Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ενός (ελληνικού) κακού μύρια έπονται

Γράφει ο Αρμαγγεδδών

«Δεν υπάρχει καλή επίδραση» Όσκαρ Ουάιλντ

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι πέρα από κάθε έλεγχο και χρειάζεται μια απολύτως δραστική κίνηση για να υπάρξει μια, τουλάχιστον, συστολή της ανησυχίας. Και αυτή η κίνηση, έτσι όπως διαμορφώθηκαν πλέον τα πράγματα, δεν μπορεί παρά να είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας.
Για την Ελλάδα η διαμόρφωση του spread του δεκαετούς ομολόγου πάνω από τις 555 μονάδες βάσης, σε ρεκόρ 12 ετών, δηλαδή σε επίπεδα που είχαν να ειδωθούν από τότε που η Ελλάδα προετοιμαζόταν για να μπει στο ευρώ, είναι απλά η ρεκλάμα όσων γνωρίζαμε αλλά δεν θέλαμε να παραδεχτούμε. Και τούτο διότι το κόστος δανεισμού της χώρας επέστρεψε στα επίπεδα της εποχής κατά την οποία η ελληνική οικονομία ήταν (από δημοσιονομική τουλάχιστον άποψη) απαξιωμένη και αφερέγγυα.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα...
...μέσα στα ούτε εννέα χρόνια που υιοθέτησε το ευρώ (2001) κατάφερε να χάσει όλα όσα της πρόσφερε η συμμετοχή της σε αυτό: την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους διεθνείς οίκους (στο έσχατο μάλιστα επίπεδο), τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχεία. Για να μην αναφέρουμε τον κόπο και τις θυσίες του ελληνικού λαού λόγω τις λιτότητας και της υποτίμησης της δραχμής για να μπορούμε να συμμετέχουμε στο ευρώ…

Και όπως δείχνουν τα πράγματα η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δέκα ημέρες, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα σε αυτό το διάστημα τα ελληνικά ομόλογα θα βιώσουν τεράστια μεταβλητότητα.

Μόνο που, πλέον το πρόβλημα γίνεται και άμεσα ευρωπαϊκό, καθώς οι φωνές για μετάδοση του ιού πυκνώνουν, τα πορτογαλικά spread ίπτανται, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι έρχεται τεράστια κρίση δημόσιου χρέους στις αναπτυγμένες οικονομίες και οι ευρω-ηγέτες μοιάζουν στριμωγμένοι στη γωνία.

Η όλη κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να ενοχλεί και τις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας είναι τόσο απαξιωμένη, που οι αγορές ομολόγων δεν θα ηρεμίσουν ούτε αν η χώρα πάρει την περιβόητη οικονομική στήριξη, καθώς θα προεξοφλούν το τι μέλλει γενέσθαι μετά το πέρας της τριετίας κατά την οποία θα βρίσκεται εν ισχύ ο μηχανισμός.

Η στήλη το έχει προαναγγείλει εδώ και δύο περίπου εβδομάδες: το default δεν είναι ταμπού και η αποδοχή της βοήθειας που χρειάζεσαι δεν είναι ντροπή. Όταν ξέρεις ότι δεν έχεις άλλες εναλλακτικές…bite the bullet and do it!


Theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: