Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Απάντηση στην συνέντευξη Πάγκαλου..."η Γερμανία έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα"

Από την συνέντευξη Πάγκαλου στο BBC

Για ανεπάρκεια κατηγόρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος την Ε.Ε για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, λέγοντας ότι πολιτικοί όπως οι Μ.Θάτσερ, ο Χέλμουντ Κόλ και ο Φρανσουά Μιττεράν δεν θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο. «Οι Γερμανοί δεν πρέπει να ασκούν τόσο έντονη κριτική στην Ελλάδα, διότι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και έσφαξαν χιλιάδες Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.


"Οι Γερμανοί, πήραν τα αποθέματα χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και δεν τα επέστρεψαν ποτέ. Κάποια στιγμή πρέπει θα πρέπει να τεθεί αυτό το ζήτημα" είπε προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 χιλιάδες Έλληνες πέθαναν από την πείνα κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ χιλιάδες ακόμη σκοτώθηκαν σε αντίποινα των ναζιστικών δυνάμεων.

"Η οικονομία καταστράφηκε, οι εξαγωγές πάγωσαν, η αγροτική παραγωγή βάλτωσε και το υπουργείο δάνεισε χρήματα στην Γερμανία" ανέφερε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.


Άμεση ήταν η αντίδραση της Γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Γερμανία έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μη χρωστάει τίποτα.


Ο Γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Πέσχκε, απέρριψε χθες τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της Ελληνική κυβέρνησης, λέγοντας ότι "η Γερμανία κατέβαλλε κάθε προσπάθεια προκειμένου να δώσει αποζημιώσεις σε όσους τις δικαιούνταν" υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το 1960 η τότε γερμανική κυβέρνηση κατέβαλλε στην Αθήνα το ποσό των 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων. Επίσης είπε ότι αποζημιώσεις δόθηκαν και σε όσους είχαν σταλεί για καταναγκαστική εργασία σε εργοστάσια της Γερμανίας.


Η σημερινή ηγεσία της Ε.Ε δεν είναι του διαμετρήματος των πολιτικών της δεκαετίας του 1980, τόνισε ο κ.Πάγκαλος, χαρακτηρίζοντας την ως "πολύ φτωχή".


Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Ελλάδα «μαγείρεψε» τα βιβλία της, απάντησε ότι όλοι το έκαναν, λέγοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία της Ιταλίας είναι ακόμη πιο "ανακριβή".


Τέλος αναφερόμενος στις χθεσινές κινητοποιήσεις των ελληνικών συνδικάτων με αφορμή τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είπε ότι δεν τον ανησυχούν οι αντιδράσεις και πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά με την προώθηση των οικονομικών μέτρων. Χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις ήπιες και τόνισε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός στηρίζει την κυβερνητική πολιτική.



Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: