Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Καταιγίδα τα μέτρα σε ασφαλιστικό - εργασιακά

Δεν αργούν τα επόμενα βήματα στο ασφαλιστικό, όπως προανήγγειλαν χθες ο Παπακωνσταντίνου και ο Λοβέρδος. Ήδη άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί προς την Κομισιόν ότι ταχύτατα θα προχωρήσει στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών – εις βάρος φυσικά των γυναικών. Περνάει έτσι άδοξα στην Ιστορία των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων μια ακόμη προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.


Τις επόμενες μέρες θα ζητηθεί η γνώμη των «κοινωνικών εταίρων» (όπως συνηθίσαμε να «τσουβαλιάζουμε» εργαζόμενους και εργοδότες, οι οποίοι μόνο... εταίροι δεν μπορούν να υπάρξουν). Αμέσως μετά θα ανακοινωθούν τα κυβερνητικά μέτρα για το ασφαλιστικού, τα οποία όμως, καθ’ ομολογία του Λοβέρδου, είναι ήδη έτοιμα και δεν θα καθυστερήσουν. Έτοιμα μεν τα μέτρα, προς άμεση εφαρμογή, κατ’ επιταγήν των Βρυξελλών, αλλά ο «διάλογος» θα προηγηθεί – θυμίζοντας τη γνωστή... καλιαρντή παρομοίωση με τον φερετζέ!



Έτσι λοιπόν μπαίνουν στην ατζέντα όλα όσα άφησε μισοτελειωμένα η κυβέρνηση της Ν.Δ.:



* Εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.


* «Αναμόρφωση της Λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών.


* Περικοπή μέχρις εξαφανίσεως όλων των ειδών πρόωρης σύνταξης.


* Περιορισμός των δαπανών των ασφαλιστικών τα μείων, χωρίς όμως να είναι σαφές από πού θα προκύψουν οι μειώσεις. Πρώτες υποψήφιες για μειώσεις είναι οι δαπάνες Υγείας.


* Περαιτέρω συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων.


* Επιμήκυνση της παραμονής στην εργασία μέσω «κινήτρων», όπως αναμένεται να ονομαστούν τα αντικίνητρα τα οποία θα εφευρεθούν ώστε να καθίσταται ασύμφορη η συνταξιοδότηση με βάση τα θεσπισμένα όρια ηλικίας.


Με απλά λόγια θα πρόκειται για ένα ακόμη τρυκ ώστε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας χωρίς θα θιγεί το γράμμα του νόμου. Όσο για την ουσία του, αυτή θα πληγεί βάναυσα μαζί με κάθε έννοια αξιοπρέπειας για τους απόμαχους της ζωής.



Επιδείνωση σε εργασιακά - ανεργία



Όλα αυτά – μαζί με όσα άλλα θα μας σερβιριστούν την επόμενη περίοδο – έρχονται ταχύτατα, αλλά δεν θα είναι τα μόνα. Πακέτο με το ασφαλιστικό θα έλθουν βεβαίως και τα εργασιακά. Άλλωστε ο Αλμούνια και οι λοιποί κομισάριοι πιέζουν ασφυκτικά, πέραν των προηγουμένων, για μείωση εισφορών (και... μισθών) για τους νέους εργαζόμενους, αλλαγές επί τα χείρω στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ακόμη περισσότερη ελαστικοποίηση.


Όλα αυτά έρχονται, είτε ως πακέτο είτε με τη μέθοδο του σαλαμιού, την ίδια ώρα που οι προβλέψεις για ύφεση της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας είναι απλώς θέμα χρόνου να επαληθευτούν. Εξ άλλου δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμη η ελαστική και μαύρη (κατάμαυρη) εργασία να χρησιμοποιείται για να συγκαλυφθεί η δραματική κατάσταση ευρύτατων στρωμάτων της κοινωνίας. Καταιγίδα λοιπόν τα δυσάρεστα μέτρα και χαλάζι η ανέχεια. Να δούμε αν θα γίνει τσουνάμι η ήδη διάχυτη κοινωνική οργή μόλις συνειδητοποιηθεί ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά η απόγνωση παραμένει...



Ποντίκι

1 σχόλιο:

Theodore είπε...

Το προβλημα ειναι πολυσυνθετο,αλλα δυστυχως στην Ελλαδα,κοιταμε μονο την επιφανεια.
Ο δε Τσιπρας,βγαινει και λεει,να παιρνει καθε χρονο το Κρατος,100.000 ατομα επι 5 χρονια!
Μιλαμε για παρανοια.
Και να πω και κατι,γιατι μου τη διδει που τα τελευταια χρονια,ερχεται και ξαναερχεται.
Γιατι οι γυναικες Δημοσιοι Υπαλληλοι,πρεπει να παιρνουν συνταξη στα 50,σε αντιθεση με τις αλλες,τις σκλαβες,του ιδιωτικου τομεα,που θα βγαινουν στα 60,και θα πανε τρεχοντας για τα 65;
Τι παραπανω εχει ο δημοσιος τομεας,και πρεπει ολοι να κανουν τεμεναδες σ αυτον;
Και ποιος θα τους πληρωσει τις συνταξεις,οταν οι γυναικες εχοντας προσδοκιμο ζωης πανω απο τα 80,ζητανε να παιρνουν συνταξη επι 30+ χρονια,με καταβολες το πολυ 25;
Εμεις μονο σε ολο τον κοσμο,ειμαστε οι εξυπνοι,και οι αλλοι βλακες για να το κανουμε;
Και μετα κλαιμε,που τα Ταμεια "τα τιναξαν";
Και κατι αλλο,επεισης αντιλαικο.
Καθε μερα,εχουμε το μεγα οικονομολογο Αυτια,που με τη συνδρομη του επισης Νομπελιστα της Οικονομιας,Μητροπουλου,μοιραζουν λεφτα,διδοντας συνταξεις και επιδοματα,σε νηστευσαντες και μη.
Εχετε ομως αναρωτηθει,γιατι καποιοι συμπολιτες μας,εχουν τοσο χαμηλες συνταξεις,που μας ζητανε να τους τις αυξησουμε;
Μα γιατι οι περισσοτεροι απ αυτους,εχουν καταβαλει στα Ταμεια τους,ελαχιστα χρηματα,εως καθολου.
Και οι περισσοτεροι απ αυτους,τα λεφτα των Ταμειων,τα ενεθυλακωναν,σε συμφωνια με τον εργοδοτη τους,για να εχουν μεγαλυτερες αποδοχες.
Τωρα βεβαια,που βλεπουν οτι ανοιξε η βρυση και μοιραζουν λεφτα,μπηκαν κι αυτοι στην ουρα,για να παρουν.
Αν ομως ειχαν πληρωσει κανονικα,τοτε θα περισσευε να παρουν και οι αλλοι,ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ.
Βλεπουμε λοιπον,οτι στην Ελλαδα,φροντιζουμε παντα τους παρανομους,και οχι τους νομιμους.
Για την περιπτωση με τα δανεια της Εργατικης Εστιας,που 4.000 ατομα,πηραν λεφτα για να αγορασουν σπιτια και τελικα δεν πληρωσαν φραγκο γι αυτα,χωρις κανεις να τους τα ζητησει,σας τα εχω ξαναγραψει.
Ετσι,δεν υπαρχουν λεφτα,για να αγορασουν σπιτια οι αλλοι,αυτοι που θα ηθελαν να αγορασουν και μετα,να πληρωσουν γι αυτο που αγορασαν.
Εμπρος λοιπον της Ελλαδος οι μπαταχτσηδες,με σημαιοφορο τον μεγα Αυτια,τους πολιτικους,να βαρανε τα τουμπανα,και πισω,οι νομιμοι να κοιτανε .
Ευγε.