Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Α.Τσίπρας - Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να μην έχει την αίσθηση ότι ζει στην Ελλάδα αλλά σε άλλη χώρα.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που είχε και την πρωτοβουλία για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες, κινδυνολογία και καταστροφική πολιτική που οδηγεί την ελληνική οικονομία σε μεγάλη ύφεση και τον πρωθυπουργό, ότι εμφανίζεται να μην έχει την αίσθηση ότι ζει στην Ελλάδα αλλά σε άλλη χώρα.

Παράλληλα, μίλησε για καταστροφικές επιλογές της 3ης Μαρτίου, για ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και οι αναζητήσεις λύσεων μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να δοθούν.

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "με την κινδυνολογία που η ίδια καλλιεργούσε, αλλά και με τις παλινωδίες της παρέδωσε τη χώρα βορρά στους κερδοσκόπους".

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου και αφού τον κατηγόρησε ότι "εμφανίζεται σαν να έπεσε με αλεξίπτωτο στη χώρα στις 4 του Οκτώβρη" ανάφερε χαρακτηριστικά:...


"Εσείς δεν θα κριθείτε βεβαίως για το παρελθόν, αλλά κυρίως για όσα κρίσιμα συμβαίνουν τους πεντέμισι μήνες που κυβερνάτε. Δεν θα σας κατηγορήσει ο ελληνικός λαός για το πως φτάσαμε στην άκρη του γκρεμού, αλλά γιατί με τους χειρισμούς σας, τις επιλογές και τις παλινωδίες σας, μια χώρα που ήταν στη άκρη του γκρεμού της δώσατε μια και έπεσε στην άβυσσο".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου, «καταστροφικές επιλογές χωρίς αναπτυξιακή προοπτική που βυθίζουν σε βαθύ σκοτάδι και σε ύφεση την ελληνική οικονομία».

«Επιλέγετε Θατσερική πολιτική που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Το δημόσιο χρέος θα μεγαλώσει ακόμα και αν καταφέρουμε να δανειστούμε με λιγότερα επιτόκια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και δεν θα αφήσει να χρεοκοπήσει η χώρα, τόνισε χαρακτηριστικά:

"Αυτά έπρεπε να τα πείτε στις αρχές. Γιατί πριν μας ρίξατε στο παγόβουνο έπρεπε να στρίψετε το τιμόνι του πλοίου. Η κατάσταση ήταν πράγματι δύσκολη. Πηγαίναμε στο παγόβουνο αλλά υπήρχε η ελπίδα. Εσείς όμως, αντί να στρίψετε το τιμόνι πατήσατε γκάζι. Καταστρέψατε και την ελπίδα καλώντας να πληρώσουν το μάρμαρο τα συνήθη υποζύγια».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στη συνέχεια ότι η κρίση ήταν υπαρκτή, δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη, κάλεσε την κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα παρθούν και άλλα πιο σκληρά μέτρα.

Ακόμα επέρριψε ευθύνες για τις αιτίες της κρίσης σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για "τις εγκληματικές τους πολιτικές" και πρόσθεσε ότι απλά η σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου δίνει τη χαριστική βολή.

Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Τσίπρας και για το φορολογικό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για βαρβαρότητα, παλινωδίες, σκόπιμες διαρροές και μαθητευόμενους μάγους και τονίζοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ έχασε μια τελευταία ευκαιρία να δώσει την εικόνα μιας στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης".

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη επιλογή διεξόδου από την κρίση, πέρα από την καταστροφική επιλογή της 3ης του Μάρτη».

«Από τη στιγμή που δεν είστε θέση να συγκρουστείτε και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, μόνη λύση είναι να διεκδικήσουν ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, οι ίδιοι οι πολίτες που σας πίστεψαν. Και εμείς θα το διεκδικήσουμε το άλλο μοντέλο διακυβέρνησης μαζί με τη δική σας βάση, που ζητά εναγωνίως άλλο δρόμο. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η ελληνική χρεοκοπία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Η δευτερογία του κ.Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε στη δευτερολογία του ότι ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο υπουργός Οικονομίας απάντησαν στα κρίσιμα ερωτήματα του για τις επιπτώσεις της κρίσης, ποιος θα τις πληρώσει και μέχρι που είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να φτάσει και αν θα χρειαστούν και άλλες θυσίες.

Ακόμα ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα κατηγορώντας την ότι προτιμά την συναίνεση του κ. Σαμαρά και του κ. Καρατζάφερη και όχι της ελληνικής κοινωνίας.

«Αυτοί που θα περάσουν φοβερά δύσκολα δεν θα είναι οι τράπεζες και αυτοί που έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους αλλά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα μεσαία στρώματα. Με τα μέτρα που πήρατε μειώνεται το εισόδημα τους. Έχετε καταλάβει τι πάτε να κάνετε; Λέει η κ. Κατσέλη, έχουμε αναπτυξιακό σχεδιασμό, όμως θα είναι μετά το 2012. Δεν είναι ούτε δίκαια ούτε αποτελεσματικά, αλλά εγκληματικά τα μέτρα σας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Σε ποια κυβέρνηση έχετε την εντύπωση ότι είστε υπουργός; Ποιας λαϊκής εντολής κυβέρνηση σχηματίσατε; Πήρατε λαϊκή εντολή να συνεχίστε την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ; Και με αντιπρόεδρο τον κ. Καρατζαφέρη του οποίου τη στάση εξήρε ο κ. Βενιζέλος; Ο ελληνικός λαός σας έδωσε εντολή να αλλάξετε πολιτική».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Σαμαρά «σκωτσέζικο ντους» ενώ επέκρινε τη κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, καλεί σε αυτό το πόλεμο να πληρώσουν μόνο οι άνθρωποι του μόχθου καλώντας την ταυτόχρονα να φορολογήσει και την εκκλησία.

«Η εκκλησία. Ούτε αυτή θα έρθει να πολεμήσει μαζί μας. Σε αυτή τη Βουλή προεκλογικά γίνονται και χαριστικές ρυθμίσεις, γιατί το παγκάρι έχει και ψήφους», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι μόνο για την μισθοδοσία των ιερέων το δημόσιο πληρώνει πάνω από 200 εκ. ευρώ.

Ακόμα, εκτίμησε ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι πρόσκαιρη προσθέτοντας ότι, «μπορεί σε 3 χρόνια να ξεπεράσουμε τη κρίση με μια κοινωνία όμως ισοπεδωμένη».

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση γυρνάει πίσω χρόνια τη χώρα με τα μέτρα που έχει επιβάλει και ζήτησε να τα πάρει πίσω γιατί οδηγούν, όπως είπε, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων έχοντας τη συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ.

«Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος που απαιτεί ρήξεις, συγκρούσεις και όχι συναινέσεις με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη. Εσείς προτιμάτε συναίνεση με τον κ. Καρατζαφέρη. Εμείς, με τη σύμπραξη των εργαζομένων θα ανατρέψουμε τις πολιτικές σας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: