Του Γιάννη Αγγέλη
«Αν διαπιστώσετε ότι δεν ήμαστε συνεπείς με το πρόγραμμα, θα βγούμε με διορθωτικό προϋπολογισμό στα μέσα της χρονιάς...». Κάπως έτσι ανταπέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στους συναδέλφους του στο Eurogoup την στήριξη με τις δηλώσεις για το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου.
Ο ίδιος έφυγε ικανοποιημένος από τις Βρυξέλλες ότι κατάφερε να αποσπάσει το ελάχιστο αλλά απαραίτητο της εμπιστοσύνης των κοινοτικών. Ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος φέρεται να έχει παραδεχθεί στους συνομιλητές του, «τώρα δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής και αναδίπλωσης...».
Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, οι κοινοτικοί επανέλαβαν στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ο χρόνος προσαρμογής που θα δώσουν τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα θα λήγει μέσα στην θητεία της σημερινής κυβέρνησης έτσι ώστε να είναι δεσμευμένη με την υλοποίησή της η ίδια και όχι η επόμενη κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή θα λήγει είτε τέλη του 2011 είτε το αργότερο στα τέλη του 2012. Με άλλα λόγια στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει μείωση του ελλείμματος κατά μέσο όρο τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή κάτι μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε προβλέπουν μεγαλύτερη της καταγεγραμμένης στον Προϋπολογισμό μείωση των δημόσιων δαπανών «μόνιμου χαρακτήρα», δηλαδή των λεγόμενων «ανελαστικών δαπανών». Ο ίδιος όπως και ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Ζανιάς που συμμετέχει στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή που προετοιμάζει τις αποφάσεις του Eurogroup έχουν ζητήσει χρόνο για να αποδείξουν ότι η σύνθεση της μείωσης των δαπανών είναι αυτή που ζητά η Κομισιόν αλλά αυτό θα διαπιστωθεί στον έλεγχο του α΄ τριμήνου.
Κατά τα άλλα το ασφαλιστικό, η φορολογική μεταρρύθμιση και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων επισπεύδονται και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου