπλάσια τοκοχρεολύσια για ένα επιτόκιο 15%.
Για την αγορά των ομολόγων αν υπήρξε κίνδυνος φαλιμέντου αυτός ήταν πέρυσι το Χειμώνα στην κορυφή της κρίσης. Θα υπάρξει ξανά στο μέλλον αν η κρίση επανέλθει και στην ευρωζώνη επικρατήσει η άποψη ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Ο τρόπος που πτώχευσε η Ισλανδία πρόσφατα και η Αργεντινή στην αρχή της δεκαετίας δεν μπορεί να επαναληφθεί στην ελληνική περίπτωση. Γι’ αυτό ας όψονται οι δυο πολιτικοί της μεταπολίτευσης που ο ένας έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ και ο δεύτερος στη ζώνη του ευρώ.
Ας όψεται και ο κ. Αλογοσκούφης που έκανε φιλότιμες προσπάθειες να την βγάλει εκτός εκ νέου... Μπροστά στον κ. Αλοφοσκούφη η κ. Παπαρήγα μοιάζει με προσκοπάκι της πάλης εναντίον του ευρωπαϊκού μονόδρομου για τη χώρα.
Η αγορά των ομολόγων
Οι αγορές των ομολόγων ψηφίζουν ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο πτώχευσης στον ορίζοντα. Τα spreads παρουσιάζουν μόνο μικρή υψηλότερη απόκλιση.
Οι αγορές των ομολόγων ξέρουν τι κάνουν και τι λένε, καλύτερα από τις αγορές των μετοχών. Εκεί οι παίκτες είναι επαγγελματίες και μετράνε με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τις εξελίξεις.
Με την έννοια της Ισλανδίας και της Αργεντινής λοιπόν δεν θα ακούσουμε το διεθνή τύπο να μιλήσει για πτώχευση της Ελλάδας για έναν πολύ απλό λόγο. Κάποιες ισχυρές οικονομίες της ζώνης του ευρώ θα χάσουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι χάνουν πληρώνοντας το κόστος της συντήρησης.
Όταν μια χωρά πτωχεύει μπαίνει υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, γίνεται μια ρύθμιση χρεών και της επιβάλλουν ποια πολιτική και πως θα την ακολουθήσει. Με λίγα λόγια χάνει μέρος της ανεξαρτησίας της.
Στην περίπτωσή μας, χάρη της ευρωζώνης, μπήκαμε υπό αυστηρή εποπτεία της Κομισιόν και της Eurostat. Αυτό σημαίνει ότι για την αύξηση των συντάξεων, του μισθού των δασκάλων και τους φόρους που θα πληρώσουμε, θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ο λόγος της Φράου Μέρκελ από ό,τι της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης.
Όταν πτώχευσαν η Αργεντινή και η Ισλανδία επικράτησε πανικός και όλοι έτρεξαν να σηκώσουν τις καταθέσεις. Οι κυβερνήσεις έκλεισαν τις τράπεζες και κόσμος τις έσπαγε... και επεκράτησε χάος.
Εδώ ευτυχώς δεν φαίνεται ότι θα δούμε τέτοια σκηνικά χάρη στην ομπρέλα της ευρωζώνης.
Τι σημαίνει για τις εισηγμένες
Σημαίνει μείωση των κερδών λόγω φόρων, και μείωση του τζίρου λόγο οικονομικού κλίματος. Αρα, κάποια στιγμή η αγορά θα προσπαθήσει να αναπροσαρμόσει τα δεδομένα.
Από την άλλη όμως όλα αυτά είναι γνωστά. Και οι ξένοι τα ξέρουν και εμείς τα ξέρουμε. Είναι κοινό μυστικό πλέον. Άρα, σε κάποιο βαθμό έχουν προεξοφληθεί στις τιμές...
Η εκτίμηση που θεωρώ σαν επικρατέστερη είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις διεθνείς με βραδύτερους ρυθμούς στις ανοδικές κινήσεις όμως και με πιο ενθουσιώδεις ρυθμούς στις καθοδικές.
Ήδη, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κάποια απόκλιση...
Ένα ερώτημα που δεν μπορώ να απαντήσω είναι το εξής: Ποιος χάνει τα περισσότερα από μια πτώχευση κράτους: Οι μέτοχοι, οι καταθέτες, οι ομολογιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι συνταξιούχοι...
Παραλειπόμενα
Αγορά: Η ελληνική αγορά παρουσιάζει ήδη σημαντική απόκλιση από τις διεθνείς. Οι τελευταίες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κάποια στιγμή θα επιδεινώσουν το country risk και των διεθνών μετοχών μας.
Αυτά φαίνεται προεξοφλεί τώρα η αγορά.
Ας προσέξουμε τις παραμέτρους: Επέτειος Πολυτεχνείου και επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Η επανάληψη ενός κλίματος τρόμου θα επιδεινώσει το ψυχολογικό κλίμα και πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν να πετάξουν για δεύτερη χρονιά το στοκ των εμπορευμάτων.
Ούτως ή άλλως είμαστε σε μια περίοδο που η διάλυση των αδύναμων επιχειρηματικών κρίκων θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να έχει κοινωνικό κόστος αλλά αποτελεί και εξυγίανση μιας κατάστασης όπου ο καθένας ανοίγει μια τρύπα και παριστάνει τον επιχειρηματία. Το χρηματιστήριο τα έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό αυτά.
ΑΛΦΑ: Η αύξηση έπεσε σε μια περίοδο που η Ελλάδα φιγουράρει στη διεθνή ειδησεογραφία για τα ελλείμματα και την εξαπάτηση της Ε.Ε. με τα στατιστικά στοιχεία που έστελνε για την οικονομία. Από την άλλη πολλά ασφαλιστικά ταμεία ενόψει του δώρου των Χριστουγέννων έχουν στενότητα σε ρευστότητα.
ΑΜD: Αποζημίωση 1,25 δισ. δολάρια θα της πληρώσει η Intel για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού. Νέο υψηλό έτους χθες για τη μετοχή με άνοδο που έφτασε και το 25%.
ΟΝΤ: Καλημέρα, σας. Αφορμή για το σημερινό μήνυμα στάθηκε το διάγραμμα της ΟΝΤ Tecnοlogies τους τελευταίους 4 μήνες. Αφού την έδωσα πριν το καλοκαίρι, σήμερα που κοίταξα το διάγραμμα "λέω για να δω τι κάνει η On2, εντυπωσιάστηκα."Δεν ξέρω όμως τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μάζεμα ή διασπορά. Τεχνικά το μεγάλο κενό προδιαθέτει για πτώση .Θα ήθελα όμως ένα σύντομο σχόλιο σας.
Ευχαριστώ,
Αντώνης Κ.
Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου