Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Η χρεοκοπία μας οδηγεί σταθερά στη μόνιμη «κηδεμονία»

Από το http://alkimosarchive.wordpress.com

Η Ελλάδα ως χώρα έχει χρεοκοπήσει, όμως οι κηδεμόνες δεν αφήνουν αυτό να φανεί διότι δεν θέλουν να μοιραστούν την «κληρονομιά» με τους διεθνείς κερδοσκόπους.



Μεγάλη επιχείρηση εξυγίανσης των ελληνικών δημοσιονομικών έχει ξεκινήσει υποτίθεται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, μετά από τις αυστηρές και σαφείς υποδείξεις των Βρυξελών. Τι θα γίνει όμως αν το εγχείρημα αυτό αποτύχει;

Ας αφήσουμε τους γερμανούς να μας απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Ιδού τι απαντάει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών ερευνών (DIW):


«Η πιο ενδεδειγμένη εκδοχή είναι σύμφωνα με την άποψή μας η επέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πιστεύουμε ότι είναι προβληματική η ενδεχόμενη πρωτοβουλία στήριξης της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης, κάτι που σήμερα αντιμετωπίζεται ως το κυρίαρχο σενάριο», δήλωσε το μέλος του DIW Jürgen Mathes.


Το DIW δεν θεωρεί πιθανή μια χρεοκοπία της Ελλάδας, διευκρινίζει ο Γερμανός ερευνητής, παραπέμποντας στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης και εξηγεί: «Θεωρούμε ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας Ακόμη και σήμερα η επιβάρυνση από τους τόκους δεν έχει φτάσει τα επίπεδα της δεκαετίας του ‘90, προτού δηλαδή η Ελλάδα ενταχθεί στην ΟΝΕ. Τότε είχαμε επιτόκια που έφτασαν το 20%. Εκτιμούμε λοιπόν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει εάν πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Βεβαίως και θα πρέπει πρώτα να εφαρμοσθεί αυτό, αλλά ήδη καταδεικνύεται μια πορεία, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει τα ελλείμματά της».


Από την συνεπή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στάση των αγορών διευκρινίζει ο Jürgen Mathes. Μπορεί τώρα τα επιτόκια δανεισμού σε συνάρτηση με τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας να είναι υψηλά, αλλά αυτό θα αλλάξει. «Εάν ακολουθηθεί πιστά και με συνέπεια η πορεία σταθεροποίησης των δημοσιονομικών τότε θα πέσουν και τα επιτόκια δανεισμού. Αυτό αντίστροφα θα ευνοήσει και την εφαρμογή του προγράμματος. Απαιτείται όμως συνέπεια. Οι αγορές είναι ευαίσθητες και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την Ελλάδα», επισημαίνει...[συνέχεια...]

1 σχόλιο:

ευτυχια είπε...

Επειδή ήδη ο Κόσμος κρατάει την αναπνοή του, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που μπορεί ακόμα μια φορά ν αρχίσαν απο την Βαλκανική και που ίσως τον οδηγήσουν σε απροβλεπτους δρόμους, τόσο όσο απρόβλεπτο ρόλο παίζει ο οικονομικός παράγοντας σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της Ανθρωπότητας, οι ντόπιοι βουλευτάκοι και οι πολιτικούληδες ας αναγνωρίσουν έγκαιρα τις προφανείς ομοιότητες τους με την Γαλλική Αριστοκρατία κατά την Γαλλική Επανάσταση και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, προτού να έχουν την ίδια τύχη μ αυτούς. Εξάλλου τι είναι μια βουλευτική αποζημείωση μπροστά στο κεφάλι μας?