Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Εχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, μένει να δώσουμε τα χέρια για να ξεκινήσουμε ... ας το κάνουμε σήμερα για να μην γίνει το αύριο «παρελθόν».

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Παρεμβατική πρόταση του Δημήτρη Καραμήτσα,
δικηγόρου - Αντ/δρου του Ν. ΙΝ.ΚΑ.

Το αγροτικό ζήτημα στη νεώτερη Ελλάδα δεν λύθηκε ουσιαστικά ποτέ, αλλά δημιουργήθηκε και υπάρχει ως πολιτική επιλογή της αστικής και μεγαλοαστικής τάξης. Οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου μας ήταν στραμμένες προς την εκβιομηχάνιση και τον «εκσυγχρονισμό» της χώρας και με εξαίρεση 2-3 πολιτικούς ηγέτες θεωρούσαν πάντοτε τους αγρότες, πολίτες 2ης κατηγορίας. Η εσφαλμένη αντίληψη αυτή, πέρασε από τις ηγεσίες και τις «νομενκλατούρες» σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας.
Οι αγρότες ήταν πάντα για αυτούς «παλαιοί άνθρωποι», αντιπροσώπευαν τον παλαιό, τον «πεπερασμένο» (κατά την αυτή εσφαλμένη ιδεοληψία) πολιτισμό. Συστηματική και πολλαπλή ήταν και η κοινωνική υποτίμηση του αγροτικού κόσμου, των αγροτών. Εάν κάποιοι «αστοί» θέλουν να κάνουν αντιρατσιστικά κηρύγματα ας αφήσουν τα μυθεύματα περί ρατσισμού του ελληνικού λαού έναντι αλλοφύλων και ας δουν την συμπεριφορά της τάξης τους επί δεκαετίες έναντι των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα κοινωνικού ρατσισμού, το οποίο και καλλιεργήθηκε και έλαβε σάρκα και οστά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις.
Ο αγροτικός κόσμος εν γένει παρέμεινε επί πολλές δεκαετίες – άνω του αιώνα – στην γωνία της ιστορίας, της κοινωνικής ζωής, της παιδείας. Κανείς δεν φρόντισε για την μόρφωση του, κανείς δεν φρόντισε για την παιδεία και την περαιτέρω εκπαίδευσή του και αυτό ήταν σαφής πολιτική απόφαση κοινωνικού ρατσισμού από την μεγαλοαστική τάξη και με έντονα ταξικά στοιχεία...[συνέχεια...]

Δεν υπάρχουν σχόλια: