Το κλιμάκιο με στελέχη της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισπεύδει την άφιξή του.
O κύκλος της ασφυκτικής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας ξεκινά στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με την άφιξη στην Αθήνα του πρώτου μεικτού κλιμακίου των ευρωπαίων «επιθεωρητών». Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το κλιμάκιο, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισπεύδει την άφιξή του (που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για τις αρχές Μαρτίου) στην Ελλάδα και καταφθάνει εκτάκτως την Τρίτη ή την Τετάρτη. Η ενέργεια αυτή αποκαλύπτει την ανησυχία που υπάρχει στην ΕΕ για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η πρώτη αξιολόγηση του οποίου αναμένεται να γίνει στις 15 Μαρτίου. Μάλιστα ως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται στην Αθήνα και ο επίτροπος Ολι Ρεν. Η έναρξη της λεγόμενης «τριμερούς επιτήρησης» δεν αποκλείεται να φέρει πιο κοντά και τα νέα μέτρα που εξετάζει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση.
Η επιτήρηση από μεικτό κλιμάκιο αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και ανακοινώθηκε από τους κκ. Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που είχαν στηθεί έξω από τη Βιβλιοθήκη Σολβέ, όπου πραγματοποιήθηκε το επίσημο γεύμα των 27 ηγετών της ΕΕ. Τότε ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε διευκρινίσει ότι ο ίδιος ζήτησε την ανάμειξη του ΔΝΤ «για τεχνικής φύσεως θέματα» καθώς η ΕΕ δεν έχει σχετική τεχνογνωσία ή μηχανισμούς, ενώ είχε συμπληρώσει τις παρατηρήσεις του με τη δήλωση για απώλεια ενός κομματιού της εθνικής μας κυριαρχίας «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας». Το κλιμάκιο αναμένεται να περιοδεύσει στα υπουργεία και είναι άγνωστο τι οδηγίες ή εντολές θα δώσει στους υπουργούς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το status του θα είναι αναβαθμισμένο σε σύγκριση με το προηγούμενο κλιμάκιο το οποίο αποτελούνταν μόνο από αξιωματούχους και τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε μπορεί κανένας να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθούν οι υπουργοί, ιδίως όσοι απέφυγαν να συναντήσουν τους ευρωπαίους επιτηρητές έπειτα από την ψυχρολουσία που δέχθηκαν οι συνάδελφοί τους.
Αυτή τη φορά πάντως τα πράγματα θα είναι εκ των πραγμάτων πολύ πιο αυστηρά καθώς στόχος δεν είναι να καταγραφεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά η πρόοδος που έχει κάνει το κάθε υπουργείο σε σχέση με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Το θέμα αυτό, δηλαδή πού βρίσκονται τα υπουργεία σε σχέση με τις δεσμεύσεις του ΠΣΑ, ετέθη με ένταση στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης από τον Πρωθυπουργό αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι μόνο δύο υπουργοί ήταν σε θέση να παρουσιάσουν έναν απολογισμό δράσεων, ο κ. Α. Λοβέρδος και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ωστόσο και οι δύο παραδέχθηκαν ότι τα αποτελέσματα που μπορούν να παρουσιάσουν ως τον Μάρτιο θα είναι μέτρια, ενώ φάνηκε ότι τον Απρίλιο- Μάιο θα έχει ωριμάσει μια σειρά δράσεων από αρκετά υπουργεία, όπως π.χ. το υπουργείο Οικονομίας. Ακόμη και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει προλάβει να ενσωματώσει στα έσοδα περίπου ένα 10% από την περικοπή δαπανών στο Δημόσιο και ένα τμήμα της φορολογίας που έχει εισπράξει από τα καύσιμα. Το χειρότερο είναι ότι έπειτα από τη συνεδρίαση του Εco/Fin την περασμένη Τρίτη έφθασε στα γραφεία των υπουργών ένα «ραβασάκι» με προτεινόμενα προς υλοποίηση μέτρα στον τομέα ευθύνης τους. Αυτές οι λίστες αναμένεται να αποτελέσουν την πυξίδα για τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει το κλιμάκιο των «επιθεωρητών».
Δ.Κρουστάλλη
1 σχόλιο:
Ετοιμαστε τη βαζελινη.Ολοι για DRE.
Αυστηρο μαλιστα.
Δημοσίευση σχολίου