Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Στην Ε.Ε. με στήριξη Σαμαρά

Tου Aθανασιου Eλλις

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες οπλισμένος με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δηλώνει αρωγός στις δύσκολες αποφάσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και στα επώδυνα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια. Η στάση αυτή της Ν. Δ. προσφέρει προοπτική συνέχειας και συνέπειας στα μάτια των δύσπιστων εταίρων και των κυνικών αγορών. Η στάση του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί ένδειξη πολιτικής ωριμότητας, οικονομικής σοβαρότητας και, στη σημερινή συγκυρία οπότε διακυβεύεται η βιωσιμότητα του κράτους, κοινωνικής υπευθυνότητας.

Είναι μια στρατηγική επιλογή του έτερου κόμματος εξουσίας της χώρας, την οποία ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, τον Οκτώβριο. Τότε ο κ. Καρατζαφέρης είχε καταγγείλει παρασκηνιακές συμφωνίες, ακόμη και για εκλογή του κ. Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά προφανώς τα αίτια της υπεύθυνης γραμμής που επιλέγει να υιοθετήσει και ο κ. Σαμαράς είναι βαθύτερα, πολύ πιο ουσιαστικά, και έχουν να κάνουν πρωτίστως με το μέλλον της χώρας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που θα καταβάλει για να πείσει τους εταίρους, ο κ. Παπανδρέου έχει κάθε λόγο να αναδείξει και την πτυχή της στήριξης που έχει από τη Ν. Δ. Να εξηγήσει ότι οι πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν το 80% του ελληνικού λαού κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και στηρίζουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, άρα δεν υφίσταται κίνδυνος ανατροπής του. Συνηθισμένοι στη λαϊκίστικη αντίδραση της εκάστοτε αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλωσορίσουν την ωριμότητα του πολιτικού μας συστήματος, η οποία διασφαλίζει συνέχεια στην εφαρμογή των μέτρων σε βάθος χρόνου, είτε επανεκλεγεί το ΠΑΣΟΚ είτε έρθει στην εξουσία η Ν. Δ., ενώ περιορίζει το ενδεχόμενο δημοσιονομικής «χαλάρωσης» στις προεκλογικές περιόδους. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, τη γιγάντωση του δημόσιου τομέα, την εκτίναξη των ελλειμμάτων και του χρέους, αλλά και την αναξιοπιστία των στοιχείων, έχουν και τα δύο κόμματα εξουσίας. Ακόμη και η Αριστερά, στο ελάχιστο διάστημα που βρέθηκε στην εξουσία, στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και στην Οικουμενική, συνέβαλε και αυτή όσο μπορούσε στη διολίσθηση της χώρας στον δημοσιονομικό κυκεώνα των τελευταίων δεκαετιών.

Αποφεύγοντας, προς το παρόν τουλάχιστον, τις σειρήνες του λαϊκισμού, που τόσα δεινά έχουν προκαλέσει στη χώρα, ο Αντώνης Σαμαράς δίνει ένα θετικό δείγμα γραφής που θα τύχει επιβράβευσης από τον διεθνή παράγοντα, ενώ δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους σκεπτόμενους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, οι οποίοι «βγάζουν κυβέρνηση». Οι τελευταίοι γνωρίζουν ότι αυτήν τη στιγμή η πλέον υπεύθυνη στάση είναι η συναίνεση, παρά την κριτική που ασκείται για τον επιλεκτικό, προσωρινό και ενίοτε πλασματικό τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται αυτή στη χώρα μας.

Δυστυχώς, ο Κώστας Καραμανλής δεν ευτύχησε να έχει ανάλογη κατανόηση όταν πριν από ένα χρόνο ζητούσε συναίνεση σε έξι βασικούς άξονες που παραπέμπουν ευθέως στα δύσκολα μέτρα που αναγκάζεται να λάβει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου: αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, περιορισμό του χρέους και του ελλείμματος, άσκηση κοινωνικής πολιτικής εντός των δημοσιονομικών ορίων, ειδικές δράσεις για κλάδους και ομάδες πληθυσμού που πλήττονται από την κρίση, και αυτοσυγκράτηση όλων ως προς τις διεκδικήσεις τους. Τότε ο κ. Παπανδρέου ήταν αρνητικός και απρόθυμος να στηρίξει «αντιλαϊκά» μέτρα. Σήμερα η Ν. Δ. το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: