Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

«Μαύρο χρήμα της Siemens στα ταμεία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.»

Του Αντώνη Γαλανόπουλου

«Χέρι χέρι» με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έκανε μπίζνες η Siemens στην Ελλάδα. Και το «μαύρο χρήμα» έρρεε άφθονο στα ταμεία των δύο μεγάλων κόμματων αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις νομοθετούσαν προς όφελος της γερμανικής εταιρείας.

Η χθεσινή κατάθεση της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το μέγα σκάνδαλο επιβεβαίωσε τη στενή σχέση που συνέδεε τη Siemens με τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

20,9 + 0,6 + 0,4
Η δημοσιογράφος ανέφερε χαρακτηριστικά, επικαλούμενη και σχετικές καταθέσεις στελεχών της «μητέρας-εταιρείας» ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης, ότι γνώριζαν για τον νόμο του Γ. Αλογοσκούφη, περί επαναπατρισμού κεφαλαίων με επιβάρυνση μόλις 3%, πριν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, και μόλις κατέστη νόμος του κράτους το 2004, κατέθεσαν στη Societe Generale στην Κηφισιά 20,9 εκατομμύρια ευρώ, προφανώς για να διατεθούν για «λάδωμα» της κρατικής μηχανής και πολιτικών.

Αποκάλυψε εξάλλου, επικαλούμενη την απολογία Χριστοφοράκου, ότι είχαν ανοιχθεί δύο λογαριασμοί ύψους 600.000 και 400.000 ευρώ, σε τράπεζα της Ελβετίας με δικαιούχους «μη αχυράνθρωπους». Μέλη του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν στο στέλεχος της Siemens τα ποσά αυτά να παραμείνουν εκεί.

Ο κ. Χριστοφοράκος, κατά την ίδια, δεν αποκάλυψε διευθύνσεις και ονόματα, σε ό,τι αφορά τα άτομα αυτά, αν και όπως είπε ο ένας μάλλον ήταν ο Θ. Τσουκάτος με τον οποίο εκείνη την εποχή «είχε οπωσδήποτε επαφές και συνομιλίες».

Πάντως, όπως υποστήριξε η ίδια, η σχέση μεταξύ της Siemens και των κυβερνητικών κομμάτων στην Ελλάδα ήταν διαχρονική.

Ιντρακόμ, ΟΣΕ

Δήλωσε πως ο νόμος περί προγραμματικών συμβάσεων για τις προμήθειες, που ψηφίστηκε το 1996 μόνο από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ωφέλησε κατά το μέγιστο τη γερμανική εταιρεία, καθώς δινόταν η δυνατότητα να κατακυρώνονται δουλειές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς διαγωνισμό, υπέρ του γερμανικού κολοσσού, αλλά και της Intracom του Σ. Κόκκαλη. Ετσι η Siemens έβαλε στα ταμεία της έως το 2004 885 εκατομμύρια ευρώ και η Intrakom 1,2 δισ. ευρώ. Ο γερμανικός κολοσσός «έκλεισε» όμως δουλειές και με τον ΟΣΕ, που έφτασαν έως το 2004 τα 700 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσαν την προμήθεια τροχαίου υλικού αλλά και βαγόνια που ορισμένες φορές δεν ήταν καν συμβατά με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Για την κατάσταση, είπε η κ. Μπουγάτσου, είχε ενημερωθεί ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, αλλά τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ που έκαναν τις καταγγελίες «τούς έφαγε το μαύρο χώμα».

Η «αμαρτωλή» αυτή σχέση δεν διαταράχθηκε ακόμη και το 2007, όταν το σκάνδαλο είχε ήδη ξεσπάσει και η Δικαιοσύνη είχε πιάσει δουλειά. Ακόμη και τότε, σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Μπουγάτσου, ο Χριστοφοράκος δεχόταν πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τους ενισχύσει οικονομικά, όπως άλλωστε συνήθιζε και στο παρελθόν, αφού μόνο κατά τις προεκλογικές περιόδους εθνικών και δημοτικών εκλογών μοίραζε από ένα έως τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

ΜΚΟ και Mayo

Η μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ακόμη ότι η εταιρεία είχε απλώσει τα πλοκάμια της εκτός από πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς σε δημοσιογράφους και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως στην «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην «Action aid» της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής με τη μορφή χορηγιών.

Χρήματα όμως έλαβε και η Mayo κατά το χρονικό διάστημα 1990-1994.

Τον ρόλο των ενδιαμέσων των κομμάτων και των κρατικών λειτουργών από τη μία πλευρά και της Siemens από την άλλη «έπαιζαν» διαφημιστές και σύμβουλοι επικοινωνίας. Ο κ. Χριστοφοράκος στην απολογία του λέει συγκεκριμένα ότι «μας είχε συσταθεί να μη γίνονται μεμονωμένες καταβολές χρηματικών ποσών αλλά να πληρώνεται "η κεφαλή", δηλαδή "ο φέρων το βάρος της τελικής απόφασης"». Τα κόμματα, συμπληρώνει με νόημα ο ίδιος, «διέθεταν έναν μηχανισμό και γνώριζαν πού έπρεπε να τοποθετηθεί ένας μοχλός και ποιος μοχλός ακριβώς».

Το ημερολόγιο

Οι βουλευτές της επιτροπής ζήτησαν πληροφορίες και για το περιβόητο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου.

Η κ. Μπουγάτσου φέρεται να χαρακτήρισε «αξιόλογες» τις καταγραφές που αφορούν ραντεβού του ιδίου με πολιτικούς, και προς επίρρωσιν των λεγομένων της γνωστοποίησε ότι στο ημερολόγιο είχε καταγραφεί και δική της τηλεφωνική κλήση στις 20/11/2006.

Μάλιστα, ο κ. Χριστοφοράκος φέρεται να έχει πει ότι «έσβησε» κάποια άτομα από το ημερολόγιο αυτό για να τα προστατέψει αν και τα ίδια δεν τον στήριξαν όταν χρειάστηκε.

Στις σελίδες αυτές ήταν συχνότατη η αναφορά στην οικογένεια Μητσοτάκη αλλά και στον Μ. Λιάπη.

Κατά τα λοιπά και σε ό,τι αφορά τη διαβίβαση της δικογραφίας από το Εφετείο στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, ο πρόεδρος Σ. Βαλυράκης σήκωσε χθες τους τόνους, διότι παρά τα σχετικά αιτήματα δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: