Ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, θα επισκεφθεί, την προσεχή Δευτέρα, την Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση για τα πρόσθετα μέτρα, αλλά και τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας από τους εταίρους.
Στην Αθήνα θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα ο επίτροπος για τα Δημοσιονομικά, Ολι Ρεν.
«Αναμένω με ανυπομονησία την έκθεση των απεσταλμένων μας στην Αθήνα που επιστρέφουν σήμερα (χθες)», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα μεταβεί στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και τη μελλοντική σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι «η μελλοντική σταθερότητα της Ευρωζώνης», στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ρεν, είναι η φράση της δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου, ότι θα αναλάβουν δράση για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Είναι προφανές, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, ότι η λήψη των πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση και η επέμβαση στήριξης των ελληνικών ομολόγων από τους εταίρους αποτελούν «πακέτο».
Η ενδιάμεση έκθεση
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Ρεν έγινε με αφορμή την παρουσίαση, από το Φινλανδό επίτροπο, των ενδιάμεσων προβλέψεων της Κομισιόν σχετικά με την εξέλιξη των δεικτών της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στις 7 μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται μεν σε πορεία βαθμιαίας ανάκαμψης, αλλά εξακολουθεί να συναντά δυσκολίες.
Το πραγματικό ΑΕΠ άρχισε να αυξάνεται και πάλι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, σηματοδοτώντας το τέλος της μακρύτερης και βαθύτερης ύφεσης στην ιστορία της Ε.Ε. και σ' αυτό συντέλεσαν αποφασιστικά τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που έλαβε η Ε.Ε.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή επιβραδύνθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας της μείωσης της επίδρασης ορισμένων προσωρινών παραγόντων. Σύμφωνα με την τρέχουσα επικαιροποίηση, οι οικονομικές προοπτικές της Ε.Ε. παραμένουν εν γένει αμετάβλητες.
Προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη ζώνη του ευρώ το 2010. Εκτός αυτού, οι προβλέψεις ως προς τα επίπεδα πληθωρισμού παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες στο 1,4% και στο 1,1% για την Ε.Ε. και για τη ζώνη του ευρώ, αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις αυτές εξακολουθούν να περιβάλλονται από μεγάλη αβεβαιότητα, όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ε.Ε. αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, αλλά εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Οπως είπε, πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η επάνοδος της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια εύρωστη και διατηρήσιμη πορεία.
Κατά την άποψη του επιτρόπου, δύο είναι τα μέτωπα στα οποία πρέπει να εργασθούμε, προκειμένου να το επιτύχουμε: η ανάκαμψη της οικονομίας και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μας.
Η νέα στρατηγική για την Ευρώπη του 2020, που αποβλέπει στον εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας, πρέπει να συνοδεύεται από την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μας, αυτό είναι αναγκαίο για διατηρήσιμη ανάπτυξη και για τη δημιουργία απασχόλησης, κατέληξε ο Φινλανδός επίτροπος.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι επενδύσεις σε κατοικίες το 2010 είναι επίσης πιθανό να είναι χαμηλές, εξαιτίας της προσαρμογής που είναι αναγκαία στο στεγαστικό τομέα διαφόρων κρατών - μελών.
Οι συνθήκες που επικρατούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές του 2009. Ωστόσο, η προσαρμογή σε επίπεδο ισολογισμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα.
Οι υποτονικές προοπτικές όσον αφορά τις επενδύσεις υποδηλώνουν κατά κανόνα ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει εξασθενημένη, πράγμα το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση.
Λόγω του προσωρινού χαρακτήρα πολλών από τις κύριες συνιστώσες της οικονομικής ανάκαμψης τόσο για την Ε.Ε. όσο και παγκοσμίως, η ευρωστία της δεν θεωρείται ακόμη δεδομένη.
Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου