Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Έκθεση-βόμβα για τις τράπεζες!

Τα τεράστια ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πρώτο από όλα τα ελληνικά media είχε αποκαλύψει και σχολιάσει εκτενώς το “S10” από τον Ιούνιο, βρίσκονται στο επίκεντρο της αναταραχής στην Σοφοκλέους και την αγορά ομολόγων, όπως προκύπτει και από έκθεση-βόμβα της BNP Paribas, που φέρνει στη δημοσιότητα το “S10”.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση που διανεμήθηκε χθες από την κορυφαία γαλλική τράπεζα, την ώρα μάλιστα που οι κίνδυνοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπογραμμίζονταν σε ανάλυση της Wall Street Journal με τον εύγλωττο τίτλο «Φοβού τους Δαναούς και ομόλογα φέροντας»,

- «Βλέπουμε αυξανόμενους κινδύνους υποχώρησης του ευρώ, λόγω της διεύρυνσης των spread των κρατικών τίτλων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και των ασθενέστερων τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που πωλούν μαζικά τίτλους, αναμένοντας τη μείωση των παροχών ρευστότητας από την ΕΚΤ στις χρηματαγορές.

- Ο στόχος (σ.σ.: της ΕΚΤ) ήταν να μειώσει τους πιστωτικούς κινδύνους των εμπορικών τραπεζών, κάτι που θεωρούνταν ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν πάλι οι χρηματαγορές. Η κατάσταση στις αγορές εξομαλύνθηκε και η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα υπερβολικά διαθέσιμα (σ.σ.: των εμπορικών τραπεζών), ύψους 570 δις. ευρώ με την πάροδο του χρόνου.

Ακολούθως, ο συντάκτης της ανάλυσης...[...]

Δεν υπάρχουν σχόλια: