Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

«Ουδέν σχόλιο» η απάντηση της Ρηγίλλης στην επιστολή Αλογοσκούφη

Την υποστήριξη από το σύνολο της παράταξης των πεπραγμένων του στο υπουργείο Οικονομίας ζήτησε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης, με επιστολή του προς τους Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, κοινοποιώντας τους ταυτόχρονα και ένα εκτενές ενημερωτικό σημείωμα, με το οποίο απαντά «σε επτά μύθους», όπως τους χαρακτηρίζει, για την περίοδο 2004 - 2008.

«Ουδέν σχόλιο», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ρηγίλλης στις επισημάνσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας, ο οποίος υπεραμύνεται των επιλογών του με προφανή στόχο να βγάλει τη «φωτογραφία» του από το κάδρο των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, ενώ εμμέσως πλην σαφώς «χρεώνει» τα σημερινά αδιέξοδα στην πολιτική που ακολουθήθηκε το 2009 μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Ο κ. Αλογοσκούφης αποφεύγει επιμελώς κάθε αναφορά...
...στην πολιτική του Γ. Παπαθανασίου, ενώ με δεικτικό τρόπο υπογραμμίζει ότι «στην καλλιέργεια της μυθολογίας, δυστυχώς έχουν συμβάλει και δικά μας στελέχη, μη υποστηρίζοντας το έργο μας ή ακόμη και προσχωρώντας στις απόψεις της κυβερνητικής παράταξης».

Οι εξηγήσεις του κ. Αλογοσκούφη δεν έπεισαν, όπως φαίνεται, τη Ρηγίλλης αφού στις επίμονες επ’ αυτού ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Π. Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Το θέμα έχει ξεκαθαρίσει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ό,τι είχε να πει, προς το παρόν, στο πεδίο της πολιτικής θέσεως του κόμματος, το είπε και το ξεκαθάρισε με τις πρόσφατες δημόσιες ομιλίες του».

Ερωτηθείς μάλιστα αν σε αυτούς που δεν έχουν θέση στη Ν.Δ. εντάσσονται οι κύριοι Αλογοσκούφης και Καραμανλής, περιορίστηκε σε κάλυψη μόνο του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας ότι «η προσφορά του Κ. Καραμανλή στον τόπο είναι γνωστή και οποιαδήποτε σχόλια παρέλκουν». Ο Κ. Καραμανλής, πρόσθεσε, «είχε το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του και πριν και μετά τις εκλογές, παραδεχόμενος σφάλματα, παραλείψεις και στραβοτιμονιές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να διαγράψουν κάποιοι την προσφορά του στην πατρίδα».

Επιστολή

Στην επιστολή του ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνει επίσης πως «η μυθολογία (σ.σ. για την αξιολόγηση του έργου του) έχει αρχίζει πλέον να έχει ευρύτερη απήχηση» καρφώνοντας τους εσωκομματικούς του αντιπάλους τονίζοντας ότι «ξεχνιέται πως το αποτέλεσμα των εκλογών του 2007 ήταν μια σημαντική επιβράβευση της ασκούμενης μέχρι τότε οικονομικής πολιτικής».

Όπως γνωρίζετε, καταλήγει, «μετά τις τελευταίες εκλογές, αποφάσισα να αναστείλω κάθε κομματική δραστηριότητα. Η απόφασή μου αυτή έχει ενισχυθεί μετά τις επιθέσεις που δέχτηκα από στελέχη της παράταξής μας στο διάστημα που ακολούθησε. Ωστόσο, θα συνεχίσω να υποστηρίζω το έργο που κάναμε στην οικονομία, και το ίδιο πιστεύω ότι πρέπει να κάνει το σύνολο της παράταξης».

Στο ενημερωτικό του σημείωμα ο πρώην υπουργός οικονομίας εστιάζει σε επτά σημεία (μύθους, όπως τους χαρακτηρίζει), απαντώντας στην κριτική που του γίνεται τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Στην κριτική ότι στην περίοδο των κυβερνήσεων Καραμανλή «η ελληνική οικονομία κατέρρευσε», ο κ. Αλογοσκούφης αντιλέγει σημειώνοντας ότι: στην περίοδο 2004 - 2008 η ελληνική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης που προσέγγισαν κατά μέσο όρο το 4%, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 67 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, οι μισθοί αυξάνονταν κατά τουλάχιστον 2% τον χρόνο. Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή «αύξησαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος», υποστηρίζει ότι παρέλαβε ελλείμματα της τάξης του 8% του ΑΕΠ και προχώρησε σε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2007, αλλά μετά το 2008 η τάση αυτή αντιστράφηκε.

Κριτική

Στην κριτική ότι «δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», απαντά ότι υπήρξαν σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η ένταξη της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή, η μεταρρύθμιση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ κ.λπ.

Στις κατηγορίες ότι «ακολουθήθηκε ταξική πολιτική υπέρ των πλουσίων», ισχυρίζεται ότι ενισχύθηκαν τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και τα επιδόματα ανεργίας, μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση στα μεσαία εισοδήματα και στηρίχθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τη «διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών», υποστηρίζει πως αυτοί «είχαν καταρρεύσει από το 2000 έως το 2004» και την περίοδο αυτή «υπήρξε μια συνολική απώλεια εσόδων της τάξης του 3,7% του ΑΕΠ, που με βάση τα σημερινά δεδομένα ισοδυναμεί με 8,9 δισ. ευρώ».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την απογραφή του 2004 και την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, υποστηρίζει ότι «η απογραφή έγινε άψογα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία», ενώ ισχυρίζεται πως «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν παραποιούσε στατιστικά στοιχεία. Παραποίηση στατιστικών στοιχείων έγινε από την τωρινή κυβέρνηση, με την πρόχειρη και αστήρικτη καταγραφή τον Οκτώβριο του 2009».

Οι απαντήσεις
Στην περίοδο 2004 - 2008, η ελληνική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης που προσέγγισαν κατά μέσο όρο το 4%.

Παρέλαβε ελλείμματα της τάξης του 8% του ΑΕΠ και προχώρησε σε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2007.

Υπήρξαν σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ενισχύθηκαν τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και τα επιδόματα ανεργίας.

Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί είχαν καταρρεύσει από το 2000 έως το 2004.

Η απογραφή έγινε άψογα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.


Πηγή - Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: